Neovisni novinarski portal
12.5.2021.
IZDVOJENO
Vijenac Vlade, Sabora i Predsjednika stigao u uvalu Šipnate (Foto: H. Pavić)

Obilježena sedma obljetnica kornatske katastrofe:
‘Istina bi nam donijela olakšanje’

Vijenac Vlade, Sabora i Predsjednika stigao u uvalu Šipnate (Foto: H. Pavić)

U spomen na 12-oricu vatrogasaca JVP Šibenik, te DVD-a Tisno i Vodice koji su 30. kolovoza 2007. godine izgubili živote gaseći kornatsku travu u subotu su na mjestu njihove pogibije položeni vijenci i zapaljene svijeće. 
Kornati - sedma obljetnica tragedije (Foto H. Pavić) (20)

Uz obitelj I prijatelje stradalih vatrogasaca na misu u kapelici Sv. Florijana i mjesta stradanja, koja su označena s 12 velebnih križeva od kamenog suhozida,  hodočastili su i vatrogasci i zapovjednici hrvatskih vatrogasnih postrojbi, te predstavnici lokalnih i državnih vlasti. U ime Predsjednika RH cvijeće je položio i svijeću zapalio njegov savjetnik Zlatko Gareljić, u ime Vlade RH pomoćnik ministra unutarnjih poslova Evelin Tonković, a u ime Sabora zastupnik Franko Vidović. Sedam godina nakon kornatske tragedije bol i suze obitelji stradalih nisu presahli, kao ni pitanja zašto su njihovi najmiliji morali umrijeti. – Da je bilo interesa već davno bi se istina bila saznala. S obzirom da je upletena Hrvatska vojska, kao i policija, nestale su snimke pilatusa i ostali dokazi. Stvorena je cijela zavrzlama, tako da se više ne nadamo da će se sudom ikad utvrditi činjenice. S ponosom i tugom dolazim ovdje svake godine. Prihvatili smo smrt koja je snašla naše najdraže, ali kopkaju nas pitanja i željeli bi znati cijelu istinu – rekao je Ivica Strikoman, otac poginulog pripadnika DVD-a Vodice Hrvoja Strikomana.Kornati - sedma obljetnica tragedije (Foto H. Pavić) (2)– Sedam godina je prošlo od kada smo izgubili svoje najbliže, a odgovori ne dolaze. Dolazim svake godine na mjesto gdje sam izgubila sina i muža. Ovdje u tišini osjećam vezu s njima i dobijem malo snage za ići dalje. Teško je, tražimo da nam kažu istinu o tome što se ovdje dogodilo tog 30. kolovoza 2007. godine. Ma kakva god ta istina bila mislimo da bi nam ona donijela olakšanje – rekla nam je Ajka Cervelin, koja je u kornatskoj tragediji izgubila sina Antu i supruga Ivicu.
Izaslanik Predsjednika Republike Zlatko Gareljić o istini koju traže obitelji stradalih nije htio razgovarati. – Moj je stav da ovo nije prigoda na kojoj bi trebalo o tome detaljizirati, već prigoda za prisjećanje i odavanje počasti – rekao je Gareljić.
 Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković na pitanje o istini za obitelji stradalih odgovorio je tek da mu je teško u toj situaciji. – Jako je teško živjeti s tim. Najveća je to tragadije koja je zadesila hrvatsko vatrogastvo ikada. Najteži je to trenutak za obitelji, ali i čitavo vatrogastvo. Sigurno je da ćemo se prisjećati zauvjek, s tugom, ali i ponosom. Ne želimo da se ponovi bilo gdje – rekao je Tucaković. Vatrogastvo je, kaže, ove godine i prilikom poplava i smrzavanja, pokazalo jedinstvo i sposobnost da može odgovoriti svakom izazovu.
Počast kornatskim herojima odali su i kolege iz BiH. – Ovo nam nije prvi put da smo ovdje i trudit ćemo se uvijek
dolaziti. Naša je obaveza doči ovdje jer su tu na Kornatu nastradali naši kolege vatrogasci, Kornati se mogu dogoditi bilo gdje i u BiH. Naš je posao specifičan, a, mnogi ljudi nemaju sluha za vatrogastvo i vatrogasce. Ali mislim da se nakon kornatske tragedije to mijenja i da je okrenuta nova stranica, da su vatrogasci zauzeli svoje mjesto u društvu. Kod nas u Tuzli je dosta teška situacija, s poplavama i klizištima, ali evo, uspjeli smo naći vremena da odamo počast našim palim kolegama – rekao nam je Jasmin Jahić, starješina ispostave Profesionalne vatrogasne jedinice Tuzla.
Tags: , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI