Neovisni novinarski portal
15.5.2021.
POLITIKA
ORaH u anketama prestigao SDP – Mirela Holy nema ambicija biti premijerka

ORaH u anketama prestigao SDP – Mirela Holy nema ambicija biti premijerka

HDZ vodi, ORaH je sustigao SDP na drugom mjestu. Od proljeća neprekidno raste, a SDP pada.

HDZ vodi, ORaH je sustigao SDP na drugom mjestu. Od proljeća neprekidno raste, a SDP pada. Objavljuje to Dnevnik NoveTV u redovitom Crobarometru koji provodi IPSOS PULS na 968 ispitanika, u razdoblju od 1. do 15. rujna. 

Mirela Holy (Foto: Hrvoslav Pavić)

Mirela Holy (Foto: Hrvoslav Pavić)

 

Rujan su tako završili sa 17,9 posto, čime je ORaH u devet mjeseci postao politički najpoželjnija stranka. Time su pretekli SDP koji ima 17, 3 posto. ORaH je u nekoliko mjeseci zabilježio nezapamćen rast na političkoj sceni. SDP prvi put, otkad se provodi Crobarometar, više nije ni prvi ni drugi, već treći izbor. Iako je razlika između SDP-a i ORaH-a unutar 0,6 posto (a statistička pogreška istraživanja +/-3%), ovoliko približavanje te dvije stranke može biti prekretnica na političkoj sceni u korist ORaH-a. HDZ je postojano prvi s 25,7 posto. Oni su već četvrti mjesec na gotovo istom rejtingu. 

MNOGO ”MALIH” STRANAKA NA DVA, TRI POSTO

Daleko iza prve tri stranke je HSP dr. Ante Starčević s 3,7 posto, potom slijedi HDSSB s 2,9 posto, a Laburisti i Lista Ivana Grubišića imaju po 2,7 posto. IDS je na 2,4 posto, lista Milana Bandića je na 2,1 posto, HSU je na 2 posto, a HNS je mjesec završio na 1,7 posto. Isti postotak osvaja i Hrvatska Zora – 1,7 posto. HSS je mjesec završio na 1,6 posto, a Blok umirovljenika na 1,3 posto. HSLS je na 0,9 posto, HSP na 0,9, Hrast na 0,8 posto. Čačićevi reformisti u rujnu su uživali potporu 0,8 posto građana. SDSS je na 0,4 posto, a Gabrićev nacionalni forum 0,1 posto. Za neku drugu stranku glasovalo bi 0,5 posto, a neodlučnih je 9,6 posto birača.

HDZ–OVA KOALICIJA POBIJEDILA BI NA IZBORIMA

HDZ-ova koalicija osam stranka pobijedila bi na izborima s osvojenih 31,7 posto potpore birača, a Kukuriku koalicija osvaja 21,9 posto potpore. Koalicija ORaH-a bi, da su danas izbori, osvojio 19,9 posto potpore birača.

ALI ONI BI MOGLI ODLUČIVATI O NOVOJ VLADI 

No još tri političke opcije mogle bi odlučivati o novoj Vladi. To je Savez za Hrvatsku s 5,2 posto, Laburisti s 4,2 posto te Bandićeva lista koja osvaja 3,9 posto. Ostale koalicije ili liste kao Lista Ivana Grubišića, reformisti ili Kerumova stranka te SDSS i Nacionalni forum osvajaju svi zajedno 4,5 posto potpore. Za neku drugu stranku glasovalo bi 0,6 posto birača, a neodlučnih je 8,1 posto. Vladajuća će koalicija, smatra to 79 posto birača, odraditi mandat do kraja, a da će se raspasti misli to samo 14 posto birača. U opstanak vladajuće koalicije uvjereni su svi birači, pa i HDZ-ovi.

JOSIPOVIĆ VODI U PREDSJEDNIČKOJ UTRCI

Predsjednički izbori održat će se za manje od 100 dana, a Ivo Josipović može računati na 49 posto potpore, da se kojim slučajem danas bira predsjednik. HDZ-ova kandidatkinja Kolinda Grabar Kitarović dobila bi, da su danas izbori, 38 posto potpore birača. Milan Kujundžić, koji je najavio utrku, da su danas izbori dobio bi 3,1 posto. Neki drugi kandidati dobili bi 3,7 posto potpore, a neodlučnih je 6,1 posto birača. Ako se uključe i sigurni i vjerojatni birači, Josipović dobiva 48,8 posto, a Grabar Kitarović 32,8 posto potpore birača. Kujundžić bi osvojio 3,9 posto birača, a ostali 4,8 posto. Neodlučnih je 9,7 posto birača. Josipovićevih 49 posto je na korak do pobjede u prvom krugu, no to nikome još nije pošlo za rukom od 1997. i pobjede Franje Tuđmana. Vjerojatnije je da ćemo u drugom krugu birati između Ive Josipovića i Kolinde Grabar Kitarović.
Među sigurnim biračima Josipović bi imao 51,5 posto, a Grabar Kitarović 41,7 posto. No borba će se voditi za 6,7 posto neodlučnih birača iz prvog kruga. Ako se uključe sigurni i vjerojatni birači, onda Ivo Josipović osvaja 52,4, Kolinda Grabar Kitarović 38,6 posto, a neodlučnih je 8,9 posto birača.

HOLY: NE ŽELIM BITI PREMIJERKA

U razgovoru za Dnevnik Nove Tv Mirela Holy je rekla da ne može zamisliti je Tomislav Karamarko pozove za prvu potpredsjednicu svoje Vlade kao strateškog partnera, a za SDP je rekla da za ORaH nije moguća suradnja s nevjerodostojnim strankama. Rekla je i da ne želi biti premijerka u slijedećem mandatu.

 – U svakom slučaju ORaH nikako ne može surađivati s HDZ-om jer naši programi uopće nisu kompatibilni. ORaH je stranka ljevice, HDZ je stranka desnice. Ali u ovom trenutku nama nije moguća ni suradnja s SDP-om zato što SDP nije vjerodostojan svom programu. Njihova ekonomska politika u principu se ni po čemu ne razlikuje od ekonomske politike prethodnih vlada, HDZ-ovih vlada – rekla je Holy za Dnevnik.
Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI