Neovisni novinarski portal
15.5.2021.
GOSPODARSTVO
Podi (foto Industrijska zona Podi)

Sa Sajmom automobila i otvaranjem pogona Bio ulja “probudila” se poduzetnička zona “Podi”, sutra starta “Kosa”…

Podi (foto Industrijska zona Podi)

Nedjeljnim otvaranjem Sajma Šibenik, današnjim puštanjem u rad novoizgrađenog pogona za prikupljanje jestivog ulja na šibenskoj poduzetničkoj zoni Podi, te sutrašnjim (utorak) svečanim otvaranjem skradinske Poslovne zone “Kosa”, napokon se može govoriti o oživljavanju poduzetništva na ovim prostorima.

Poduzetnička stagnacija i pad aktivnosti posljednjih su godina obilježili gospodarski sektor koji je na području cijele županije doživio značajan pad, pa svaki korak naprijed, bio on i sićušan, veseli.

Podi

Zagrebačka tvrtka Sajam automobila koju vodi Miroslav Filipčić odlučila se na šibenskim Podima, na oko 60 000 kvadrata, otvoriti centar za prodaju rabljenih automobila, a planovi su veliki- postati regionalni sajmeni centar. Dosegnuti zagrebačke brojke zasad se čini preteškim s obzirom da je aktualna gospodarska slika cijele Dalmacije vrlo loša, međutim i malim se koracima i ustrajnošću može stići do cilja. Tek dvadesetak automobila izloženih prvog dana rada Sajma automobila i veliki broj posjetitelja dobar su zalog za buduće poslovanje ove tvrtke koja je u startu zaposllila više djelatnika nego što je bilo najavljivano, a trebat će i novi. Osim rabljenih automobila Sajam automobila organizira i prodaju poljoprivrednih strojeva i alata, plovila i nautičke opreme te rabljene robe po uzoru na zagrebački Hreljić. Brend prodaje stare robe stvarat će se kroz priču o Šibenskom banku.

Filipčić zadovoljan prvim danom Sajma Šibenik

Kako za portal Tris ističe Filipčić, cilj im je postati središnji centar za Dalmaciju i šire. Prednost šibenskog područja upravo je njegova pozicija između dva grada-Splita i Zadra. Puno je lakše nama povući poduzetnike i obrtnike iz Splita nego što je to onima iz Zadra, odnosno lakše je nama privući zainteresirane iz Zadra nego Splićanima. Dakle, pozicija ove zone je odlična i njezina je velika prednost, ustvrdio je Filipčić koji prvi dan otvaranja Sajma automobila na Podima ocjenjuje odličnim. Posjetitelja je bilo iznad svih naših opčekivanja, a koliko je točno automobila ponuđeno na prodaju nije mi poznato niti je to toliko bitno s obzirom da se radilo o svečanom otvaranju sajmenih aktivnosti. Pravu ponudu tek očekujemo.
Ističe kako je predugo u ovom poslu i zna da za neke stvari treba dosta vremena.
-Ako se zna da smo s Gradom Šibenikom u startu dogovorili da ćemo u tjednu imati najmanje dva sajmena dana, a mi ih već imamo četiri, onda je jasno da smo u posao krenuli oštro, agresivno. Osim toga, umjesto dva djelatnika koliko smo u početku planirali i obećali zaposliti, već ih imamo sedam i tu nećemo stati. Vrlo skoro će biti i novog zapošljavanja. Šibenik to zaslužuje, reći će Filipčić koji velike nade polaže i u sajam rabljene robe.
Pojasnio nam je kako se posjetiteljima neće nuditi samo rabljena roba kako se to uvriježeno misli, već i ona nova. Obrtnici će na sajam donositi svoje proizvode i svi će ovdje pronaći kutak za sebe. U planu je i povezivanje zagrebačkog i šibenskog sajma, odnosno obrtnika i poduzetnika iz dva grada koji će svoju robu nuditi na oba sajma. Filipčić ne želi otkrivati daljnje planove. Ići će se, veli, korak po korak, a to je, pokazala je praksa, najbolji put za uspjeh. Dosadašnja investicija čiju nam vrijednost nije htio otkriti, uz napomenu da je veća od planiranog, najbolji je zalog za sutrašnjicu ovog projekta.

podi

Na Podima niknuo novi pogon za prikupljanje otpadnog ulja

Danas se na Podima otvara novi pogon mješovite poljsko-hrvatske tvrtke Bio ulja d.o.o.. Tvrtka se bavi prikupljanjem neopasnog otpada- ulja iz restorana, hotela… Prikupljeno ulje najprije će se skladištiti i potom transportirati do prerađivača koji će ga pretvoriti u bio gorivo. Kazuje to za portal Tris Jakov Terzanović, direktor zone Podi koji je najavio dolazak poljskog veleposlanika u Hrvatskoj Janusza Tatere na svečanost puštanja u rad novog pogona, točnije transfer stanice za iskorišteno otpadno ulje.
Od direktora Terzanovića saznajemo da je riječ o investiciji vrijednoj 1,5 milijuna kuna. Pogon je podignut na parceli veličine 2500 kvadrata od čega 300 kvadrata otpada na skladišno-uredski objekt.

Na Podima se grade još tri objekta

Da je na zoni Podi ovih dana vrlo živo svjedoče aktualni radovi na izgradnji još tri pogona. Riječ je o pogonu tvrtke Hidraulika Kuralja, zatim o pogonu Sibenal i Eko nature.
Tvrtka Sibenal je prva tvrtka koja će iz poduzetničkog inkubatora preseliti na zonu što je potvrda njezina uspješnog starta. Tvrtka proizvodi aluminijsku stolariju. Eko natura bavi se prikupljanjem i selektiranjem otpada.

U utorak svečano otvaranje skradinske zone „Kosa“

Grad Skradin puno očekuje od svoje nove poslovne zone Kosa koja će se u utorak svečano otvoriti. Svoje mjesto u njoj su već pronašle tri tvrtke. Zona se prostire na području Ićeva, veličine je 210 000 kvadrata, a njezino uređenje započelo je još 2012.g.. Kako navodi gradonačelnik Nediljko Dujić, u infrastrukturu je dosad uloženo 1, 1 milijuna eura od čega je 75 posto potrebitih sredstava osigurano iz europskog Fonda za regionalni razvoj.
Kako ističe gradonačelnik Dujić, zona je u cijelosti opremljena i kao takva treba biti veliki mamac za poduzetnike. Izgrađeno je 1, 9 km vodovodne mreže, 1,4 km cesta je asfaltirano, zona je dobila sustav za pročišćavanje otpadnih voda i u cijelosti je osvjetljena sa 35 rasvjetnih stupova.
Grad Skradin poduzetnicima će i dalje izlaziti ususret raznim beneficijama kao što su to, primjerice oslobađanje od plaćanja komunalnog doprinosa i djelomično oslobađanje od plaćanja komunalne naknade.
Tags: , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI