Neovisni novinarski portal
28.9.2022.
KRONIKA 112 / POLITIKA
Vrhovni sud potvrdio presudu: Dr. Ivo Sanader je veleizdajnik i ratni profiter!

Vrhovni sud potvrdio presudu:
Dr. Ivo Sanader je veleizdajnik i ratni profiter!

Vrhovni sud je potvrdio je presudu Županijskog suda u Zagrebu koji je bivšeg premijera dr. Ivu Sanadera 19. studenog 2012. osudio zbog afera Ina-MOL i Hypo, ali je zatvorsku kaznu s 10 godina smanjio na 8,5 godina.

Vrhovni sud je potvrdio presudu Županijskog suda u Zagrebu koji je bivšeg premijera Ivu Sanadera 19. studenog 2012.  osudio zbog afera INA-MOL i Hypo, ali je zatvorsku kaznu s 10 godina smanjio na 8,5 godina.

Premijer dr. Ivo Sanader i njegova vlada (Foto: Vlada RH Ministarstvo vanjskih i europskih poslova)

Premijer dr. Ivo Sanader i njegova vlada (Foto: Vlada RH Ministarstvo vanjskih i europskih poslova)

Glasnogovornik Vrhovnog suda Republike Hrvatske sudac Dražen Tripalo izvijestio je u petak  javnost kako su ‘otpremljeni presuda i rješenje Vrhovnog suda Republike Hrvatske od 3. travnja 2014. u kaznenom predmetu protiv optuženog Ive Sanadera, zbog kaznenih djela iz članka 337. stavka 4. i članka 347. stavka 1. Kaznenog zakona’.

– Vijeće Vrhovnog suda Republike Hrvatske je nakon sjednice održane 31. ožujka te 1., 2. i 3. travnja 2014. donijelo presudu i rješenje kojima je odlučeno o žalbama Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, optuženog Ive Sanadera i DIOKI Holding AG podnesenima protiv presude Županijskog suda u Zagrebu od 19. studenog 2012. broj K-Us-26/11.

Odluka je sa spisom danas dostavljena prvostupanjskom sudu, a sadržaj odluke s obrazloženjem bit će objavljen na web-stranici Vrhovnog suda Republike Hrvatske nakon primitka obavijesti prvostupanjskog suda o njenom otpremanju strankama – stoji u priopćenju Vrhovnog suda.

Ovom odlukom dr. Ivi Sanaderu je  kazna zatvora smanjena s deset na 8,5 godina za afere INA-MOL i Hypo. USKOK je za Sanadera tražio 15 godina zatvora, a prvostupanjskom presudom osuđen je na 10 godina zatvora, od čega tri i pol godine za slučaj Hypo te sedam i pol godina za Ina-MOL.  Sada mu je dosuđeno šest i pol godina za Inu-MOL i tri godine za Hypo, što je objedinjeno u jedinstvenu kaznu od osam i pol godina zatvora. Sanader također u roku 15 dana državi mora vratiti 3,6 milijuna kuna te platiti troškove sudskog postupka, što će biti ovršeno od blokirane imovine bivšeg premijera. Dioki Holding Roberta Ježića mora državi platiti pet milijuna eura.

Predsjednik RH dr. Ivo Josipović, koji nije želio komentirati slučaj prije pravomoćnosti,  sada je ustvrdio kako se radi o veleizdaji. S obzirom da su afere međunarodne, odluka Vrhovnog suda može imati i dalekosežne, međunarodne posljedice. Mađarski MOL mogao bi, naime, izgubiti upravljačka prava u INA-i, s obzirom da su ona proizašla iz izmjena međudioničarskog ugovora u INA-i dogovorenih za mandata Ive Sanadera, a koje su, prema presudi koja je sada postala pravomoćna, bile posljedica korupcijskog aranžmana Sanadera i šefa MOL-a Zsolta Hernadija. Na suđenju je, naime, dokazano da je Sanader, kao premijer, s predsjednikom uprave MOL-a Zsoltom Hernádijem početkom 2008. godine dogovorio da će za deset milijuna eura mita poduzeti sve kako bi se izmijenio međudioničarski ugovor i MOL-u omogućio prevladavajući utjecaj u Ini d.d.. Također, sklopljen je i ugovor o izdvajanju plinskog poslovanja koje je Ini stvaralo gubitke. Kao premijer i predsjednik HDZ-a, Sanader je dogovor progurao kroz stranku i Vladu, iako je bio protivan hrvatskim interesima. Grupa MOL javno se oglasila kako je ”jako razočarana dijelom odluke koji se odnosi na navodno nepropisno ponašanje MOL-ovih dužnosnika u vezi s INA-om’. Očekuje se da će se Sanader Žaliti Ustavnom sudu i Europskom sudu za ljudska prava.

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI