Neovisni novinarski portal
3.8.2021.
EKOLOGIJA / KULTURA
Svi trk na FRK – kninski Festival ruralne kulture: Nema frke dok je Krke

Svi trk na FRK – kninski Festival ruralne kulture:
Nema frke dok je Krke

frk9

– Balotanje balotama, nadmetanje u briškuli i  trešeti, bacanje kamena s ramena, međusobno potezanje konopa, jahanje magaraca, alpinističko penjanje po obližnjim klisurama, spuštanje kajacima i kanuima niz Krku, sportske škole, domaće jelo i piće, svjež zrak, žubor rijeke, zelenilo, dobro raspoloženi gosti, glazba, pokloni iznenađenja, vesele radionice za djecu, kovanje novca, tkanje, izrada glinenih ukrasa – to je tek dio veselih, zanimljivih, poučnih i zabavnih događanja koje Ekološka udruga Krka Knin priređuje na svojem već tradicionalnom FRK-u, Festivalu ruralne kulture – 30. kolovoza ove godine.

– Nema frke dok je Krke – slovi popularni slogan za ovaj festival, kojemu  se spretno pridodaje i poziv ‘Svi trk na FRK’, no izvjesno je kao će mnogi i bez posebnog poziva potrčati na FRK u sjedištu kninske udruge, u kućici i na ledini kod rijeke Krke, nedaleko od mosta na cestovnom izlazu iz Knina u smjeru Drniša (Ekološko informativni centar, Drniška b.b. ).

Besplatno, poučno i zabavno

– Evo ovako: ulaz na sva događanja je besplatan. A prvih 20 posjetitelja na poklon dobiva platnenu vrećicu, a za sve posjetitelje pripremili smo osim bogatog programa i zanimljiva iznenađenja. U 10 h je otvaranje festivala i Edukativne ekološke radionice –NP Krka i Udruga Čarobni svijet. U 11 h je na redu Društvo sportske rekreacije Kretanjem do zdravlja…, potom su na redu “Kamikaze by Gabi” trening za odrasle,a za djecu mala sportska škola. Od 10 h – 19 h će trajati Sajam seoskih proizvoda – predstavljanje udruga/poduzetnika/polj. proizvođača na štandovima, a bit će i radionica tkanja i  izrade predmeta od gline koje će prirediti  Udruga Naše Ognjište Knin i Udruga Prospero Gračac. Novost će biti i vožnja biciklom i šetnja novom pješačko –biciklističkom stazom na Marunuši U glazbenom programu nastupaju Jurica Jelić i DJ Marko Sinobad, a posjetitelji će imati prigodu vidjeti “Povijesnu postrojbu vitezova kralja Zvonimira”- veli Inga Kukolj, svestrana kninska aktivistica iz Ekološke udruge Krka Knin.
frk1
FRK je poticajna mjera za razvoj seoskog turizma, povećanje samozapošljavanja lokalnog stanovništva, unapređenje seoske proizvodnje i uslužnih djelatnosti, poticanje volonterizma te očuvanja prirodne i kulturne baštine, pojašnjavaju organizatori. Na koncu, nabrajaju i one koji su pomogli:  sponzore festivala Nacionalni park Krka, Grad Knin, Turistička zajednica Šibensko-kninske Županije, Turistička zajednica Grada Knina, Šibensko-kninska županija. Uz njih, svoj doprinos organizaciji FRK-a dali su: KUD Kralj Zvonimir Knin, LAG Dinara 1831, udruga Umirovljenika Knin, udruga Naše ognjište, Kajak kanu rafting klub „Odra „ iz Siska, Društvo sportske rekreacije Kretanjem do zdravlja, udruga Čarobni svijet Knin, Planinarsko društvo Troglav, HGSS Šibenik, Udruga za zaštitu i uzgoj magaradi i konja „Pajica“ ,Lovačka udruga Knin, Udruga Prospero Gračac i Udruga Kamenčići iz Šibenika, ističu.

„Grad na sedam rijeka“

– Ako niste znali: Knin je „Grad na sedam rijeka“.  Na području Knina teče 7 rijeka i rječica, i to Krka, njene pritoke Butižnica, Orašnica, Kosovčica i Krčić te pritoci Butižnice, Radljevac i Marčinkovac. Rijeka Krka izvire u blizini Knina, podno 22 metarskog Topoljskog buka ili Krčića, kojeg stvara pritoka rijeke Krke – rijeka Krčić. Ukupna duljina rijeke, s potopljenim dijelom ušća, iznosi 72.5 km, od čega 49 km čini slatkovodni vodotok, a 23.5 km bočati. Krčić je desetak km dugačka rječica koja završava svoj vodeni tok ulaskom u Kninsko polje, u koje se obrušava kao 22 metra visoki Slap Krčić. Zapadno od Knina uzdiže se srednjovjekovna tvrđava podignuta sredinom 10. stoljeća. Konačni je izgled dobila početkom 18. stoljeća, kada je umjetnim prosjekom odijeljena od brda Spas koje se na nju nadovezuje sa sjeverne strane. Tvrđava je jedna od najvećih fortifikacijskih građevina u Hrvatskoj. A tu je i Dinara, planina u Dinarskom gorju na granici Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine, a njezin najviši vrh, Troglav (1913 m), nalazi se u BiH, a vrh Sinjal ili Dinara (1831 m) najviši je vrh u Hrvatskoj. Stoga ako ste zasićeni gradom i tražite promjenu, ako volite prirodni okoliš i privrženi ste tradicijskoj kulturi sela, no ako i niste ali želite probati, dođite i upoznajte prirodne i kulturne vrijednosti grada Knina – poziva na kraju Inga Kukolj.
Dodajmo na kraju još samo zamolbuorganizatora-volontera  onima koji na neki način mogu poduprijeti festival svojim donacijama da pomognu FRK-u, koji je jedna od rijetkih manifestacija u kninskom kraju.
FRK

 

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI