Neovisni novinarski portal
6.5.2021.
UKRATKO
Hrvatska: u 15 godina 5,3 puta više bankomata i 3,5 puta više kartica

Hrvatska:
u 15 godina 5,3 puta više bankomata i 3,5 puta više kartica

Posve očekivano, trend kartičnog poslovanja u Hrvatskoj je u stalnom porastu o čemu svjedoče rezultati istraživanja provedenih u zadnjih petnaest godina. Rezultati su, naime pokazali da je u tom razdoblju broj kartica povećan za 3,5 puta, broj bankomata za 5,3 puta, a broj EFT POS terminala za čak 10,5 puta. Među karticama prevladavaju one bankovne sa udjelom od 88, 9 posto od čega na debitne otpada 78, 6 posto.

Na početku istraživanja( 2000g.) u Hrvatskoj je u opticaju bilo 2 448 054 kartica, a polovicom ove godine taj se broj popeo na preko 8,5 milijuna.
Sa upotrebom kartica povećavala se i vrijednost transakcija i broj bankomata. Bankomata je na početku istraživanja bilo svega 793, a u 2014.g. čak 4225 s tendencijom daljnjeg rasta.
Transakcije u bankomatima, također su rasle iz godine u godinu, točnije sve do tekuće godine. U 2002.g. ostvareno je 30 milijardi kuna vrijednih transakcija, u 2007.g.- 65, 9 mlrd, 2012.g.- 73, 5 mlrd, 2013.g. 76, 9 mlrd, a u dosadašnjem tijeku ove godine vrijednost je pala i iznosila je svega 37 milijardi kuna.
Vanja Dominović, pomoćnica direktora Sektora za financijske institucije HGK u Opatiji je na konferenciji o tehnologijama, normama i primjeni kartica govorila o stalnom trendu kartičnog poslovanja i ujedno predstavila projekt SEPA -područje plaćanja u eurima. Cilj ovog projekta je stvaranje jedinstvenog sustava platnog prometa. SEPA je, inače područje na kojemu potrošači, poslovni subjekti i tijela javne vlasti mogu uplaćivati i primati plaćanja u eurima pod jednakim osnovnim uvjetima, pravima i obvezama, bez obzira na to gdje se u Europi nalazili. S pristupanjem EU-u krajnji rok migracije za platne transakcije u eurima na SEPA platne instrumente obvezjući je i za RH, a krajnji je rok prilagodbe za države članice koje nemaju euro kao službenu valutu 31. listopada 2016. godine, dakle i RH.
U Opatiji će se ovih dana predstaviti najnoviji stupanj razvoja tehnologije kartica, bankomata i EFT POS terminala, mobilnih, samouslužnih kioska i uređaja. S posebnim zanimanjem očekuje se predstavljanje noviteta na poodručju smart kartica (beskontaktno čitanje, mobilni pristup i sl.).
Izlaskom iPhona 6 s već ugrađenom podrškom za NFC – beskontaktno plaćanje vjeruje se da će korisnici sve više upotrebljavati svoje „pametne telefone“ za beskontaktna plaćanja. Nove e-wallet aplikacije nude mogućnost kreiranja QR koda od primatelja plaćanja (bilo prodajnog mjesta ili drugog e-wallet korisnika) s informacijama nužnim za plaćanje. Platitelj skenira taj QR kod, odabere račun s kojeg želi obaviti plaćanje i daje potvrdu za izvršenje. Sve se, naravno, događa u realnom vremenu, poručuju iz HGK.

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI