Neovisni novinarski portal
28.4.2024.
brodopis / MORH
Anušić započeo pregovore s Debeljakom: Projekt će biti nastavljen, a ophodni brodovi za MORH dovršeni

Anušić započeo pregovore s Debeljakom:
Projekt će biti nastavljen, a ophodni brodovi za MORH dovršeni

Novi ministar obrane, Ivan Anušić, sastao se u utorak u Splitu s predsjednikom Uprave Brodosplita Tomislavom Debeljakom radi otvaranja nove runde pregovora oko završetka ophodnih brodova za MORH koji su ugovoreni još davne 2014. godine. Što je dogovoreno, kad će brodovi biti završeni i pod kojim uvjetima, ni Anušić ni Debeljak nisu otkrili javnosti. Ministar obrane obećao je da će sve konkretne informacije o tom projektu javnost dobiti uskoro…

Nakon održanog sastanka u Brodosplitu, nije bilo odgovora na novinarska pitanja, što  samo dodatno podgrijava sumnje u uspješno dovršenje projekta izgradnje ophodnih brodova za potrebe MORH-a, o čemu je ugovor s Brodosplitom potpisan još 2014. godine.

Iako je ministar Anušić najavio da će se ubrzo znati više o rokovima isporuke brodova koji su trebali su biti isporučeni 2018., u utorak se odlučio za – šutnju.

-Na pitanja nećemo trenutno odgovarati, na vrijeme ćemo vam dati informacije- rekao je novinarima  netom po završenom sastanku u Splitu. Dodao je da je sastanak prošao u afirmativnom tonu, da je dogovoren nastavak realizacije tog velikog projekta, odnosno da se nastavlja s izgradnjom ophodnih brodova te da im je zajednički cilj dovršiti ugovorene brodove. S Debeljakom su, kazao je ministar Anušić, imali vrlo konkretan sastanak, “otvoreni su komunikacijski kanali i suradnja, a postoji obostrana želja da se brodovi završe”. Najavio je i da se već idućeg tjedna nastavlja s razgovorima.

Kratkom, patetičnom izjavom novinarima se obratio i Tomislav Debeljak.

-Iznimna mi je čast što smo konačno sjeli zajedno.  Sastanak je bio takav  da sam se u nekoliko navrata naježio. Prvi put smo razgovarali i dogovorili nastavak realizacije tog velikog projekta, taj razgovor je bio na korist Hrvatske i našeg obrambenog sustava. A što se tiče Brodosplita, pred cijelim narodom kažem da ćemo sve od sebe dati da što prije i to kvalitetnije dovršimo brodove na zadovoljstvo svih skupa- obećao je Tomislav Debeljak, predsjednik Uprave Brodosplita.

Ministar obrane Ivan Anušić  svjestan je, kako je rekao, da je interes javnosti za ovaj projekt ogroman, kao i njegov, jer svima je u interesu da se projekt završi. –No- kazao je- projekt je kompleksan i traje još od 2014. godine. U ovom trenutku javnost ima informacije koje ima, a o konkretnim razgovorima vezanim  za izgradnju ophodnih brodova bit će obaviještena uskoro- obećao je.

Radi se, inače, o ugovoru, teškom 385,4 milijuna kuna, kojeg je 2014. u ime MORH-a s Brodosplitom Tomislava Debeljaka sklopio tadašnji ministar obrane Ante Kotromanović. Dosad je državi isporučen samo jedan brod i to u vrijeme ministra Damira Krstičevića 2018. godine. Od njegovog nasljednika u MORH-u, Debeljak je, za završetak preostala 4 broda, tražio dodatnih 16 milijuna. Banožić je njegov zahtjev odbio, a Debeljak je tužio državu i prijetio da će brodove prodati, jer je presuđeno da su brodovi vlasništvo Brodosplita.

Sada se, prilikom prvog sastanka s novim ministrom obrane, Debeljak više puta naježio, kako je izjavio, izražavajući zadovoljstvo tonom i načinom razgovora. Znači li to da bi ophodni brodovi za MORH mogli napokon biti i završeni te isporučeni naručitelju, makar i šest- sedam godina nakon isteka rokova? Ili je ovo samo još jedna runda koju je Debeljak dobio u duelu s državom…?

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI