Neovisni novinarski portal
28.9.2022.
SCENA
Queens of the Stone Age (Foto: Tomislav Sporiš/ravnododna.com)

Queens of the Stone Age u Zagrebu:
Istekao rok trajanja

Queens of the Stone Age (Foto: Tomislav Sporiš/ravnododna.com)

QOTSA se nakon sedam godina vratio u Hrvatsku, kako bi promocijom albuma ‘Like Clockwork’ najavili INmusic, naš najveći rock festival.

Queens of the Stone Age (Foto: Tomislav Sporiš/ravnododna.com)

Queens of the Stone Age (Foto: Tomislav Sporiš/ravnododna.com)

Dvanaest godina od epohalnog albuma „Songs for the Deaf“, jedanaest od nezaboravnog koncerta na ljubljanskim Križankama i sedam od njihova prvog zagrebačkog ukazanja, kalifornijski stoner rokeri Queens of the Stone Age vratili su se na ove prostore kao veliki bend bitno umanjene voltaže. I ne, nije bila samo riječ o pretihom razglasu, po mnogima glavnom krivcu slabokrvnog nastupa, već QOTSA iz niza razloga više ne mogu zadržati titulu „najboljeg rock benda 21. stoljeća“.

U prvom redu, Josh Homme je nekad ovim prostorima krstario uz potporu dva iznimna pojedinca – paklenim basistom Nickom Oliverijem i unikatnim vokalom  Markom Laneganom. Ostavši bez njih, QOTSA predvođena Hommeom ostala je i bez koncertnog faktora x, udarnih igala koji su u svakom trenutku mogli otpuhati publiku i zalijepiti joj kičme za toi toi. U Zagrebu se, u utorak, to ni izbliza nije dogodilo.

Unatoč tome što u studiju očito sve funkcionira – aktualni „Like Clockwork“ odličan je povratnički album – na pozornici je od QOTSA ostala uglavnom poza. Josh Homme jest frajer, oduvijek je to i bio, oličenje prljavog i prepotentnog rokera, čiji je stas dojmljiv, a riječ autoritarna. No, to je nekad bio samo dio moćnog arsenala kojega je QOTSA nudio. Danas je Homme maneken na bini, odrađivač koncerata i čovjek koji čak i mahnitu „You Think I Ain’t Worth a Dollar…“ odvozi tek upola snage.

Koncert koji je nakon dva sata korektne svirke zaključen sa „A Song for the Dead“ jedan je od onih koji se u kolektivnom pamćenju, za razliku od onog prvog zagrebačkog, zadrži eventualno iduća 24 sata. I ni minutu više. Navodno je dan ranije u Ljubljani i dan kasnije u Novom Sadu bilo kudikamo bolje. Da nije ipak za sve kriv samo utišani razglas?

 

Tags:

VEZANE VIJESTI