Neovisni novinarski portal
13.6.2021.
EKOLOGIJA / POLITIKA
ZAGAĐENJE KRKE I ORAŠNICE: Inspekcije utvrdile da pogoni DIV-TVIK-a rade bez dozvola

ZAGAĐENJE KRKE I ORAŠNICE:
Inspekcije utvrdile da pogoni DIV-TVIK-a rade bez dozvola

 Koordiniranim inspekcijskim nadzorom vodopravnih, građevinskih, te inspektora zaštite okoliša i prirode utvrđeno je da pogoni DIV-TVIK-a u Kninu posluju bez vodopravne dozvole i dozvole zaštite okoliša,  koje ne mogu ni dobiti jer ne ispunjavaju uvjete, zbog čega su na sudu pokrenuti postupci protiv tvrtke i vlasnika.

 Knin - zagađenje Orašnice i Krke (Foto H. Pavić) (6)

– Već deset godina, od kada smo osnovali Ekološku udrugu ‘Krka’ upozoravamo na problem zagađenja Krke i Orašnice. Inspekcije dolaze i odlaze, pišu se zapisnici i prijave, ali ništa se konkretno ne događa. Plaća li DIV-TVIK te kazne ili ne, nas pretjerano ne zanima, već inzistiramo da tvornica konačno postupi po rješenju i ukloni nedostatke koji dovode do zagađenja. Jasno nam i je poštujemo to što tvornica zapošljava ljude, ali to ne znači da mi i svi oni koji žive nizvodno zbog toga moramo biti potrovani. Inzistirat ćemo do kraja, Pozivamo nadležne ministre, zaštite okoliša Mihaela Zmajlovića i poljoprivrede Tihomira Jakovinu, da se zajedno s nama kajakom spuste niz rijeku da se sami uvjere o kakvim se razmjerima zagađenja radi – rekla nam je Inga Kukolj, čelnica Ekološke udruge ‘Krka’.
Koordinirani inspekcijski nadzor u DIV d.o.o. Podružnica Knin u Kninu obavljen je 24. i 25. veljače 2014. godine, a Ministarstvo okoliša je jučer objavilo rezultate (POVEZNICA). Utvrđeno je da operater DIV d.o.o., tvornica vijaka sa sjedištem u Samoboru, Bobovica 10A nije ishodila okolišnu dozvolu za postojeće postrojenje za proizvodnju vijčane robe, strojnih  dijelova i metalnih proizvoda DIV d.o.o. tvornica vijaka u Kninu, IV Gardijske brigade 44, kao ni za novo postrojenje tvornice u Kninu. Ministarstvo je zahtjev za dovolom za stari pogon odbilo, a za novi nije ni podnesen. Do trenutka nadzora DIV d.o.o. Knin nije ishodio Rješenje o prihvatljivosti zahvata u okolišu.  Ministarstvo zaštite okoliša i prirode je podnijelo optužni prijedlog protiv DIV d.o.o. i direktora tvrtke i zbog  nepropisnog skladištenja otpada na južnom i istočnom dijelu tvorničkog kruga, te je naloženo uklanjanje i zbrinjavanja otpada. Knin - zagađenje Orašnice i Krke (Foto H. Pavić) (1)

U nadzoru vodopravne inspekcije utvrđeno je da su unutarnji i vanjski bazeni sustava interne odvodnje otpadnih voda u lošem i zapuštenom stanju, te da ih je DIV tijekom 2013. godine sanirao, ali bez potrebne dokumentacije po Zakonu o vodama i Zakonu o gradnji. Za zemljane lagune koje se još uvijek koriste kao dio sustava interne odvodnje otpadnih voda utvrđeno je da su kontaminirane otpadnim muljevima od same izgradnje tvornice 1980-tih godina, kao i zbog mulja ispirnih voda sadašnjeg tehnološkog procesa. Prema rezultatima ispitivanja otpadnih voda iz 2012. i 2013. godine, utvrđeno je da ispuštanje otpadnih voda iz sustava interne odvodnje DIV-a u Orašnicu nije usklađeno sa graničnim vrijednostima i dopuštenim koncentracijama za površinske vode za pojedine parametre, odnosno da prekoračuje  propisane graničnih vrijednosti pojedinih parametara u otpadnoj vodi. DIV ne vodi propisane očevidnike sukladno Pravilniku o graničnim vrijednostima emisija otpadnih voda, niti iste dostavlja Hrvastkim vodama. U rujnu 2013. godine djelomično je pušten u probni rad novi pogon za proizvodnju, termičku obradu i konzervaciju vijaka, a da za isti nije riješeno pitanje tretiranja tehnološke otpadne vode niti odvodnja, pročišćavanje i zbrinjavanje, što je bila obveza DIV-a prema vodopravnim uvjetima. DIV d.o.o. obavlja gospodarsku djelatnost bez vodopravne dozvole za ispuštanje otpadnih voda… Cijeli nalaz pročitajte OVDJE ( izvjesce_koordinirani_nadzor_DIV_Knin).
Inga Kukolj, čelnica Elološke udruge Krka - Knin (Foto H. Pavić)

Inga Kukolj, čelnica Elološke udruge Krka – Knin (Foto H. Pavić)

 

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI