Neovisni novinarski portal
15.5.2021.
SCENA
Dalmacija: Kulisa u zemlji čudesa

Dalmacija:
Kulisa u zemlji čudesa

Igre prijestolja u Šibeniku (Foto H. Pavić)

Igre prijestolja u Šibeniku (Foto H. Pavić)

– Hej čovječe, ovdje bi mogli sagraditi veliki zid! Ovo je stvarno ludo! – na američkom engleskom je ushićeno uskliknuo jučer u šibenskom Docu Amerikanac u jarkonarančastoj majici, očito tragač za novim lokacijama za snimanje fantasy sapunice Igre prijestolja ili Game of Thrones.
– Hej, čovječe, to je doista čudesno… – promptno se složila njegova asistentica škljocajući fotoaparatom.

Američki televizijski izviđač nije morao znati da je tu nekoć i bio veliki zid, sagrađen zbog nekih zbiljskih igara prijestolja s Turcima, Mlecima i ostalim agresorima. No svejedno, Šibenik je otprije par dana postao nova kulisa za snimanje navedene serije, koja se na američkoj televiziji HBO prikazuje od proljeća 2011. godine.

‘Gospodine, ne možete tu…’

U potrazi za svježim lokacijama koje bi trebale odglumiti ozračje nečeg srednjovjekovnog, Amerikanci putuju od Sjeverne Irske, preko Škotske (koja još neće biti neovisna, kako javlja jutros BBC), te Malte, pa su dospjeli i u našu Dalmaciju – savršenu kulisu za tu zemlju čudesa. A Dalmacija je i inače kulisa u zemlji čudesa, Hrvatskoj, državi u kojoj se nikako ne stigneš načuditi svakodnevnoj povijesnoj gluposti (zbiljnosti) od stoljeća sedmog do danas, s naglaskom na protekla dva desetljeća, što je pak idealni scenaristički temelj za neku drugu sapunicu ili (sur)reality show.
– Ženo… Ti ne razumiš! Neman se di parkirati na rivi… – rastrojeno je već na mobitel vikao domicilni vozač u renaultu.
– Gospodine, ne možete tu… – preventivno mu je rukama već gestikulirao jedan od vojske zaštitara, koji ovih dana, gle čuda, grad Šibenik štite od – Šibenčana.
Ali i od turista, koji se zbunjeni provlače između crveno-bijelih zaštitinih plastičnih traka razapetih da štite prostor snimanja od neželjenih uljeza, a kako bi kućama nekako odnijeli dokaz s putovanja – pokoju čistu fotografiju katedrale.
– Pa kome to sad smeta? Ovo je dobra reklama za grad, a nešto će se i zaraditi… – jedan je tip aktualnih komentara u gradu, u afirmativnoj verziji.
– Tko će zaraditi? Ja? Eno vidiš tko će zaraditi.. – odgovara se u drugoj, negativističkoj verziji, aludirajući na šibenskog dogradonačelnika Danijela Miletu, koji će, kako je rekao, za statiranje dobiti honorar od 240 kuna.

 

Igre prijestolja u Šibeniku (Foto H. Pavić)

Igre prijestolja u Šibeniku (Foto H. Pavić)

Život piše sapunice

Zanimljivo je to, ispada kako se doista radi o nekoj o igri prijestolja, pa je tako na brzinu šibenski do-kralj zbilja na neko vrijeme ostao bez prijestolja, te je čak degradiran u ordinarnog pučanina, za svega par zlatnika. Život piše romane, reklo bi se, a u današnje vrijeme možda: život snima soap-opere.
A posebno je pak zanimljivo bilo vidjeti kako su Amerikanci u suradnji s domaćim pomagačima za potrebe scenografije uokolo katedrale u svega 16 sati uspjeli obnoviti stare prozore, zamijenivši ih tzv. drvenim škurama (a ne PVC stolarijom), te su roku koji bi mogao zadiviti i naše restauratore, bez konzervatorskih elaborata, sagradili čitav jedan novi stari zid. Da se nađe.
Dok ne kažeš ‘spomenik kulture’, dio povijesne jezgre je već postao wireless: demontiralo se ili maskiriralo sve one ružne žice, konzole mrtve javne rasvjete, plastične reklame i druge neautentične detalje. Za ono što bi nama trebalo otprilike dva desetljeća, ažurni Američani su obavili za nekoliko sati. U svega par dana zavladali su gradom, kao neka pseudo vojska, naoružana oklopnim kamionima s digitalnom opremom za snimanje i pješaštvom s gumenim oružjem.

Statisti u zakulisnim igrama

Hrvatska im je, eto, savršena kulisa za Igre prijestolja, a kad odu, nama ostaje stalni angažman u ulozi statista u domaćim zakulisnim političkim igrama.
A za kraj, u nedostatku nekog suvislijeg zaključka, donosimo vam činjenice sa začetka storije Igara prijestolja.
Obitelj gospodara zmajeva, Targaryeni, jedini koji su umakli propasti Valyrije prije nekoliko stotina godina, vladaju sa Sedam Kraljevstava Westerosa iz glavnoga grada, Kraljeva Grudobrana. Kralj na Željeznom prijestolju je Aerys II. Targaryen, poznat kao i Ludi Kralj.
Njegov sin i nasljednik princ Rhaegar na viteškom turniru u Harrenhalu imenuje kneginju Lyannu Stark kraljicom ljubavi i ljepote, preskočivši pritom svoju zakonitu suprugu i majku svoje djece, princezu Eliju Nymeros Martell od Dornea.
Lyanna Stark bila je kćer Rickarda Starka, kneza Oštrozimlja i guvernera Sjevera. Nakon što ju je princ Rhaegar oteo njezini otac i brat, knez Rickard i knez Brandon Stark odlaze u Kraljev Grudobran zahtijevati pravdu od kralja Aerysa…
Nastavlja se…

Igre prijestolja u Šibeniku (Foto H. Pavić) (12)

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI