Neovisni novinarski portal
2.8.2021.
KULTURA
Svjetska ekskluziva FALIŠ-a: Izložba crteža Patti Smith, Bukowskog, Burroughsa, Kerouaca…

Svjetska ekskluziva FALIŠ-a:
Izložba crteža Patti Smith, Bukowskog, Burroughsa, Kerouaca…

Drugi Festival alternative i ljevice u Šibeniku biti će održan od 3. do 6. rujna, na trgu Mala loža, u Gradskoj knjižnici i caffe baru Domald.

falis

Festival FALIŠ, koji je lani na šibenske pozornice doveo Tarika Alija, Borisa Budena, Aleksandra Stankovića, Srećka Horvata, Mimu Simić i mnoge druge autore i mislioce, ove godine također najavljuje jaku postavu. U Šibeniku će, tako, od 3. do 6. rujna boraviti španjolska benediktinka Teresa Forcades, Andrej Nikolaidis, Kristijan Mirić, Damir Avdić, a organizator Emir Imamović Pirke najveću vrijednost ovogodišnjeg FALIŠ-a vidi u “popratnom” programu.

“Uspjeli smo organizirati izložbu crteža iz privatne zbirke dubrovačkog bitnika, pjesnika, prevoditelj i slikara Voje Šindolića. Riječ je o radovima koje je dobivao na poklon od književnih i glazbenih velikana poput Charlesa Bukowskog, Patti Smith, Jerryja Garcije, Williama S. Burroughsa, Allena Ginsberga, Jacka Kerouaca i Lawrencea Ferlinghettija. Mislim da će ova jedinstvena izložba biti upriličena prvi put u povijesti”, otkrio nam je Pirke.

Na FALIŠ-u će biti izloženi i kolaži Maše Kolanović, nastali za potrebe njezine knjige “Jamerika”, kombinaciji proze, poezije i stripa, a inspiriranom njezinim odlaskom u SAD i bliskim susretima s tamošnjim beskućnicima. “Mašina izložba bit će prodajnog karaktera, a sav prihod bit će uplaćen prihvatilištu za beskućnike u Šibeniku”, kaže Pirke.

U Gradskoj knjižnici bit će prikazana i retrospektiva filmova sisačkog redatelja Gorana Devića, koji je javnosti najpoznatiji po filmu “Crnci” te dokumentarnom ostvarenju “Sretna zemlja”, koji je paralelno pratio proslave u Kumrovcu i Bleiburgu. Trg Mala loža ugostit će i šibenskog teologa Branka Sekulića, koji će biti središnji lik okruglog stola na temu: “Zašto nas se Crkva boji?”

Po nekima kontroverzni plakat prošlogodišnjeg festivala FALIŠ

Po nekima kontroverzni plakat prošlogodišnjeg festivala FALIŠ

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI