Neovisni novinarski portal
14.5.2021.
KULTURA
Plakat izložbe Lica prošlosti (autor Ante Filipović Grčić)

Lica prošlosti – svevremenski portreti iz šibenske povijesti u Muzeju grada Šibenika

Plakat izložbe Lica prošlosti (autor Ante Filipović Grčić)
Plakat izložbe Lica prošlosti (autor Ante Filipović Grčić)

Plakat izložbe Lica prošlosti (autor Ante Filipović Grčić)

Lica prošlosti dočekat će vas od sljedećeg utorka na šibenskoj rivi. Preciznije rečeno, u izložbenom prostoru Muzeja grada Šibenika (ulaz s obale) posjetitelji će od 8. srpnja u 21 sat moći razgledati izložbu nazvanu Lica prošlosti, a na kojoj će biti izloženi portreti tridesetipetoro Šibenčana iz razdoblja od 16. do kraja 19. stoljeća. Znanstvenici, pisci, djeca, glave bogatih obitelji, svećenici, kapetani, gradske gospođe… među 35 portreta koji se nalaze u fundusu Muzeja grada Šibenika su svakojaka lica, izražajna, začuđena, namrgođena, ozbiljna, naivna…

– Osim što će moći vidjeti vrlo zanimljiva umjetnička djela, mnogima će biti zanimljivo i pratiti razvoj portreta od razdoblja humanizma pa do ovih najkasnijih iz razdoblja realizma. Među portretiranima su uglavnom članovi šibenskih obitelji, poznati Šibenčani, ali tu su i osobe koje su zbog svojega posla neko vrijeme živjele i boravile u Šibeniku, poput pomoraca, kapetana… Otkrit ćemo vam kako je među izloženim portretima i onaj čuveni Antuna Vrančića čuvenog slikara Martina Rote Kolunića, kao i portreti obitelji Matiazzi. No nećemo vam otkriti sve sve – kazala nam je Anita Travčić iz Muzeja grada Šibenika, koja je s Marinom Lambaša, kustosicom Kulturno-povijesnog odjela MGŠ-a, koaautorica izložbe.
Jedan od portreta koji će biti izloženi Antun Vrančić, djelo Martina Rote Kolunića

Jedan od portreta koji će biti izloženi: Antun Vrančić, djelo Martina Rote Kolunića

Živa i izražajna lica s nekih portreta mnoge će vjerovatno uputiti na razmišljanja o relativnosti vremena, s obzirom na univerzalne i svevremenske emocije koje se s njih mogu iščitati. Na isto upućuje i plakat izložbe, kojega je vrsno oblikovao šibenski dizajner Ante Filipović Grčić.
– Izložba se bavi univerzalnom temom portretiranja koju pričamo kroz portrete iz fundusa Muzeja grada Šibenika. Kroz portretnu umjetnost, odnosno izloženih trideset i pet umjetničkih radova, pratimo političku, gospodarsku i kulturnu povijest Šibenika, povijesno-umjetničke mijene, kao i zaboravljene, osobne sudbine portretiranih – kažu u Muzeju.
Izložba će biti otvorena do 17. kolovoza 2014. godine svakim danom osim ponedjeljka i praznika od 10 do 13 i od 19 do 22 sati. Ulaz je besplatan.
Pozivnica za izložbu Lica prošlosti (autor Ante Filipović Grčić)

Pozivnica za izložbu Lica prošlosti (autor Ante Filipović Grčić)

Tags: , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI