Neovisni novinarski portal
15.5.2021.
POLITIKA
Vijećnik Joško Šupe strahuje: Hoće li i Grad Šibenik  pod sanacijsku upravu kao i bolnica nakon Željka Burića?

Vijećnik Joško Šupe strahuje:
Hoće li i Grad Šibenik pod sanacijsku upravu kao i bolnica nakon Željka Burića?

Gradsko vijeće Joško Šupe

Šibenski SDP kredite baš ne voli! Iako su to jasno i glasno pokazali i na sjednici Gradskog vijeća, za one koji ih nisu na Vijeću dobro razumjeli, ponovili su „gradivo“ i u priopćenju za javnost.

– Sadašnja gradska vlast na čelu s gradonačelnikom Željkom Burićem olako podiže kredite, a kao jedan od argumenata za to navodi odluku o promjeni porezne stope koja još nije ni donesena. Pitamo se što će biti kad odluka stupi na snagu? Nadalje, svi kapitalni projekti koji su pokrenuti ili se pokreću ne mogu se realizirati bez zaduživanja. Unatoč činjenici što se u gradsku blagajnu sliva novac od komunalne naknade koja je, napominjemo, dvostruko veća nego kad smo mi bili na vlasti (SDP-HNS koalicija op.a.), a tu je i priliv novca od legalizacije bespravnih objekata. Pitamo se i zar se okoliš tvrđave svetog Mihovila ne može urediti od novca zarađenog od ulaznica (2,7 milijuna kuna  op.a.)? Gdje su ti novci?

A da se ne bi sve svelo tek na prozivke i kritizerstvo, predsjednik Kluba vijećnika SDP-a u GV-u Joško Šupe, niže „činjenice kojima nas zavaravaju“. Pa kaže: „Svi projekti započeti u našem mandatu (Banj, šetnica Banj-Pekovac, tvrđava Svetog Mihovila) su aneksirani, dakle povećana je vrijednost ugovorenih radova u ukupnom iznosu 6,2 milijuna kuna, odnosno za 33 posto! Za vrijeme dok smo bili na vlasti nismo podigli niti jedan kredit, već smo otplaćivali postojeće kredite kojih je dio u međuvremenu otplaćen te je to razlog zbog kojeg će otplata kredita biti dvostruko manja. Financijski  potezi ( kamate po kreditima i reprogram) aktualne gradske vlasti koštat će nas gotovo 5 milijuna kuna. A od ulaznica na tvrđavi Svetog Mihovila planira se uprihoditi gotovo 3 milijuna kuna. Nisu li ti novci mogli biti iskorišteni za dovršenje tvrđave?!

A otkud strah šibenske oporbe za financijsku budućnost grada, saznajemo iz Šupinog povratka u prošlost koju priziva da bi sugrađane upozorio na ostavštinu gradonačelnika Burića iz vremena kada je bio na čelu Opće bolnice Šibenik. Pa kaže: Šibenska je bolnica, uz Pulu, jedna od dvije bolnice u Hrvatskoj koja je više dužna nego što ima imovine i to za 27.899.347 kuna. A sa 5.287.757 kuna na drugom je mjestu po visini financijskih rashoda i čini 16 posto ukupnih financijskih rashoda bolnica istog statusa, koji su u odnosu na prethodno razdoblje povećani za 1.465.887,00 odnosno 38 posto- precizira dobro obaviješteni Šupe.

Šibenska je bolnica, odlukom Vlade RH od 18. travnja 2013. u postupku sanacije, koji se, ističe, provodi radi nemogućnosti pokrivanja nastalog gubitka i ispunjavanja novčanih obveza u zakonom utvrđenim rokovima, u cilju postizanja financijske stabilnosti i jačanja odgovornosti u upravljanju, te povećanja kvalitete i efikasnosti u obavljanju djelatnosti zdravstvene ustanove.

Ima li razloga za strah, pita se Šupe, da će nakon Željka Burića na čelu Šibenika, i gradu trebati sanacijska uprava kao i u Bolnici.

 

 

 

 

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI