Neovisni novinarski portal
5.3.2024.
GOSPODARSTVO / UKRATKO
Iskorak Brodosplita- proizvodnja suvremenih brodskih motora

Iskorak Brodosplita- proizvodnja suvremenih brodskih motora

 

U Brodosplit-Tvornici dizel motora d.o.o. (TDM), danas je obavljena primopredaja porivnog motora, koji se radi za brodogradilište Brodotrogir, odnosno za Hrvatsku brodogradnju Trogir d.o.o.

Kako je priopćeno iz Brodosplita, radi se o motoru nove generacije, izrađenog po licenci MAN Diesel & Turbo, tip 6S50ME-B9.3 TII, snage 8680 kW kod 103 o/min, elektronički upravljanim čime se postiže manja potrošnja goriva u odnosu na klasične izvedbe, posebno kod nižih režima rada. Ugovorena potrošnja je 159,3 g/kWh pri snazi od 5815 kW i 90 okretaja u minuti.

TDM1

Stručnjaci Brodosplit-Tvornice dizel motora d.o.o. su u suradnji sa kolegama iz MAN Diesel & Turbo predstavnicima vlasnika i klasifikacijskog društva (Lloyd`s Register) dokazali performanse motora. Motor je izrađen po strogim međunarodnim propisima o zagađenju okoliša Tier II, što su i potvrdila mjerenja emisije ispušnih plinova.
Ovo je prvi od dva ugovorena motora za istu tvrtku, a njegova isporuka naručitelju predviđena je za četvrti kvartal ove godine. Brodogradilište Brodotrogir višegodišnji je partner Brodosplita kojem je Brodosplit-TDM u zadnjih 10 godina isporučila 8 glavnih motora.

TDM2

– Ovom primopredajom Brodosplit-TDM je zakoračila u proizvodnju elektronički upravljanih motora koji predstavljaju sam vrh tehnoloških dostignuća na ovom području, te se u budućnosti može ravnopravno nositi sa svim svjetskim proizvođačima brodskih motora, istaknuo je Baldo Butirić, direktor TDM-a.
Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI