Neovisni novinarski portal
18.5.2021.
EKOLOGIJA / GOSPODARSTVO
Zašto plaćamo nezakonitu naknadu za očitanje brojila? Inspekcija “oborila” cjenike komunalnih tvrtki u Tisnom i Vodicama

Zašto plaćamo nezakonitu naknadu za očitanje brojila? Inspekcija “oborila” cjenike komunalnih tvrtki u Tisnom i Vodicama

-Naknada za očitanje brojila nije zakonita, međutim HEP i Vodovod su na „mala vrata“ uveli oveli ovaj mini- harač uz blagoslov države koja prešutno prelazi preko nezakonitosti jer joj priljev sredstava s ove osnove ide u prilog.

To što nezakonitost ide na štetu potrošača, odnosno građana koji sve teže žive, mnogi i na rubu ponora, državu nije briga. U slučaju Vodovoda i odvodnje naknada se obračunava sukladno širini cijevi koje vode do brojila što je, po svemu, najobičninja izmišljotina kojoj su moćnici pribjegli kako bi se dokopali sredstava koja im ne pripadaju. Kazuje to za portal Tris Erika Baranović-Popović iz Plavog vala.

Erika Baranović Popović- Plavi val

Erika Baranović Popović- Plavi val

Osim osporavanih naknada Vodovoda i HEP-a, kao primjer nezakonitosti u radu, navodi i slučaj više komunalnih tvrtki sa područja Šibensko-kninske županije čiji postupci nisu usklađeni s važećim zakonima.
Na problematiku neusklađenih cjenika za komunalne usluge ukazivalo se sa više mjesta i to višekratno, međutim rezultata zasad nema. Najviše se bune vlasnici vikend objekata koji tvrtkama koje se bave odvozom otpada, primjerice u turističkim Vodicama, ali i u drugim općinama i gradovima, spočitavaju plaćanje računa svih 12 mjeseci u godini, a kante za smeće uopće nemaju ispred objekata izvan ljetne sezone. U isto vrijeme ne mogu biti na dva mjesta, barem tako kaže fizika i njezina zakonitost, međutim usluge odvoza i prikupljanja smeća i dalje plaćaju kao da istovremeno borave u dva objekta. Komunalne tvrtke ne žele mijenjati svoje cjenike iako ih Zakon o gospodarenju otpadom donešen prošle godine na to obvezuje. Nonsens je što je Zakon donešen, međutim tek u posebnoj Uredbi koju će donijeti Vlada definirat će se količine otpada, veličina spremnika i ostalo. Na odluku Vlade još se čeka, a kad će stići, ne zna se.

Inspekcija „oborila“ cjenike u Vodicama i Tisnom

U međuvremenu su uslijedile žestoke reakcije, pritužbe i žalbe upućene Ministarstvu gospodarstva koje je zauzelo stav koji ide na ruku potrošačima, tj. onima koji smeće proizvode samo u ljetnim mjesecima, ali ne i u ostatku godine. Inspekcije su dosad „oborile“ cjenike smeća u Tisnu i Vodicama, navodi naša sugovornica ali i dodaje da se od tada, na žalost, ništa nije promijenilo na stvari.
Zanimljiva je praksa komunalaca u nekim jačim turističkim mjestima. Unatoč računima koji na adrese privremenih žitelja stižu cijelu godinu, u Vodicama i Srimi, primjerice smeće se u ljetnim mjesecima odvozi dva puta tjedno, isto onoliko koliko i u zimskim mjesecima što je suludio ako se zna da se u zimskim mjesecima prikupi oko 30 tona otpada, a ljeti preko 450 tona. Ljetne žege brzo „prerade“ smeće koje potom pruža nesnosan smrad, međutim komunalci su odlučni u prikupljanju smeća samo dva puta kroz tjedan. Cjenike, unatoč svemu, ne žele mijenjati ni pod koju cijenu.

snimila. J. K.

U prilog im ide i odnos gradskih i općinskih vlasti koji ovakvu marčapiju svesrdno podržavaju, veli Popović Baranović koja je nadležnoj inspekciji u više navrata prijavljivala cjenike koji nisu usklađeni sa zakonom, ali bez rezultata. Navodi članak 33. Zakona o održivom gospodarenju otpadom iz 2013.g. koji govori o cjeniku isključivo prema obujmu ili težini otpada. Nijedan drugi kriterij nije naveden. Komunalci su, podsjeća, bili dužni voditi evidenciju o prikupljanju i preuzimanju otpada , ali to zasad nitko ne radi. Tako javna poduzeća nezakonito izvlače novac iz džepova građana, a država im pri tome „drži svijeću“.
Život u jednoj kući- račun za dvije
Popović-Baranović navodi slučaj jedne sugrađanke koja živi u Kalelargi, a nedovršenu kuću ima u Njivicama. Komunalna tvrtka  zauzela je stav da istovremeno  mora plaćati dva računa iako živi samo na jednoj adresi i to dokazuje. Grad na ovu okolnost „zatvara oči“, a upravo je on dužan kontrolirati davatelja javnih usluga i kroz ocjenu cjenika i njegovu zakonitost. Zbog ovakvih i sličnih slučajeva građani se obraćaju  gospodarskoj inspekciji koja je od lani nadležna za postupanja.
Neviđena pljačka građana

snimila . J. K.

Pokušaj Grada Šibenika od prije nekoliko mjeseci, preciznije početkom proljeća, da građanima naplati stare nepodmirene račune na koje je nastupila zastara, na sreću, nije prošao. Računi su nakon alarmiranja javnosti korigirani, ali ostaje činjenica da su računi za komunalnu naknadu i slivne vode drastično povećani za što je ruku digla većina vijećnika Gradskog vijeća!!?
– U svim slučajevima nezakonitih naplata riječ je neviđenoj pljački građana počinjenoj ne samo od strane komunalnih tvrtki već i od strane velikih javnih tvrtki, bez sustezanja će naša sugovornica.

 

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI