Neovisni novinarski portal
14.5.2021.
POLITIKA
Premijer Zoran Milanović o stanju nacije : Neće biti najcrnjih scenarija, producenata za taj film nema!

Premijer Zoran Milanović o stanju nacije :
Neće biti najcrnjih scenarija, producenata za taj film nema!

Po drugi put u svome mandatu, Zoran Milanović izvijestio je Sabor o stanju nacije i radu svoje Vlade. Oporba ga nije štedjela, HDZ-ov Tomislav Karamarko izvješće je ocijenio farsičnim, a laburist Lesar drži da su svi vladini dokumenti za smeće jer se do danas nijedan vladin cilj ili plan nije ostvario

Premijer Zoran Milanović (Foto Vlada RH)

Predsjednik Vlade Zoran Milanović, po drugi put u svom mandatu , u Saboru  je dijagnosticirao “stanje nacije” : Hrvatska je danas puno bolja i stabilnija zemlja nego što je to kod nas popularno reći. I ako njega pitate, neće biti najcrnjih scenarija, producenata za taj film nema! Ali, evo, Vlada je odgovorna za pad BDP-a 11. kvartal za redom. I dok Milanović uvjerava više sebe nego druge kako je njegova vlada, unatoč svemu, na dobrom putu, dotle šef oporbe , HDZ-ov Tomislav Karamarko ponavlja svoju standardnu mantru: Ostavka!

Zoran Milanović pred Saborom je imao doista težak zadatak: izvijestiti parlament i javnost o radu Vlade i o stanju države i ostati uspravan pod naletima udaraca iz oporbenih klupa. A realno, nije se imao čime pohvaliti. Niti se država ozbiljnije počela čupati iz recesijskog gliba, a niti je nacija zdrava. K tome, pogodile su nas i katastrofalne poplave. Tri su ljudska života u njima izgubljena, a procjenjene štete dosežu gotovo 300 milijuna eura. No reagiranje na poplave za Milanovića je krunski dokaz da je Hrvatska stabilna zemlja.

Ponosan sam na snagu države i moć solidarnosti

– Ta prirodna katastrofa unesrećila je tisuće ljudi ali i mobilizirala sve one koji su htjeli pomoći. Ponosan sam na snagu države i moć društvene solidarnosti- izjavio je premijer, osjećajući se možda samo tog trenutka baš onako kao što i govori. Jer, za ponos je, izvještavajući parlament o svom radu, imao malo razloga. Ipak, sa zadovoljstvom je konstatirao da je donesena industrijska strategija, da projekt Pelješkog mosta spremno čeka povući europski novac već iduće godine, i per fin, ponosno se pohvalio kako je po prvi put zabilježen suficit platne bilance, ma i ako to znači i stagnaciju…

Onima što koriste svaku priliku prozvati ga za kukavičluk u rezanju državne uprave koju je trebalo radikalnije reducirati otpuštanjem više tisuća ljudi,  Milanović je poručio kako neće pristati na to da se društvena bešćutnost naziva hrabrošću. Pa , dakle, ova vlada neće rezati državni aparat, ma koliko on glomazan, trom, neefikasan i neažuran bio.  Bogme neće biti ni ukidanja županija i općina, a uostalom, on, naš premijer, nikada nije ni govorio o njihovu ukidanju. Ta preporuka, rekao je,  uvijek se odnosi na onog drugoga, još nitko nije predložio da se ugasi općina u kojoj i sam živi. Ali susjedna da, može, zašto ne… Pričao je Milanović i o monetizaciji autocesta, o novom prostoru navodno osvojenih medijskih sloboda, o netrpeljivosti prema manjinskim skupinama koju njegova vlada neće dozvoliti, i što sve još ne.

I nije bilo odveć volje u zastupničkim klupama za gromke aplauze. Prije bi se reklo da se saborska atmosfera pregrijala od kritika.

Šef Statističkog zavoda u SSSR-u

Tomislav Karamarko izvješće o radu Vlade nazvao je farsičnim, zbirkom iluzija. Jer, stanje u državi je značajno pogoršano, standard građana je pao bar za 10 psoto, BDP pada 11. kvartal zaredom, inozemni dug je povećan za milijardu eura, ukratko, Vlada je nesposobna, javna administracija aljkava i neučinkovita u pripremi projekata i shodno tomu u iduće dvije godine Hrvatska bi mogla izgubiti preko milijardu eura. Ova Vlada je, zaključio je Karamarko, materijalno i moralno devastirala hrvatsko društvo.

Na Karamarkove opaske Milanović je odgovorio tek dosjetkom: Šef HDZ-a me nadmašio. Govorio je kao šef Statističkog zavoda u Sovjetskom Savezu!

Odgovornost svoje vlade usporedio je s odgovornošću američkog predsjednika, koji, ako nista znali pročitajte američki ustav, “odgovara za puno manje toga u usporedbi s nama”. Poručio je uz ostalo : Prihvatite da ono što radimo drugu godinu za redom, radimo bolje, jer se prije nije radilo ništa.  (!? )

Iako nije imao namjeru komentirati najave zatvaranja sisačke rafinerije, na kritike zastupnika je ipak kazao: Ja sam za to da radi, ja sam za to da Hrvatska ima tri rafinerije. Kad je INA prodavana i to za dobar novac, nisam odlučivao i nije me se pitalo. Kad je INA isporučena za tko zna koji novac i gdje je završio, tko je financirao kampanje i tko je tada vodio policiju i tajne službe, ni tada nisam u tome sudjelovao. Evo, ja sam vodio tada policiju i tajne službe, to je sve moje maslo, ironizirao je aludirajući na ulogu Tomislava Karamarka u to doba.

Da ima sredstava, Milanović bi prvi stao uz Amerikance

Komentirajući sudjelovanje Hrvatske u savezu protiv ISIL-a izjavio je: Mi smo članica NATO-a i ono što se događa na Bliskom istoku je rezidentno, neljudsko zlo i da imam sredstava, bio bih prvi uz Amerikance!

Milanovićev govor o stanju nacije Gordan Jandroković ( HDZ ) uvrstio bi u anale neprimjerenog ponašanja predstavnika izvršne vlasti u Saboru. Za laburistu Dragutina Lesara svi su vladini dokumenti za smeće, jer, potrudio se, detaljno analizirao i utvrdio da baš nijedan vladin cilj do dana današnjega nije ostvaren…

No, SDSS-ov Milorad Pupovac misli drugačije. Izvješću pohvale a saboterima države, u institucijama, ministarstvima, ali i u pravosuđu, koji u zadnjih godinu dana čine sve da državu unište, jasne poruke. Cilj im je, kaže Pupovac,  ograničiti politički pluralizam, a organizatori referenduma htjeli bi zamijeniti političke stranke. Crkva ne može zamijeniti naciju, a još manje državu.

 

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI