Neovisni novinarski portal
8.5.2021.
POLITIKA / UKRATKO

HDZ nakon pet godina ponovo vlada Vukovarom:
Penava pobijedio Sabu za 191 glas!

Ivan Penava, kandidat HDZ-a kojega je podržavao blok desnih stranaka  (HSP AS, HSS, HČSP, DC i BUZ), novi je gradonačelnik Vukovara. Njegovi zamjenici bit će Marija Budimir i Marijan Pavliček. Penava je pobijedio u drugom krugu dosadašnjeg gradonačelnika Željka Sabu, kojega je podržao SDP,  iako je u izbore išao kao nezavisni kandidat. Bila je to doista tijesna pobjeda. Prema zasad neslužbenim rezultatima, presudilo je 191 glas više za HDZ-ova takmaca! Penava je, kako se neslužbeno saznaje, dobio 50,19 posto glasova, a  Sabo 48,85 posto.  HDZ će tako, nakon pet godina, ponovo vladati Vukovarom.

Do izvanrednih izbora u Vukovaru došlo je zbog neprihvaćanja proračuna kojega je Gradskom vijeću predložio gradonačelnik Željko Sabo. No, položaj donedavno omiljenog gradonačelnika Sabe poljuljan je onog trenutka kada je optužen od HDZ-ove gradske vijećnice Marije Budimir za pokušaj podmićivanja kako bi se priklonila lijevoj koaliciji u GV-u i osigurala joj većinu. Budimir je tajno snimala razgovor sa Sabom, a potom gradonačelnika prijavila policiji i DORH-u, zbog čega je protiv njega podignuta kaznena prijava i pokrenut sudski postupak. Unatoč tome Željko Sabo nije odustao od izborne utakmice, a kada je njegova matična stranka, SDP, odbila istaknuti ga kao svoga službenog kandidata, u utrku je išao kao nezavisni, ali s podrškom SDP-a. Ušao je s Penavom u drugi krug, i naposlijetku izgubio, s minornom ali sasvim dovoljnom razlikom u korist HDZ-ovog kandidata. Inače, odaziv u drugom krugu izvanrednih lokalnih izbora u Vukovaru bio je solidan. Od 27.172 upisana birača odazvalo ih se preko 52 posto. Sabo poraz nije prihvatio “sportski”. Izjavio je da su HDZ-ovi birači na izbore stigli s 10-ak autobusa iz drugih krajeva Hrvatske, pa su presudili, kaže, tzv. “putujući, organizirani glasači”.

Inače, danas je HDZ slavio i u Slunju, gdje je, također u drugom krugu za gradonačelnika izabran njihov kandidat Jure Katić, a zamjenik će mu biti Zdravko Pavlešić.  Za njih je glasovalo 1120 birača ili 55, 8 posto, dok je kandidat SDP-a za gradonačelnika Damir Vuković sa zamjenikom Marinkom Radočajem, osvojio 861 glas, ili 42,9 posto.

U trisu ovonedjeljnih izbornih pobjeda HDZ-a je i Općina Sunja , gdje je Grga Dragičević danas izabran, u drugom krugu, za načelnika općine, s 1063 glasa ili 48,63 posto , a protukandidata iz SDP-a, Dalibora Medveda,koji je dobio 1054 glasa ili 48,22 posto, ostavio je iza sebe za samo 9 glasova!


VEZANE VIJESTI