Neovisni novinarski portal
15.5.2021.
EKOLOGIJA / UKRATKO

Uklonjene sve ruševne zgrade na poplavljenom području

Konačno su uklonjene sve ruševne zgrade na poplavljenom području županjske Posavine na kojoj su stručnjaci izbrojali 123 zgrade koje su bile u potpunosti srušene ili su ostale u ruševnom stanju. Kako su uslijed dugotrajnog djelovanja visoke vode narušena statička svojstva njihovih konstruktivnih elemenata koji su se u potpunosti ili djelomično urušili, procjenjeno je da se ide u njihovo uklanjanje, priopćeno je iz Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja.

Građevinska inspekcija prioritetno je pristupila organizaciji uklanjanja urušenih zgrada kako te velike količine građevinskog otpada kako one ne bi postale leglo i klica moguće zaraze.
Urušene zgrade nalazile su se na području Gunje, Rajevog Sela i Račinovaca. Sa područja Gunje uklonjeno je 37 zgrada ili njihovih ostataka , sa područja Rajevog Sela- 28, te sa područja Račinovaca- 58.
Za potrebe uklanjanja urušenih zgrada formirane su dvije lokacije za privremeno odlaganje građevinskog otpada. S područja Rajevog Sela i Gunje građevinski je otpad dopreman na privremenu lokaciju u Gunji. Ukupno je u ta dva naselja uklonjeno 65 urušenih zgrada i prikupljeno 7456 m3 građevinskog otpada. Građevinski je otpad drobilicom usitnjen i spreman je za reciklažu. Prilikom uklanjanja 58 ruševnih zgrada u naselju Račinovci prikupljeno je 6176 m3 građevinskog otpada. On je privremeno odložen na lokaciji u Račinovcima, na kojoj će biti usitnjen drobilicom te recikliran.
Paralelno s uklanjanjem urušenih zgrada priprema se uklanjanje zgrada koje su temeljem procjene građevinske štete svrstane u IV kategoriju. To su zgrade koje nisu urušene ali su njihova oštećenja tolika da se ne isplati sanacija.
Iz Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja pojašnjavaju da je prema pojmovniku Zakona o gradnji, zgrada- svaka građevina namijenjena boravku ljudi, odnosno smještaju životinja, biljaka i stvari.
Tags: , ,

VEZANE VIJESTI