Neovisni novinarski portal
31.7.2021.
KULTURA / POLITIKA
HND: Spasite Radio Šibenik – opstanak je i dalje odgovornost lokalne samouprave

HND:
Spasite Radio Šibenik – opstanak je i dalje odgovornost lokalne samouprave

foto Facebook Radio Šibanik

foto Facebook Radio Šibanik

Radnici Radija Šibenik su šesti  dan u štrajku, budući da im nisu plaćene plaće za tri mjeseca. Zbog toga se danas propćenjem oglasilo i Hrvatsko novinarsko društvo, odnosno njegov predsjednik Zdenko Duka i Hrvoslav Pavić, predsjednik Ogranka HND-a Šibensko-kninske županije Hrvoslav Pavić. Evo priopćenja u cijelosti:

 

Priopćenje Hrvatskog novinarskog društva
Platite plaće i spasite Radio Šibenik
Hrvatsko novinarsko društvo zahtijeva od vlasnika Županijskog Radija Šibenik (Zagreb Montaža i Adrial Plus imaju više od 54 posto dionica) da odmah riješe razloge zbog kojih je došlo do legitimnog štrajka novinara i drugih zaposlenika Radija Šibenik, u koji su stupili još prošlog petka 4. srpnja.
Novinari Radija Šibenik su u štrajku jer tri mjeseca nisu primili plaću a Uprava se dosad nije uspjela dogovoriti sa zaposlenicima i uskraćuje daljnje dotacije, dok je Skupština Radija Šibenik odlučila zatražiti predstečajnu nagodbu.
Ističemo da je iznimno važno da Radio Šibenik nastavi emitirati. To je tehnički dobro opremljen radio s gotovo polustoljetnom tradicijom i koncesijom sve do 2022. godine i tamo rade kvalitetni novinari.  Radio Šibenik slušan je i bitan informativni medij. Novinarska radna mjesta posljednjih godina u Šibeniku ionako su opasno ispražnjena.
Pozivamo i lokalne županijske i gradske čelnike da se uključe u rješavanje problema i traženje izlaza jer, iako je Radio Šibenik sada u privatnom vlasništvu, dokapitalizacija i prebacivanje većinskog dijela iz ruku lokalne samouprave privatnicima 2009. godine provedeni su upravo u funkciji opstanka, pa je opstanak tog Radija i dalje odgovornost i lokalne samouprave.
Za HND
Zdenko Duka, predsjednik
Za Ogranak HND-a Šibensko-kninske županije
Hrvoslav Pavić, predsjednik
9. srpnja 2014.
podrži radio šibenik
Inače na internetskim stranicama www.radiosibenik.hr  i dalje se ističe svojevrsni proglas zaposlenika u štrajku:
Poštovani slušatelji,

Mi, radnici Radio Šibenika od danas smo u štrajku nakon puna tri mjeseca, koliko radimo bez plaće. Prije svega želimo se ispričati vama koji ćete ostati zakinuti za dio našeg programa koji u štrajku nećemo odrađivati i upravo zbog toga nam je bilo najteže donjeti odluku o pokretanju štrajka. Žao nam je što moramo prekinuti rad i na taj način upozoriti na neodrživo stanje u kojem je postalo nemoguće normalno raditi i živjeti, ali vjerujemo kako razumijete da se moramo i na ovaj način pokušati izboriti za svoju egzistenciju i pravo na plaću za obavljeni posao.

Ovim štrajkom želimo upozoriti i javnost da je Radio Šibenik u svojih 45 godina neprekinutog rada doveden u situaciju u kojoj postaje upitna njegova budućnost i opstanak. Naša je želja da Radio Šibenik opstane i ostane relevantan lokalni medij okrenut prije svega potrebama građana Šibenika i Šibensko-kninske županije.

S tom zadaćom niti u štrajku nećemo prekinuti objavljivanje obavijesti i informacija važnih za svakodnevni život naših slušatelja, niti ćemo prekidati emitiranje na našim frekvencijama. Nećemo ugroziti niti sve naše oglašivače, koji, i tijekom štrajka, mogu očekivati ispunjavanje svih ugovorima preuzetih obveza emitiranja reklamnih poruka i nesmetano ugovaranje novih poslova.

Vjerujući kako razumijete našu potrebu da, nako svih dosadašnjih izvještavanja o drugima koji su bili u situaciji sličnoj našoj, konačno javno progovorimo i o sebi samima, iskreno se nadamo da ćete uvažiti našu ispriku i ostati s nama na frekvencijama vašeg Radio Šibenika.

Radnici Radio Šibenika u štrajku

Pozivaju i građane da ih podupru:
Dragi naši,

vrijeme je da nam svoju podršku iskažete i na djelu.
Pomoći nam možete svojim riječima podrške, koje ćemo snimiti i emitirati u programu Radio Šibenika. Svaki glas je bitan i vrijeme je da se u eteru čuju glasovi slušatelja, kako javnih osoba tako i običnih ljudi, kojima je stalo da se Radio Šibenik ne ugasi.

Očekujemo Vas svaki dan od 07:00 do 17:00, vjerujemo da znate i gdje…na šibenskoj rivi između Katedrale i Peškarije.

Ako je Vaše računalo opremljenom mikrofonom poruku možete snimiti direktno preko ovih stranica…

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI