Neovisni novinarski portal
18.5.2021.
INTERVJUI / SCENA
Vlatko Stefanovski

Vlatko Stefanovski:
Volim iznenađivati i sebe i publiku!

Vlatko Stefanovski

Vlatko Stefanovski prvi put nastupa na šibenskom OFF festivalu. Promovira aktualni album “Seir”, što je turcizam za “zen”. Prema najavama, šibenska publika bi prvo trebala doživjeti zen, a potom i ekstazu. Evo što slavni makedonski gitarist ima za reći…

Vlatko Stefanovski

Vlatko Stefanovski

Vaš novi album ‘Seir’ nudi opuštene pop i blues pjesme. Kao da ste jedva čekali željeli snimiti jednu ljetnu, nepretencioznu ploču…?

Materijal za „Seir“ sam skupljao desetak godina. Ponekad vam se pojave stvari za koje odmah znate da su vokalne. Pjevušite ih tijekom stvaranja i njima trebaju riječi koje obično nastanu kasnije. A dok radim na muzici i na pjesmama, uopće mi nije jasna njihova krajnja forma. One nekako same od sebe nastaju, a ja sam onaj koji usmjerava put i cijeliproces.

Album vas nakon podužeg vremena predstavlja kao kantautora. U studiju ste ipak oko sebe okupili desetak glazbenika koji su tu isključivo radi stvaranja atmosfere, bez instrumentalnih ‘kompliciranja’. Koja vam je bila izvorna zamisao u stvaranju ovog albuma?

Red je bio da se oglasim i kao kantautor. U međuvremenu sam snimao albume koji su bili inspirirani makedonskim folklorom, američkim bluesom, radio sam filmsku muziku, gostovao na mnogim projektima i albumima svojih kolega, puno putovao i svirao u raznim kombinacijama. Sad je došao red na songove i na tekstove. A gosti i njihov doprinos su mi veoma važni, jer oni su obogatili aranžmane i cijelu atmosferu oko albuma. BTW, kantautoski albumi su ponovo aktualni…

‘Seir’ je 32 album koji potpisujete u karijeri. Je li njihova žanrovska raznolikost formula kako održati autorsku svježinu i motivaciju?

Žanrovska raznolikost samo pokazuje moju znatiželju. Kada je muzika u pitanju, interesira me puno toga i ne želim biti smješten samo u jednu kategoriju ili etiketu. Bilo da je to fusion, rock, pop, ili što već drugo. Dobro je iznenađivati sebe i publiku kojoj se već dugo obraćam…

Prvi put nastupate na šibenskom OFF festivalu. U kakvoj formaciji dolazite?

Dolazim u formaciji trija, sa svojom ritam sekcijom s kojom nastupam već 14 godina. Đoko Maksimovski na basu i Dejan Milosavljević na bubnjevima.

OFF se održava pod motom „Idealna glazbena kulisa kamenog Šibenika“. Koliko je, prema vašim iskustvima, inspirativno mediteransko podneblje? Kako objasniti činjenicu da jazz festivali poprilično dobro uspijevaju na jadranskoj obali?

Mene more, kamen i Mediteran veoma inspiriraju. Imao sam neke nezaboravne koncerte na Jadranu još od 1978., kada sam s Leb i sol imao prvu jadransku turneju. Dobro poznajem sve ljetnje pozornice, bašte, tvrđave, ambijentalne prostore… I rado se vraćam i sviram tamo. Jadran je jedinstven i neponovljiv.

Šibenska publika vas je posljednjih godina imala prilike slušati jednom, i to u kombinaciji s Miroslavom Tadićem. Kako koncipirate koncerte za publiku koja vas rijetko vidi?

U Šibeniku sam nastupao nekoliko puta, u raznim kombinacijama. Koncert s Tadićem u kazalištu pamtim, ali pamtim i ranije nastupe s bendom. Trudit ćemo se da sviramo poznate i manje poznate teme, i naravno best off hitove…

Gdje vas put nosi nakon Šibenika?

Nakon Šibenika pravo u Sisak na Siscia Jazz festival… Nakon toga u BiH u Zelenkovac na jos jedan jazz festival, onda Pula, Nova Gorica itd… Ljeto je prilično gusto s nastupima, i pored set-liste za koncerte, pravim i planove i rute kako stići s jednog mjesta na drugo… On the road again!

 

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI