Neovisni novinarski portal
9.5.2021.
KULTURA
Društvo konzervatora inzistira na odgovorima o gradilištu u katedrali sv. Jakova

Društvo konzervatora inzistira na odgovorima o gradilištu u katedrali sv. Jakova

Povodom nejasnoća oko konzerviranja i restauriranja katedrale sv. Jakova u Šibeniku Društvo konzervatora Hrvatske oglasilo se priopćenjem u kojem od Uprave za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture zahtijeva da bez odlaganja izvijesti javnost o rezultatima nadzora vezano uz navodnu nedopuštenu gradnju kripte ispod podnice i u temeljima katedrale sv. Jakova u Šibeniku.

Povodom nejasnoća oko konzerviranja i restauriranja katedrale sv. Jakova u Šibeniku Društvo konzervatora Hrvatske oglasilo se priopćenjem u kojem od Uprave za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture zahtijeva da bez odlaganja izvijesti javnost o rezultatima nadzora vezano uz navodnu nedopuštenu gradnju kripte ispod podnice i u temeljima katedrale sv. Jakova u Šibeniku. Katedrala (Foto H. Pavić) (8)

– Društvo konzervatora Hrvatske zahtijeva od Uprave za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture da bez odlaganja izvijesti javnost o rezultatima nadzora vezano uz navodnu nedopuštenu gradnju kripte ispod podnice i u temeljima katedrale sv. Jakova u Šibeniku. Zajednička je zadaća svih konzervatora zaštita integriteta kulturnih dobara, stoga je temeljito i nepristrano ispitivanje svih metoda restauriranja katedrale sv. Jakova, primijenjenih u posljednje vrijeme, u interesu prije svega konzervatorske struke kako bi se otklonile sve dvojbe oko metodologije i praktičnog postupanja u tom slučaju. Pojedinačni, izolirani postupci konzerviranja i restauriranja kulturnih dobara u Hrvatskoj, koji bi mogli dovesti u pitanje međunarodno utvrđene i prihvaćene konzervatorske standarde, trebaju biti predmetom široke i otvorene stručne rasprave kako bismo u budućnosti izbjegli slične kontroverze. Po uzoru na povjerenstvo, koje je Uprava za zaštitu kulturne baštine imenovala za potrebe nadzora restauratorskih intervencija na katedrali sv. Jakova, za sva dobra upisana na Popis svjetske kulturne baštine trebalo bi odmah imenovati povjerenstva sastavljena od dokazanih stručnjaka sa znanstvenim ili znanstveno-nastavnim zvanjima koji u relevantnim radovima obrađuju tematiku povezanu s hrvatskim spomenicima s Popisa svjetske kulturne baštine – stoji u priopćenju Društva konzervatora Hrvatske koje potpisuje predsjednik društva prof. Ivo Glavaš.
Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI