Neovisni novinarski portal
15.5.2021.
GOSPODARSTVO
Jakov Terzanović, direktor Poduzetničke zone Podi

J. Terzanović:
Od ulaska Hrvatske u recesiju interes za ulaganje u zonu Podi je prepolovljen

Jakov Terzanović, direktor Poduzetničke zone Podi

Gospodarska kriza duga šest godina, isto toliko godina recesije u kojoj smo kao jedina zemlja-članica EU, te cijeli niz negativnih brojki i postotaka koji određuju gospodarsku transverzalu, ostavili su posljedice i na poduzetničkoj zoni Podi kod Šibenika koja, unatoč perpektivama, stagnira. Površinom najveća u zemlji (549 ha), zona Podi danas udomljuje dvadesetak poduzetnika, malih i velikih, koji dijele istu gospodarsku sudbinu-sve teže uvjete poslovanja, visoke namete i davanja, smanjivanje broja zaposlenika…Ne iznenađuje stoga slabiji interes poduzetnika za investiranjem u nove pogone ili proširenje djelatnosti u postojećim kapacitetima. Ni blizina željezničke i morske luke, autoceste, te solidna infrastruktura u koju su osim lokalne zajednice ulagale i Europska komisija i država, nisu puno pomogli u privlačenju novih investitora. Radi se da bi se preživjelo i zadržao postojeći broj radnika u čemu mnogi ni to, na žalost, ne uspjevaju.

Jakov Terzanović, direktor Poduzetničke zone Podi

Jakov Terzanović, direktor Poduzetničke zone Podi

Jakov Terzanović, višegodišnji direktor poduzentičke zone Podi za portal Tris kazuje kako danas na prostoru Poduzetničke zone Podi Šibenik posluje ukupno 20 firmi koje trenutno imaju ukupno 941 zaposlenika.
-Kroz narednih godinu dana planirano je dovršenje i otvaranje novih 6 poslovnih hala u kojima će se, ukoliko sve bude teklo planiranom dinamikom, zaposliti ukupno  40 djelatnika.Vjerujemo da ce kroz iducu godinu na Podima biti aktivno 26 firmi.
Inače, 14 poduzetnika je u razlicitim fazama razvoja projekta i oni bi  uskoro trebali  krenuti u  realizaciju dogovorenih projekata. Međutim, većina od njih ima otežano vlastito poslovanje zbog različitih okolnosti koje su danas prisutne u našem gospodarstvu, reći će direktor Terzanović.

Na poduzetničkoj zoni Podi uskoro sajam automobila

Na poduzetničku zonu Podi dolazi i zagrebačka tvrtka Sajam automobila s kojom je već potpisan ugovor. Radovi na terenu su već započeli. Realizacija ovog projekta svakako će rezultirati značajnom živošću na zoni. Vjeruje se da će dolazak većeg broja posjetitelja u potrazi za automobilima ili samo njihovo razgledanje, oživjeti uslužnu djelatnost.
Zagrebačka tvrtka „Sajam automobila“ vrata svog novog prostora otvara 1. rujna, barem je tako najavio njezin direktor Miroslav Filipčić prilikom potpisivanja ugovora s gradonačelnikom Šibenika Željkom Burićem. Direktor se obvezao na održavanje dvaju sajmova automobila tjedno na parceli veličine 60 tisuća četvornih metara. Bit će to, nema sumnje, najveći sajam automobila u Dalmaciji. Još samo da bude posjetitelja, posebno onih koji će biti u mogućnosti kupiti „limenog ljubimca“. Aktualne financijske prilike u zemlji ne idu na ruku  novom projektu, međutim gledano dugoročno, posao će se svakako isplatiti. Projekt je značajan za poslovanje zone na koju će sa sajmom stići veći broj posjetitelja, a nije za zanemariti niti najavljeno zapošljavanje pet radnika u stalni radni odnos, te više privremenih za vrijeme održavanja sajma.
Na žalost, tvrtka koja je na ovoj perspektivnoj zoni željela otvoriti pogon za proizvodnju električnih automobila dosad nije uspjela s realizacijom svog projekta. Koliko je javnosti poznato, tvrtka Dok-ing razvila je protiotip hibridnog automobila, ali je još uvijek u potrazi za investitorom. Za zonu Pode je i dalje zainteresirana.
Poduzetnička zona Podi, snimila: J. Klisović

Poduzetnička zona Podi, snimila: J. Klisović

Šibenska zona Podi raspolaže sa solidnom infrastrukturom. Direktor Terzanović podsjeća kako je u  2013.g. dovršena  izgradnja ukupno 3,5 km infrastrukturno opremljene prometnice što je za sada dovoljno za prihvat novih poduzetnika. Radi se i na pripremi nove dokumentacije za infrastrukturu kako bi ona bila spremna kad to bude trebalo, domeće Terzanović navodeći kako   Grad Šibenik u svom vlasništvu danas ima 1.183.433 četvornih metara zemljišta  raspoloživog za prodaju.

Podi, snimila. J. Klisović

Komentirajući aktualno gospodarsko stanje u zemlji, županiji i gradu Šibeniku Terzanović zaključuje kako interes za ulaganje u zonu postoji , ali je smanjen u odnosu na razdoblje prije recesije i to za oko za 50%.
Prema njegovim riječima i  informacijama s kojima raspolaže,  neke  tvrtke koje posluju u zoni u svom poslovanju najveće probleme imaju prvenstveno zbog velikih kreditnih zaduženja i poremecaja na tržištu.
 Veseli ga, međutim što i u ovakvoj gospodarskoj situaciji postoje male i srednje tvrtke koje povecavaju broj zaposlenih i šire svoje poslovanje.
Tags: , ,

VEZANE VIJESTI