Neovisni novinarski portal
28.9.2022.
EKOLOGIJA / GOSPODARSTVO
Domaći češnjak se grčevito bori s kineskim

Tržnica Zemlje, Spora hrana i spašavanje okusa koji nestaju

Domaći češnjak se grčevito bori s kineskim
  1. Domaći češnjak se grčevito bori s kineskim

    Kako spasiti okuse koji iščezavaju i tradicijsku hranu koja nestaje? Kako pomoći ljudima u selima na jugoistoku Europe da sačuvaju svoje tradicijske proizvode i da na tome temelje egzistenciju? Kako primjeniti tehnike održivog ribolova u Jadranskom moru naspram divljačkog uništavanja podmorja? Kako provesti zaštitu tradicijskih proizvoda i zemljopisnog podrijetla? Kako proizvoditi zdravu hranu na ‘starinski’ način u raljama rigoroznih EU zakona i propisa?

Eto to su neka pitanja na koja bi odgovor trebali doznati sudionici zanimljive međunarodne manifestacije koja se u organizaciji dubrovačke udruge Kinookus i uz potporu globalne organizacije Slow Food od 19. do 22. lipnja održava u Dubrovniku.

Stiže 200 tradicijsko-prehrambenih delegata

Po treći put pod nazivom Terra Madre Balkan susreti okupljaju sudionike, iz jugoistočne Europe koje će, kako se ističe, slaviti svoje prehrambene tradicije i pozvati na akciju očuvanja svojih ruralnih naslijeđa. Oko 200 delegata iz 11 zemalja (Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska, Grčka, Kosovo, Crna Gora, Makedonija, Rumunjska, Srbija i Turska) sudjelovat će na ovoj  manifestaciji, najavljuje se.

–  U povijesnom Parku Gradac, kao važan dio događaja, bit će organizirana Tržnica Zemlje (Earth Market) na kojoj će se predstaviti 68 zajednica hrane iz jugoistočne Europe. Na tržnici će biti preko 30 štandova – najmanje po jedan iz svake od 11 zemalja – od kojih će neki predstaviti Slow Food prezidije i proizvode Arke okusa. Proizvodi Slow Food prezidija dolaze iz različitih zemalja: sirevi s planinskih pašnjaka Mavrove Reke (Makedonija), Branza de Burduf s Bucegi planine (Rumunjska), rakije od crvene ranke s Gledića (Srbija) i pšenica Seyez Bulgur (Turska) – kažu organizatori.

Hrvatska: nema čega nema – od ekopancete do ekotikve

Hrvatska je, čini se, u boljoj poziciji nego druge zemlje u ovom dijelu Europe, budući kako će većina hrvatskih proizvoda koja će biti predstavljena već ekocertificirana i dolazi iz obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava.

–  Izbor proizvođača izraz je želje organizatora da, koliko je god to moguće, ponude opći pregled hrvatske gastro i bioraznolikosti. Među proizvodima iz Hrvatske na Tržnici Zemlje moći će se pronaći selekcija autohtonih sireva i mliječnih proizvoda poput “škripavca” od mlijeka pasmine buša (sir i pasmina nominirani su za Arku okusa), suhe stožaste sireve iz Međimurja, kozji sir iz istočne Slavonije, i čuveni Paški sir obiteljskog gospodarstva s otoka Paga. S obzirom na mediteransku lokaciju ovogodišnje Tržnice Zemlje, posjetitelji mogu očekivati veći broj lokalnih maslinovih ulja iz dubrovačkog i drugih krajeva Hrvatske i regije, poput ulja sa srednjedalmatinskih otoka i ulja od maslina sa stabala iz Luna koja imaju više od 2000 godina. Među ostalim proizvodima iz Hrvatske nalaze se džemovi i marmelade od tikve i različitog voća iz tradicionalnih voćnjaka, slastice, sokovi, tradicijski suhomesnati proizvodi poput dalmatinskog pršuta, pancete, pečenice i istočnoslavonskih specijaliteta poput kulena, kulenove seke, špeka i još puno toga – ističe Ivo Kara-Pešić, koordinator projekta i voditelj dubrovačkog Slow Fooda i Kinookusa.

‘Prehrambena edukacija’ uz pomoć kušanja

Kako kažu, Tržnica Zemlje će biti mjesto na kojem možete otkriti i kušati rijetke prehrambene proizvode te od proizvođača iz prve ruke saznati o njihovim iskustvima, starim znanjima o podnebljima iz kojih dolaze, tradicionalnim tehnikama proizvodnje i distinktivnim svojstvima proizvoda. To je poseban  oblik prehrambene edukacije koji daje priliku okusiti hranu različitim osjetilima: od gledanja i slušanja do mirisanja i kušanja, vele Slowfoodaši.

A bit će i znanstvenih rasprava, predavanja, panel diskusija, radionica i tome slično. U nastavku prenosimo TMB_program_HR, te linkove na internetske stranice organizatora ovog  tradicijsko-prehrambenog zbivanja na kojem će sudjelovati i čelnici Slow Fooda, organitzacije koja okuplja 150 država.

Petak, 20. lipnja

10.30-13.00 – Amfiteatar na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Terra Madre Balkan plenarna konferencija

Terra Madre Balkan delegati sastat će se na plenarnoj konferenciji na kojoj će biti predstavljene ključne teme manifestacije: od uloge koju bi Europska unija trebala igrati u podršci malim tradicijskim proizvođačima u regiji, do poziva na primjenu tehnika održivog ribolova u Jadranskom moru; od zaštite tradicijskih proizvoda i zemljopisnog podrijetla, do Arke okusa i projekta Slow Food prezidija (presidium); od uloge mladih poljoprivrednika u proizvodnji hrane do važnosti prehrambene edukacije u balkanskim društvima.

Petak, 20. lipnja

15.00 – 17.00 – Amfiteatar na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Konferencija: Potpora malim poljoprivrednicima Balkana

Europsku uniju često se optužuje za nametanje prestrogih zakona i pravila koji se odnose na male proizvođače i koji ugrožavaju proizvodnju tradicijske hrane. Ova konferencija namjerava pokazati kako se kroz usvajanje  higijenskih pravila i uvjeta za direktnu prodaju na nacionalnoj razini mogu u potpunosti koristiti odredbe fleksibilnosti predviđene europskim pravilima, kao i mehanizmi potpore kroz Zajedničku poljoprivrednu politiku, tako da se malim proizvođačima omogući puni pristup tržištu. Konferencija će biti prilika za predstavljanje position papera koji su razvili ESSEDRA partneri i Forum Synergies, kao i za daljnje prijedloge, amandmane i izmjene dokumenta, prije njegovog službenog predstavljanja.

Petak, 20. lipnja

17.30 – 20.00 – Amfiteatar Sveučilišta u Dubrovniku

Konferencija: Tradicijski proizvodi, oznake izvornosti i zemljopisnog podrijetla

Trenutačno  više od 1400 proizvoda u EU ima oznaku zemljopisnog podrijetla, ali samo nekoliko njih pripada regiji Balkana. Ova konferencija, koju organiziraju FAO i švicarska nevladina udruga REDD, namjerava pojasniti proces koji vodi do dobivanja oznake zemljopisnog podrijetla. Bit će predstavljeni primjeri neretvanskih mandarina i baranjskog kulena, kao i oznaka „Hrvatski otočni proizvod“ koju je pokrenulo Ministrastvo regionalnog razvoja i fondova EU-a.

Subota, 21. lipnja

10.00 – 12.00 Amfiteatar Sveučilišta u Dubrovniku

Konferencija:  Nakon Arke okusa – definiranje Terra Madre Balkan strategije očuvanja ugroženih prehrambenih proizvoda

Preko 120 proizvoda s Balkana i iz Anatolije uvršteno je u Arku okusa, međunarodni Slow Food katalog ugroženih prehrambenih proizvoda. Ovi su proizvodi dio prehrambene kulture lokalnih zajednica koje su zbog različitih ekonomskih političkih i društvenih razloga krhke i ne mogu održati jedinstvenost proizvodnje hrane Balkana. Osnovni cilj mreže definiranje je budućih koraka i instrumenata kako bi se ovi proizvodi spasili od nestanka, uz istovremeno jačanje lokalnih zajednica. Carlo Petrini, osnivač i predsjednik Slow Fooda, sudjelovat će na konferenciji i održati uvodni govor.

Za cjeloviti program konferencija i događaja posjetite: www.essedra.com

ili www.kinookus.com

 

Za više informacija:

www.slowfood.com

www.terramadre.org

http://www.slowfoodfoundation.com/

www.kinookus.com


VEZANE VIJESTI