Neovisni novinarski portal
6.5.2021.
IZDVOJENO
Azimut registriran dvojno, kao caffe-bar i noćni bar; Katalinić: Uskoro ćemo se javnosti obratiti otvorenim pismom

Azimut registriran dvojno, kao caffe-bar i noćni bar; Katalinić:
Uskoro ćemo se javnosti obratiti otvorenim pismom

Na području Šibenika djeluje oko 500 ugostiteljskih objekata širokog spektra djelatnosti, od caffe barova, restorana, bifea, buffeta, bistroa, fast foodova, pizzeria, pečenjarnica, slastičarnica, kavana, noćnih klubova i noćnih barova, disco klubova i dicco barova, beach barova, pivnica…Ovisno o odabiru registracije podložni su isto tako različitim zakonima i odlukama koji propisuju uvjete kojih se njihovi vlasnici moraju pridržavati.

snimila : J. Klisović

-Kad je riječ o radnom vremenu, Zakon o ugostiteljskoj djelatnosti daje slobodu lokalnoj samoupravi u određivanju radnog vremena za pojedine kategorije. Noćni klubovi i barovi, naravno imaju duže radno vrijeme za koje se odlučila lokalna samouprava i ono je znatno duže od onog koji se određuje za dnevne objekte. Dozvoljenu količinu buke propisuje Zakon i ona za dnevne ugostiteljske objekte iznosi maksimalnih 40 decibela. Svi ugostiteljski objekti imaju ateste koji kontinuirano mjere razinu buke i sa njih se može iščitati prekoračenje, ukoliko se netko, naravno odlučio na glasniju glazbu iz svojih objekata, a kazne za takav prekršaj su velike.
Kaže to za portal Tris Joso Smolić, predsjednik Ceha ugostitelja Šibenika koji nije želio ulaziti u polemike oko rada ugostiteljskog objekta Azimut i događanja koja su obilježila kraj turističkog kolovoza. Nije mu, dodaje, poznato kako je objekt registriran te nas je uputio na Ured državne uprave.
Na naš upit o regulaciji radnog vremena i količini buke u ugostiteljskim objektima na području Šibenika iz Gradske uprave nam je odgovoreno:
-Za buku je nadležan Zakon o zaštiti od buke, Narodne novine 30/2009, 55/2013, 153/20132, te sukladno Zakonu i Odluka predstavničkog tijela Grada Šibenika o lokacijama i uvjetima za održavanje javnih skupova i manifestacija na području Grada Šibenika kod kojih, pri održavanju, postoji mogućnost prekoračenja dopuštene razine buke („Službeni glasnik Grada Šibenika“ broj 6/12). Radno vrijeme ugostiteljskih objekata regulirano je Zakonom o ugostiteljskoj djelatnosti Narodne novine 138/2006, 152/2008,43/2009, 88/2010, 50/2012, 80/2013, 30/2014,i 89/2014, te Odlukom predstavničkog tijela Grada Šibenika: Odluke o ugostiteljskoj djelatnosti na području Grada Šibenika (Službeni glasnik Grada Šibenika“ broj 3/12i 9/13.).
Iz Odluke je vidljivo da ugostiteljski objekti iz skupina „Restorani“ i „Barovi“ mogu svakog dana raditi u ljetnom radnom vremenu od 06. 00 do 01. 00, a petkom i subotom do 02. 00 sata, kao i da se radno vrijeme odlukom gradonačelnika može drukčije odrediti zbog određenih događaja. Objekti iz skupina Hoteli, Kampovi i Noćni klub regulirani su zakonom i nisu u nadležnosti Grada Šibenika.
Na upit je li ugostiteljski objekt Azimut registriran kao caffe bar ili noćni bar, odnosno noćni klub, odgovoreno nam je kako pitanje nije u njihovoj nadležnosti, odnosno za registraciju vezano za minimalne tehničke uvjete nadležan je Ured državne uprave u Šibensko-kninskoj županije. U slučaju kad je objekt registriran kao noćni klub može raditi do 04, 00, a količinu dozvoljene buke određuje Zakon o zaštiti od buke i odgovarajući pravilnici. U nadležnosti Grada Šibenika je samo Odluka o lokacijama i uvjetima za održavanje javnih skupova i manifestacija na području Grada Šibenika kod kojih, pri održavanju, postoji mogućnost prekoračenja dopuštene razine buke („Službeni glasnik Grada Šibenika“ broj 6/12). Svako rješenje o prekoračenju dopuštene razine buke ima određenu lokaciju, vrijeme trajanja i razinu buke. Rješenje se donosi za otvorene prostore, a ne za ugostiteljske objekte (zatvoreni dio).

snimila : J. Klisović

Azimut nije prekoračio gabarite štekata

Osim prekršaja koji se odnose na radno vrijeme i buku ugostitelji strepe i od mogućih kazni za prekoračenje štekata izvan dozvoljenih gabarita. Koliko ugostitelji poštuju regulativu i kakve su predviđene kazne za takve prekršaje, zanimalo nas je. Iz Gradske uprave odgovaraju:
Ovog su se ljeta izdavala pojedinačna rješenja za manifestacije, koncerte i skupove. Za odgovor o broju prekršitelja najbolje se obratiti policiji, sanitarnoj inspekciji i komunalnom redarstvu Grada Šibenika. Komunalni redari su ovoga ljeta uredovali opomenom prema ugostiteljima koji su širili svoje štekate i vraćali ih u ugovorom propisane površine, a među njima po pitanju širenja nije bio Azimut.

Šibeniku je nanešena velika šteta

-Moj je stav po tom pitanju- koliko platiš toliko kvadrata štekata koristi. Mora se, međutim znati da Šibenik ima najveće cijene za štekate koji su nama ugostiteljima veliki namet. Za jedan kvadrat najobičnijih ploča na štekatu plaćamo 75 kuna mjesečno. Ponavljma, to je za nas veliko opterećenje, a ako se zna da plaćamo više od 250 raznih parafiskalnih nameta, onda je očigledno da nam nije lako. Lokalna samouprava tlači nas i sa visokom spomeničkom rentom, komunalnom naknadom…, reći će Smolić koji ne krije kako je žalostan zbog situacije koja se Šibeniku dogodila, a vezana je uz buku. U turističku sezonu ušli smo sa negativnom pričom o tome kako je ova sredina na listi konkurentnosti na samom dnu, a da je za nama jedna posve dobra sezona svjedoče najnovije turističke brojke. Na kraju kolovoza dogodio nam se ovaj slučaj koji je iznikao „ni iz čega“ i nanio svima veliku štetu. Šteta je nanešena ma tko što o tome mislio.

Burić- dogodine kupujemo uređaj za praćenje razine buke, a sezonu ćemo dočekati spremnije

Grad, odnosno gradonačelnik Željko Burić nedvojbeno se oglušio na peticiju koju su mu još prošle godine uputili nezadovoljni stanari, njih dvadesetak, spočitavajući Azimutu prekobrojne decibele u ranim jutarnjim satima. Što će sada poduzeti gradonačelnik, pitali smo i dobili odgovor:
-Iako je sanitarna inspekcija nadležna za mjerenje buke, Grad Šibenik će kupiti uređaj za praćenje razine buke za narednu sezonu događanja na otvorenim prostorima. Uređaj će biti u nadležnosti UO za komunalne djelatnosti Grada Šibenika, te će komunalni redari djelovati sukladno zakonu. Sigurno je da su građani Šibenika i njihovo zadovoljstvo naš najvažniji cilj. Stanarima koji su ujedno i iznajmljivači manje smeta buka jer u turizmu vide interes. Šibenik je napravio snažan zaokret ka turizmu, što pokazuju i naši turistički rezultati, te u tome vidimo budućnost i prosperitet. Sigurno je da ćemo se za iduću sezonu bolje pripremiti i tražiti od naših ugostitelja adekvatniju izolaciju i opremljenost s ciljem zaštite stanara. Nisu pritužbe vezane samo uz stanare oko Azimuta. Ni drugima u staroj gradskoj jezgri ovoga ljeta nije bilo mirno. Na kraju sezone zahvaljujemo se svima koji su pomogli da Šibenik doživi turistički uzlet, u uvjerenju da ćemo iduću sezonu dočekati spremniji, na obostranu korist i stanara i posjetitelja.

snimila . J. Klisović

Azimut ima dvojnu registraciju- caffe bar i noćni-bar. Nije registriran kao klub

Obratili smo se i Uredu državne uprave Šibensko-kninske županije kako bi se konačno riješila enigma zvana – registracija Azimuta. Neda Livljanić koja vodi Odjel za gospodarstvo za Tris odgovara kako Azimut ima dvojnu registraciju i to kao caffe-bar i noćni-bar.
– Dvojna registracija nije nikakva novost i mnogi joj pribjegavaju – reći će Livljanić navodeći kako je i Makari zatražio dvojnu registraciju.
Dakle, Azimut nije klub kako se dosad uvriježeno mislilo, odnosno barem kao takav nije registriran. O ovome smo upitali i Đorđa Katalinića, jednog od voditelja Azimuta.

Katalinić: Inače imamo dozvolu za rad do 6 sati

– Točno je da smo registrirani kao caffe bar i noćni bar. Inače imamo dozvolu za rad do 6 sati ujutro, ali smo se ipak odlučili da to bude do četiri sata. U svakom slučaju, sve što radimo radimo po zakonu. Osim toga, mogu reći kako su nam inspekcije i policija bili često u posjeti, ali da je bilo išta sporno, oni bi poduzeli neke mjere. A što se tiče takve dvojne ragistracije, koja nije sporna, na to smo se odlučili iz nekih svojih razloga. No to je model na koji su se odlučili mnogi ugostiteljski objekti koji imaju namjeru raditi iza 23 sata navečer – kaže Đorđe Katalinić.
Nadalje, Katalinić ističe kako se u Azimutu nemaju potrebu nikome opravdavati.
– Priča se u gradu kako smo mi u prisnim odnosima s gradskim vlastima, a može se pričati i kako smo u istim odnosima s policijiom i inspekcijama, no ne želimo o tome raspravljati. Inače, ne želimo da nas se više uvlači u bilo kakve priče. Vrlo brzo, za dan ili dva, izaći ćemo u javnost sa otvorenim pismom o svemu što se događalo – kaže je Đorđe Katalinić.
Tags: , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI