Neovisni novinarski portal
15.5.2021.
POLITIKA
Glavni odbor SDP-a: Imenovani koordinatori za izbore, Riječani pognuli glave

Glavni odbor SDP-a:
Imenovani koordinatori za izbore, Riječani pognuli glave

10612635_10152628363300519_1425774248546846164_n

Tri mjeseca nakon dramatičnog izbacivanja Slavka Linića iz SDP-a, danas se sastao Glavni odbor stranke i sve odluke donio – jednoglasno! Strasti su se smirile, a najjača stranačka organizacija, ona riječka, definitivno je ušutkana. Glavni odbor je donio odluku da će SDP podržati kandidaturu Ive Josipovića za novi mandat na dužnosti predsjednika Republike, a imenovani su i koordinatori za sve izborne jedinice. Među njima nije Zlatko Komadina, ali je Rajko Ostojić, recimo. Komadina na sjedinicu Glavnog odbora nije ni došao, ispričao se…

Za prvu izbornu jedinicu koordinator će biti Davor Bernardić, za drugu Vedran Babić, za treću Mario Habek, u četvrtoj Domagoj Hajduković, u petoj Zdravko Ronko, u šestoj Rajko Ostojić, u sedmoj Damir Mateljan, u osmoj Željko Jovanović, u devetoj Ivan Klarin i u desetoj Darko Parić. Odabir koordinatora nije nimalo nevažan, naprotiv, jasno pokazuje tko su glavni Milanovićevi igrači i za njih je prolazno mjesto na budućim listama za parlamentarne izbore osigurano. Mnogi će se nakon ove sjednice GO pitati što je s njima i kako će biti pozicionirani ubuduće.

Imenovanje Jovanovića riječkim koordinatorom izazvalo je nezadovoljstvo tamošnjih vodećih SDP-ovaca, a Vojko Obersnel, SDP-ov gradonačelnik Rijeke, nije krio da je na tom mjestu priželjkivao, kao i dosad, Zlatka Komadinu koji je taj posao redovito vrlo uspješno odrađivao.

– Nemam ništa protiv Željka Jovanovića – kazao je Obersnel novinarima – i siguran sam da će i on, kao i svi ostali koordinatori svoj posao odraditi korektno, makar ne bih imao ništa protiv da je sve odrađeno na način kao što je bilo i na prethodnim izborima.

Za Obersnela je dvojbeno obrazloženje da dužnosnici ne bi trebali biti koordinatori, ne vidi zbog čega bi to bilo nespojivo.  Na Glavnom odboru je bio daleko pomirljiviji, a neki njegovi kolege kažu,  gotovo neukusno snishodljiv prema svome stranačkom šefu. No, imenovanjem Jovanovića riječkoj struji zadan je završni udarac, obraz im bridi od pljuske, a iako najveći kritičari Zorana Milanovića, redom su pognuli glave. Činjenica je da Riječani ne vole Jovanovića, pa ne čudi ni pitanje jednog člana Glavnog odbora kako je moguće da za koordinatora bude imenovan netko tko je s dužnosti ministra smijenjen zbog nepopularnosti!?

Izbor Rajka Ostojića, smijenjenog ministra zdravlja, za koordinatora, naši sugovornici u SDP-u tumače kao neku vrst Milanovićeve pomirbe s ex-ministrom,  isključivo radi smirivanja duhova u stranci i da bi pokazao kako nije osvetoljubiv, ali tu ni ljubavi ni prijateljstva nema.

Na sjednici Glavnog odbora govorilo se i o najnovijim anketama koje daju HDZ-u 25, a SDP-u 20 posto potpore, što , ocijenjeno je, nije nepremostiva razlika godinu i pol dana do izbora. Spominjala se i oportunost predizborne koalicije s HNS-om, i čini se da joj u SDP-u nisu osobito skloni.

O budućnosti nepravomoćno osuđenog Željka Sabe nije bilo govora, no, kako saznajemo, ukoliko Sabo bude pravomoćno osuđen izvjesno je da će biti i izbačen iz stranke. No, ovog trenutka od slučaja Merzel razlikuje ga, uz ostalo, i činjenica da je sud  napravio presedan prihvaćajući tajnu snimku razgovora između njega i HDZ-ovke Marije Budimir kao dokaz.

 

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI