Neovisni novinarski portal
15.5.2021.
IZDVOJENO / KULTURA
Rođendan genija – u Hrvatskoj po prvi put Nacionalni dan Nikole Tesle, a rođendanska proslava je mogla biti i bolja

Rođendan genija – u Hrvatskoj po prvi put Nacionalni dan Nikole Tesle, a rođendanska proslava je mogla biti i bolja

O uvijek aktualnoj vrijednosti i važnosti Teslinih izuma, inovacija i poruka koje je upućivao čovječannstvu se, te o njegovom čudesnom doprinosu tehnološkom napretku i dalje se govori i živo raspravlja diljem svijeta, a nešto manje na njegovoj rodnoj grudi...

TESLA

U Hrvatskoj se danas po prvi put obilježava Nacionalni dan Nikole Tesle, 10. srpnja, dan na koji se prije 158 godina u ličkom selu Smiljanu rodio jedan od najvećih znanstvenika u poznatoj svjetskoj povijesti. Prije tri mjeseca su zastupnici u Hrvatskom  saboru  sa 107 podignutih ruku, ali uz prateće prizemne politikantske rasprave, usvojili prijedlog da se 10. srpnja obilježava kao ‘Nacionalni dan Nikole Tesle’, o čemu možete pročitati i na TRIS-u .

Unatoč tome, državne vlasti, koliko se dalo primjetiti, nisu za to prvo obilježavanje Nacionalnog dana Nikole Tesle poduzele neke značajnije i zamjetnije aktivnosti kojima bi pokazale kako saborsko  proglašenje bilo više od formalne ceremonije. Naime, izuzev najave kako će predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko sudjelovati pozdravnim govorom na jednoj manifestaciji posvećenoj Tesli, nekih drugih službenih zbivanja vezanih uz rođendan genija, čini se, i nema. 
O  uvijek aktualnoj vrijednosti i važnosti Teslinih izuma, inovacija i poruka koje je upućivao čovječannstvu se, te o njegovom čudesnom doprinosu tehnološkom napretku  i dalje se govori i živo raspravlja diljem svijeta. Tesla izaziva divljenje među mnogima, a i dalje se mistično i optimistično priča o nekim njegovim ‘dobro skrivenim izumima’ koji bi čovječanstvu omogućilo zauvijek riješiti probleme s proizvodnjom dostatne količine  lako dostupne i k tome besplatne energije. Time bi, kako je svojedobno upozoravao i Tesla, porasle mogućnosti za opstanak ovakve civilizacije koja se i dalje temelji na beskompromisnom uništavanju vlastitih prirodnih resursa pod izlikom tzv. razvoja, a nauštrb ekološke ravnoteže na planeti i dugoročnog života na Zemlji. No u njegovoj rodnoj Hrvatskoj mjerodavni i dalje nisu u dovoljnoj mjeri shvatili njegov značaj i veličinu, pa se njegova obljetnica obilježava tek zalaganjem štovatelja njegova lika i djela, kao što su to članovi Udruge Nikola Tesla – Genij za budućnost.
Oni su priredili manifestaciju  TESLA & FRIENDS 2014“, obilježavanje 158. obljetnice rođenja Nikole Tesle, koja se od 9 – 11. srpnja 2014.održava u Zagrebu.  Tako je jučer održana Međunarodna konferencija „Tesla u Zagrebu 2014“, na kojoj su teme bile Teslina ostavština: Tesla od Smiljana do New Yorka, Tesla i Hrvatska – hrvatski velikan oko kojeg smo postigli nacionalni konsenzus, Utjecaj drevne filozofije Istoka na Teslu, Povratak Tesle, Muzeji i ostavština Nikole Tesle, Renato Filipin, dipl.ing., Teslini izumi u fizici i njegov inženjerski duh kao trajni vidik Tesline ostavštine, Teslino znanstveno i duhovno naslijeđe te Epohalna Teslina otkrića i izumi – kamen temeljac suvremene civilizacije.

Tesla-599x335

 

Danas je  pak  položeno cvijeće na spomenik Nikole Tesle u Zagrebu, uz prateće govore , te glazbeni program i performans Puštanje „Tesline golubice“ (anegdota iz razdoblja kada je Tesla bio dječak). Večeras se priređuje i svečana večer Tesla & friends i dodjela Godišnje nagrade Nikola Tesla – Genij za budućnost u Hotelu Esplanade u Zagrebu, bit će prikazan video: „Djeca svijeta Tesli za rođendan, te panel diskusija mladih: Zašto je Tesla važan?.

Sutra, 11. srpnja 2014. , u Tehničkom muzeju, Savska cesta 18, Zagreb, u 14 sati je predavanje „Nikola Tesla – izumitelj s pogledom u budućnost, a mavačer u 21 sat na Bundeku slijedi program nazvan: ‘Mehaničke figure“ – program obilježavanja Dana Nikole Tesle. Tu se pripremaju projekcije dokumentarnog filma Mehaničke figure – inspirirani Teslom” , autorice Helene Bulaja, te „Tajni laboratorij Nikole Tesle”, animirani film redatelja Bruna Razuma, a naastupit će i  Nimbus Dei, instrumentalni ansambl te Zagrebački plesni ansambl.

I na koncu, napomenimo i kako je današnji dan obiljležen i u Memorijalnom centru Nikole Tesle u njegovom Smiljanu: danas je tamo čitav dan slobodan i besplatan ulaz posjetiteljima, u 16. sati je  Humanitarna aukcija slika “Za dječji osmijeh” u organizaciji Likovne udruge “Lika”, a u 18 sati – Performans o životu Nikole Tesle u izvođenju kazališta Tvornica lutaka.
Eto, zahvaljujući entuzijazmu njegovih štovatelja, Nikolin rođendan  će ipak biti dostojno obilježen, premda je rođendanska proslava velikana mogla biti i bolja, da su se u nju aktivnije uključili i oni kojima je to bila dužnost, odnosno oni koji su 10. srpnja i proglasili  Nacionalnim danom Nikole Tesle.

EPISODE_Teslathinker

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI