Neovisni novinarski portal
13.8.2022.
GOSPODARSTVO
Tvornica prešanih proizvoda- do kraja kolovoza slijedi četrdesetak otkaza!

Tvornica prešanih proizvoda- do kraja kolovoza slijedi četrdesetak otkaza!

Na ponuđenu novu organizacijsku shemu oba tvornička sindikata Tvornice prešanih proizvoda- Sindikat metalaca Hrvatske- Industrojski sindikat i HSM odgovorila su negativno iskazujući time svoje neslaganje s namjerom vlasnika o reduciranju radnih mjesta. Iako se u početku govorilo kako će od 143  ukupno zaposlene osobe bez posla ostati njih 60, u međuvremenu se brojka otkaza trenutačno svela na 45, a najvjerovatnije će se spustiti na 40 “prekobrojnih”. Smanjivanje broja radnika koji će se proglasiti viškom govori o težini situacije u kojoj se našla ova tvornica koja je u veljači ove godine dobila novog privatnog vlasnika-tvrtku Euris, vlasnika Marka Pejčinoskog.

Uprava je Sindikatima dostavila reorganizacijski plan u kojem su navedena radna mjesta koja su direktori i šefovi pogona proglasili potrebitima za daljnji nastavak proizvodnog procesa. Imena radnika koji bi mogli ostati bez posla nisu navedena. O tome tko će biti proglašen tehnološkim viškom odlučivat će se uskoro i to na razinama direktora i šefova službi koji najbolje znaju s kolikim brojem radnika i koje profilacije mogu raditi.

Nakon isteka roka od tjedan dana u kojem su se oba tvornička sindikata trebala izjasniti o novoj reorganizaciji, uslijedili su daljnji pregovori između Uprave i Sindikata, kako to uostalom nalaže zakonska procedura i obveza u ovakvim slučajevima. Skupovima nazoči i vlasnik Marko Pejčinoski koji je radnicima 30. lipnja isplatio plaću za svibanj iako novca na tvorničkom računu nije bilo pa je, saznajemo, posegnuo u vlastiti džep.

Uprava će ovih dana čelnicima Sindikata dostaviti svu potrebitu dokumentaciju sa navedenim kriterijima po kojima će se birati randici koji će morati otići iz poduzeća. Na listi otkaza neće biti samohranih roditelja, radnika koji otplaćuju stambene kredite…Bez obzira na kriterije uvijek će biti nezadovoljnih, a nezadovoljni će biti oni koji će morati otići. Novac za njihove otpremnine morat će pronaći vlasnik poduzeća i to iz vlastitih izvora s obzirom da TPP već godinama sustavno proizvodi gubitke. Poštivajući zakonsku proceduru i rokove, vjeruje se da će se proces okončati u drugoj polovici kolovoza kada će četrdesetak radnika sa radnim knjižicama u rukama krenuti put Zavoda za zapošljavanje. Jedina pozitivna okolnost je što svi oni koji odlaze ima pravo na otpremnine sukladno godinama radnog staža  pomnoženim sa 3500 tisuća kuna.

Svakodnevno „hodanje po rubu“ koje za posljedicu ima kontinuirano gomilanje dugova i nemogućnost nabavke sirovine, prisiljava vlasnika na novu kadrovskiu reorganizaciju. Alternativa otkazima je, navodi se, stečaj, a to je ono što sve najviše plaši. Stečaj sve strane nastoje izbjeći jer bi to značilo stavljanje „ključa u bravu“.

Ivan Svraka, povjerenik industrijskog Sindikata metalaca Hrvatske za Tvornicu prešanih proizvoda za portal Tris priznaje kako se negativno očitovao prema predloženoj sistematizaciji radnih mjesta koju im je dostavila Uprava društva. Iz dokumenata iščitava kako je Uprava predložila zadržavanje 98 od ukupno 143 radna mjesta u TPP što je ipak značajnije smanjenje broja otkaza od onog s kojima se operiralo prije mjesec dana kada se navodila brojka od čak 60 “prekobrojnih”.

Industrijski Sindikat metalaca Hrvatske nije pristao na ponuđenu varijantu jer smatra da otkazi nisu pravo rješenje za rješavanje tvorničkih problema. Svraka podsjeća kako prethodne reorganizacije nisu polučile očekivane rezultate pa sumnja da bi se isto moglo dogoditi sa najnovijim prijedlogom smanjenja broja zaposlenih. 

Uprava društva dužna je izraditi Plan zbrinjavanja radnika poštivajući propisne kriterije. Plan mora sadržavati  rok u kojem će prestati potreba za određenim radnim mjestom. Prilikom odabira radnika koji će ostati ili otići mora se voditi računa o socijalnom statusu zaposlenika, članovima uzdržavane obitelji, otplaćuje li radnik kredit za stambeno zbrinjavanje, je li blizu odlaska u prijevremenu ili starosnu mirovinu…

Zanimljivo, na dostavljenom dokumentu na kojem su istaknuta radna mjesta bez kojih se može, navedeno je i ono voditelja kontrole. Riječ je o radnom mjestu Ivana Svrake koji je, međutim kao sindikalni povjerenik zaštićen od otkaza.

Naime, na svakih 100 zaposlenika Sindikat ima pravo zaštititi tri svoja člana. Iako je Uprava od Sindikata zatražila imena troje članova koje se želi zaštititi od otkaza, Sindikati popise još nisu dostavili. Svraka je, u svakom slučaju, zaštićen što ne znači da će i dalje nastaviti raditi kao voditelj kontrole, već izvjesnije samo kao kontrolor.


VEZANE VIJESTI