Neovisni novinarski portal
13.5.2021.
UKRATKO

Još se uvijek traga za 938 osoba nestalih za vrijeme Domovinskog rata

Još je uvijek nepoznata sudbina 938 osoba koje su nestale za vrijeme Domovinskog rata. O naporima  koje poduzima Republika Hrvatska kako bi riješila  slučajeve  nestalih u Domovinskom ratu čija sudbina još uvijek nije poznata, bili su glavna tema višednevnog posjeta izaslanstva Visokog povjerenika UN-a za ljudska prava Hrvatskoj. Rezultati tog posjeta bit će predstavljeni 18. lipnja, u 14 sati u prostorijama Programa Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) na adresi Radnička cesta 41/8 u Zagrebu. Priopćeno je to iz UNDP-a za Hrvatsku.

Za vrijeme boravka u Hrvatskoj, od 15. do 18. lipnja, izaslanstvo UN-a susrelo se s obiteljima nestalih žrtava, predstavnicima lokalnih vlasti i organizacijama civilnog društva u Vukovaru, Kninu i Zagrebu kako bi ocijenili napore koje Hrvatska poduzima u potrazi i identifikaciji nestalih, kažnjavanju zločina te pitanju reparacija i sjećanja na žrtve. Glavni nalazi i preporuke izaslanstva bit će predstavljeni UN-ovom Vijeću za ljudska prava 2015.

Okupljenima će se na konferenciji obratiti profesor prava i šef radne skupine Ariel Dulitzky (Argentina), te članovi radne skupine Jasminka Džumhur (BiH) i Osman El Hajjé (Libanon).

Posjet Hrvatskoj organizirao je Ured visokog povjerenika UN-za ljudska prava u suradnji s Ministarstvom vanjskih poslova i europskih integracija i Programom Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP).
Nakon Hrvatske, izaslanstvo UN-a do kraja lipnja boravit će i u drugim zemljama regije.

 

 

 

 


VEZANE VIJESTI