Neovisni novinarski portal
15.5.2021.
SCENA
Thievery Corporation na sv. Mihovilu: Eksperiment uspio!

Thievery Corporation na sv. Mihovilu:
Eksperiment uspio!

Odlična atmosfera vladala je sinoć na sv. Mihovilu; bend rapoložen, publika rasplesana.

Thievery Corporation na sv. Mihovilu (Foto H. Pavić) 072

Bilo je dosta upitnika, skepse i nedoumica prije prvog „pravog“ koncerta na tvrđavi sv. Mihovila. Ljetna pozornica dosad je dobro podnijela navalu „uglednika“ na otvorenju i Carmini Burani, no bilo je neizvjesno kako će „sjedeći“ koncept izdržati dva sata trip-hopa. I menadžment Thieveryja bio je, u danima pred koncert, skeptičan glede konačnog dojma.

Članovi Thievery Corporationa odlučili su, baš zato, uzeti stvar u svoje ruke i ništa ne prepustiti inerciji. Čim je krenula uvodna „The Forgotten People“, basist se bacio u publiku i odsvirao svoju dionicu ispred prvog reda. Provjereni trik koji nikad ne omane; publika im je od tog trenutka iduća dva sata jela iz ruke. Sjedeća koncepcija srušila se u trenu, koncert je postao „stajaći“.

Thievery Corporation, bend koji je s vremenom ispao iz trenda, više nije ni bend. To je i doslovno korporacija rutiniranih glazbenika i gostujućih vokala, koji su sinoćnji koncert vodili pop, soul, reggae i odl school rap stazama, a sve zalijevajući funky bas-linijom, loopovima i odličnim dvojcem perkusionista. I tu se iskristalizirala još jedna činjenica – Thievery u ovakvom intimnom okruženju, na relativnoj maloj pozornici od tisuću mjesta, danas funkcionira kudikamo bolje nego na glomaznim prostranstvima. Za usporedbu imamo njihovo Terraneo ukazanje od prije dvije godine, kada su ubili svaku naznaku uzbudljivosti u svojoj glazbi.

Sinoć je to bila jedna sasvim druga priča. Bend stopljen s publikom, energiziran, raspoložen, potpuno spreman da hitovima „Lebanese Blond“ ili „Vampires“ raspamete tribine. Eksperiment na tvrđavi sv. Mihovila je uspio. Srednjovjekovne zidine koje su Šibenik štitile od Turaka, položile su test zvuka, organizacije i atmosfere. U ovakvom prijateljskom ozračju, koncert The Nationala 2. kolovoza trebao bi biti praznik.

 

Tags: ,

VEZANE VIJESTI