Neovisni novinarski portal
13.6.2024.
GOSPODARSTVO / POLITIKA
Ilustraciija: plodovi voćarkskog rada (izvor Wikipedia)

Voćna kašica EU i Rusije:
voćni euri nekima, a domaćim voćarima – ‘šipak’

Ilustraciija: plodovi voćarkskog rada (izvor Wikipedia)
Voće na jednoj EU tržnici (izvor Wikipedia)

Voće na jednoj EU tržnici (izvor Wikipedia)

Europska unija bi mogla podijeliti oko 125 milijuna eura voćnih potpora europskim proizvođačima voća zbog šteta koje će pretrpjeti nakon što je Rusija uvela zabranu na uvoz voća, povrća, mesa, mliječnih proizvoda i još koječega iz zemalja EU-e i SAD-a. Na ovu bi se vijest mogli razveseliti i neki naši domaći voćari, no bolje im je da ostanu pribrani i ne vesele se tom novcu – njima vjerovatno ide šipak – ta su sredstva namijenjena samo za neke države iz naše složne EU zajednice. Naime, kako se priopćuje iz Euroske komisije, EK je ‘najavila deblokadu oko 125 milijuna eura za podršku poljoprivrednom sektoru u EU-u pogođenom ruskim jednogodišnjim embargom na zapadne prehrambene proizvode’.

Voćni euri neće u Hrvatsku

Već od danas se eurima mogu nadati EU ratari koji sade, plijeve, zalijevaju i beru mrkvu, rajčice, cvjetaču, papriku, kelj, krastavce, šampinjone, jabuke, kruške, crveno voće, stolno grožđe i kivi, ali ne baš svi: novac će sjesti uglavnom na račune voćara iz Poljske, Litve, Belgije i Nizozemske, kako se najavljuje. Ukratko, domaći hrvatski (EU) proizvođači mandarina, grožđa, jabuka i ostaloga neće se okrijepiti spomenutim ‘voćnim’ eurima iz EU-blagajne, već im preostaje preživjeti u vlastitoj voćnoj kašici, u koju su zapali usljed neravnopravnih EU tržišnih prilika i nekonzistentne domaće poljoprivedne , te izrazito uvozničke politike.
Kako prenosi HRT iz ‘europskih izvora’, raspodjelom spomenutog novca se želi smanjiti količine proizvoda na tržištu kako cijene ne bi pale na kriznu razinu, kako se ističe.
– Kad se formaliziraju za nekoliko tjedana, mjere će se primijenjivati retrogradno od 18. kolovoza i ostati na snazi do kraja studenog. Veliki opskrbljivači kvarljivog povrća i voća za Rusiju – bit će glavni korisnici te podrške – kako je HRT-u kazao ‘europski izvor.’

Rusi pokazali zube EU povrću

Kako je poznato od ranije, domaćim proizvođačima voća, povrća i mlijeka, i do sada je bilo teško boriti se s žestokom i nadmoćnom konkurencijom na EU tržištu, nemilosrdnim trgovačkim lancima i nepostojanjem domaće poljoprivredne strategije. Nakon što su Rusi pokazali zube povrću SAD-a i EU-e, kao i uvijek prve žrtve geopolitičkih igrokaza padaju u državama na ‘periferiji’. Tako ruskim embargom na uvoz Hrvatsk ostaje bez tržišta na kojem se u protekle tri godine izvezlo hrane u vrijednosti od 70 milijuna eura, kako su neki izračunali. Kako se čini iz ovog svježeg voćnog primjera iz EU-e, u Hrvatskoj se ne mogu nadati nekoj ozbiljnijoj pomoći iz popularnih EU-fondova namijenjenih poljoprivredi.
voće
A što kažu u Ministarstvu poljoprivrede o svemu ovome? Što oni rade kako bi pomogli domaćim voćarima i mljekarima?
– Predstavnici Ministarstva poljoprivrede RH sudjelovali su danas u Bruxelles-u na sastanku Upravljačkog odbora za zajedničku organizaciju tržišta poljoprivrednih proizvoda (Management Committee) na kojem su stručnjaci svih država članica EU analizirali negativne učinke uvođenja zabrane izvoza pojedinih poljoprivrednih proizvoda u Rusku Federaciju. Ministarstvo poljoprivrede RH na tom je sastanku iznijelo službeno stajalište te zatražilo da Europska komisija pripremi mjere vezane za saniranje posljedica ove krizne situacije prije svega u sektoru mlijeka i mliječnih proizvoda te voća, a i ostalim sektorima – isitču u Ministarstvu.
No to nije sve, u istom ministarstvu su se čak odvažili i prognozirati neka buduća kretanja na tržištu nakon ruske blokade.
– Ministarstvo poljoprivrede procjenjuje da će neizravni učinak zabrane izvoza vrlo brzo uzrokovati neravnotežu na europskom tržištu koja će dovesti do ozbiljnih poremećaja u sektoru poljoprivrede i prehrambene industrije, a prije svega se može očekivati gomilanje proizvoda na tržištu Europske unije, što u konačnici može rezultirati robnim viškovima i naglim padom cijena – smatraju u Ministarstvu.

Smanjenje cijena? Hm…

No teško je vjerovati da će na domaćem tržištu, na kojem cijene diktiraju trgovački centri i uvoznici hrane, itko osim njih moći očekivati išta dobroga od spomenutih ruskih mjera: ne očekuje se kako će građani zbog svega navedenog voće i povrće u Hrvatskoj kupovati po bitno nižim cijenama.
– Ministarstvo poljoprivrede RH i dalje će biti u kontaktu sa tvrtkama koje su pogođene ovom zabranom, a nakon današnjeg sastanka planira se i održavanje sjednice Vijeća za prehrambenu industriju na kojem će se razmotriti svi potencijali problemi koji se očekuju zbog zabrane izvoza, prije svega mogući pritisci trgovaca prema proizvođačima za snižavanjem cijena ili problemi koji se očekuju u sektoru voća, obzirom na sezonski karakter ovih proizvoda i nemogućnost dugotrajnijeg čuvanja – zaključuju na kraju u Ministarstvu poljoprivrede.
A za one koji vole čitati, evo i linka na TRIS-ov prošlogodišnji intervju s umirovljenim agronomom Davorinom Pamićem naslovljen ‘Hrvatskom upravljaju uvoznički lobi i korumpirani političari – tjeraju nas u glad i dužničko ropstvo!’, u kojem on ukazuje na neke važne probleme koje se tiču poljoprivrede, a koji su, eto, i dalje aktualni.
Tags: , , , , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI