Neovisni novinarski portal
15.5.2021.
EKOLOGIJA / OKOLIŠ - NEMA OKOLIŠANJA! / POLITIKA
Poplava

Naftovod – nafta i voda u špinama:
hoćemo li nalaz inspekcije opet čekati pola godine?

Poplava
Poplava

Aquapark?

– Inspekcije su na terenu u Kninu i istražuju uzroke zagađenja vode u rijeci Krki, odnosno njezinim pritokama – neslužbeno doznajemo. Kako je već poznato, Zavod za javno zdravstvo Šibensko-kninske županije je odaslao dosad najstrože i najozbiljnije upozorenje kako voda u slavinama nije za piće, ali praktički niti za bilo šta drugo, osim možda za pranje automobila.

– Voda na području grada Šibenika i cijelog Primorskog cjevovoda (od Pirovca do Rogoznice, u zaleđu Pokrovnik, Pakovo selo, Perković, Mirlović Zagora, sva mjesta i naselja) nije za upotrebu (piće, kuhanje i osobna higijena) zbog neugodnog mirisa po nafti i mutnoće’. Analize vode za piće su u tijeku i prve informacije o kemijskim analizama biti će javnosti dostupne sutra 13. rujna 2014. godine – rekli su danas tamnošnji epidemiolozi.

Vatrogasci gase žeđ

Događalo bi se i ranije da za većih kiša bude zamućene vode, no ista bi se prokuhavanjem učinila pitkom i neškodljivom po zdravlje. No nikada se nije dogodilo da voda zaudara po nafti, odnosno da vodovod postane gotovo naftovod.  Otkud uopće nafta u vodi, u slavinama, pipama, špinama? Na to pitanje nitko nije danas odgovorio, niti šibensko-kninski župan Goran Pauk i njegova skupina pomopoznog imena ‘Stožer za zaštitu i spašašavanje Šibensko-kninske županije’. Umjesto da su stotinama tisuća ljudi pojasnili kako se desilo da odjednom imaju u slavinama vodu koja smrdi po naftnim derivatima, u okviru svoje velevažne uloge spasitelja Stožeraši su promptno smislili vatrogasnu mjeru: vodu će žednom pučanstvu dijeliti vatrogasci iz crvenih vatrogasnih autocisterni. Za one koji nisu hvatali kišnicu ili nisu uspjeli na vrijeme doći do svoje plastične boce iz trgovina koje je pučanstvo u panici iscijedilo, evo i rasporeda vatrogasne diobe vode, za koju još ne znamo koliko će koštati nas porezne obveznike.
Ekološka katastrofa u Kninu u veljači ove godine

Ekološka katastrofa u Kninu u veljači ove godine

– U subotu, 13. rujna 2014. godine od 6 sati do opoziva, na slijedećim lokacijama: Ispred Javne vatrogasne postrojbe Grada Šibenika (Vatrogasni dom), na parkiralištu Hitnog objedinjenog bolničkog prijema (Poliklinika), Vidici, ispred prodavaonice Tommy Šubićevac, ispred zgrade Centra za odgoj i obrazovanje “Šubićevac”, Meterize, ispred porte “Vodovoda”, Crnica, ispred zgrade DVD Šibenik Brodarica, ispred Ureda Turističke zajednice Grebaštica, na ugibalištu autobusne stanice na magistrali Zaton/Raslina, ispred DVD-a Zaton. U Vodicama na Autobusnom kolodvoru, kod Osnovne škole u Skradinu, u Dubravicama kod zgrade DVD-a, u Tribunju na parkirališku ispred „Konzuma“, u Tisnome i Murteru na parkiralištu ispred zgrade Općine, U Primoštenu i Rogoznici kod kružnog toka, te u Pirovcu ispred zgrade DVD-a – večle u Stožeru.

Inspekcijski nalaz nakon – pola godine!

Sad kada javnost zna gdje će im vatrogasci ugasiti žeđ, treba se zapitati ima li ovaj slučaj miješanja nafte i vode neke veze s onima koji su se često događali u Kninu: kod pogona tamnošnje tvornice DIV, kninskog željezničkog kolodvora ili pak kod benzinske postaje na ulazu u Knin. Naime, više puta su spomenuti bili uzročnici ozbiljnih ekoloških incidenata, no malo je poznato je li itko ikada zbog toga odgovarao, a kamoli da je nešto učinio kako bi se takvo što u budućnosti izbjeglo.
Na TRIS-u se podsjetite takvog incidenta od veljače ove godine (vidi ovdje). I tada se, po tko zna koji put, javnost uzbudila, ekološke udruge pozvale inspekcije i alarmirali mjerodavne. Umjesto brze akcije ‘zaštite i spašavanja’, uslijedilo je više nego očigledno zamagljivanje odgovornosti, a lokalna vlast je stala u obranu tvorničara koji su, očito, i dalje pod doista grotesknim i  debelim patronatom tzv. političkih moćnika. Nevjerovatno: u nekoj uređenoj zemlji bi takvi zagađivači bili najstrože kažnjeni, pogoni do daljnjega zatvoreni, a lokalne vlasti bi bile zbrisane s političke scene otprilike zauvijek.  No ne i kod nas: na razmjere jezive nebuloze jasno ukazuje i činjenica vezana uz spomeuto zagađenje u Kninu: nalazi inspekcije u javnosti su se pojavili, pazi to, punih pola godine nakon incidenta (vidi OVDJE). I taj slučaj na neki način najbolje govori o posvemašnjem zagađenju i kvarnosti društevno-politčkog sustava, te ne-djelovanju i čestoj neodgovornosti odgovarajućih službi, inspekcija i pravosuđa.

Ekološka katastrofa u Kninu u veljači

Ekološka katastrofa u Kninu u veljači

Prljava voda i podobni biznismeni

Nije jasno što se zapravo čeka: da se pola Dalmacije zajedno s turistima potruje s prljavom vodom? Sve se može dogoditi – pa i izravna ugroza zdravlja ljudi, teško zagađenje prirode, nacionalnog parka Krka, ali podobne tzv. biznismene svakako treba zaštiti od minimalnih ulaganja u sustav koji će spriječiti zagađenje, što u konačnici nalaže i zakon. Premda još nije poznato što je uzrok najnovijeg zagađenja, stanje na spomenutim kninskim crnim točkama je i dalje nepromijenjeno, te se i dalje mogu smatrati vrlo razornom ekološkim bombama, na što se konstantno upozorava barem 19 godina (!), otkad su iz kninskog kraja istjerani četnici i bivša JNA.
Nadalje, nije li nevjerovatno kako  o današnjem zagađenju nema niti riječi u mjerodavnim institucijama poput Ministarstva zaštite okoliša i prirode, Hrvatskim vodama i drugdje. O čemu se tu radi? Zašto ih, zaboga, plaćamo, kad ne reagiraju niti u ovakvim incidentnim situacijama, pa makar i priopćenjem i suvislom obaviješću za javnost. Ostaje tek shvatiti da je jedini izlaz u boljem samoorganiziranju i neoslanjanju na nekompetentne i štetne dužnosnike, kao što su to pokazale i nedavne katastrofe u Slavoniji, jer je često bila potrebna ‘zaštita i spas’ od političarskih ‘zaštitara i spašavatelja’, jednako i kao od zbiljskih prirodnih katastrofa.
Valja sad dočekati i nalaze  inspekcije, a ako se oni budu sastavljali jednakom brzinom kao i ono spomenuto, o tome ćemo vas dragi čitatelji izvjestiti uskoro – u drugoj polovici ožujka 2015. godine.
aem_baner
Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI