Neovisni novinarski portal
28.9.2022.
POLITIKA
Šibenska riva - lijepa i po mraku

Borba svjetla i mraka:
‘velika modernizacija javne rasvjete’ za 4338,19 kuna po rasvjetnom mjestu

Šibenska riva - lijepa i po mraku

Šibenska igra svjetla i mraka

Evo i jedne vijesti iz šibenske gradske uprave koja na neki način  ima veze s vječnom borbom svjetla i mraka, kako se to zna reći. Nakon serije pohvala koje kontinuirano upućuju samima sebi, iz šibenske gradske uprave pristiže i vijest o potpisanom ugovoru za, kako ističu, ‘veliku modernizaciju javne rasvjete u Šibeniku’. I dok će neki reći kako je ‘svijetao primjer’ to što se obnavlja javna rasvjeta, drugima će zbog istaknute svote vrijednosti tog ugovora ‘velike modernizacije’ trenutačno pasti mrak na oči. No zašto?

– Ugovor o vrijedan 2.220.425 kuna potpisan je između grada Šibenika te tvrtki Elos d.o.o. i Pectus d.o.o. Predmet ovog ugovora je nabava i ugradnja materijala za modernizaciju javne rasvjete u Šibeniku primjenom mjera energetske učinkovitosti i zaštite od svjetlosnog onečišćenja – vele u svom priopćenju iz Grada Šibenika.

Prosvjetljenje

Kako ističu nadalje, ‘modernizacija javne rasvjete uključuje nabavu i montažu novih svjetiljki’,  te,  gle čuda: ‘demontažu i odlaganje starih svjetiljki’. Ipak, sljedeće činjenice bacaju drukčije svjetlo na ovaj slučaj, te bi kod nekih mogle izazvati kratkoročno pomračenje uma ili možda svojevrsno prosvjetljenje.

– Do kraja godine na 506 rasvjetnih mjesta zamijenit će se ukupno 608 svjetiljki koje u današnjim uvjetima ne zadovoljavaju visoke EU standarde, te su veliki potrošači energije – vele gradski upravljači iz gradske uprave.

No pojednostavljenim računom odnosno osnovnom računskom operacijom dijeljenja bi se moglo doći do neobične činjenice kako će za sve potrebne radnje za zamjenu svake od 608 žarulja biti utrošeno  – 3653,01 kuna, odnosno 4338,19 kuna po rasvjetnom mjestu(!).

Šibenska riva - lijepa i po mraku

‘Nove žarulje će kvalitetnije osvjetljavati cestu…’

Koristit će se tehnologija visokotlačnog natrija koja se prilikom analiza i usporedbi s LED rasvjetom pokazala cjenovno optimalnija. Ovim projektom se neće mijenjati raspored i pozicije rasvjetnih mjesta, kao ni stupovi, podzemna ili nadzemna kabelska mreža, nego isključivo rasvjetna tijela. Nove žarulje, osim što će biti energetski učinkovitije, kvalitetnije će osvjetljavati cestu i bit će prilagođene vozačima i pješacima – nadalje pojašnjavaju u Gradu Šibeniku ‘cjenovnu optimalnost’.

Nadalje, nove žarulje će biti po EU standardu, trošiti će manje energije, vjerovatno će biti i manje tzv. svjetlosnog zagađenja,  što je važno i značajno, no ovakva cijena novih svjetiljki i dalje ostaje nedovoljno rasvijetljena, pa će se mnogi zapitati zbog čega je cijena modernizacije i usklađivanja s EU standardima morala biti tako visoka.  Evo što pak kaže jedan od gradskih čelnika.

– Realizacijom ovog ugovora ćemo na godišnjoj razini ostvariti uštedu u gradskom proračunu od oko 341 tisuće kuna. S obzirom da je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Gradu Šibeniku bespovratno osigurao 40 % vrijednosti troškova ugovora, cijeli ovaj projekt, odnosno ulaganje, ćemo isplatiti kroz period od 4 godine –  veli zamjenik gradonačelnika Šibenika  Danijel Mileta, koji nam je u telefonskom razgovoru kazao kako bi se moglo protumačiti da je cijena jedne žarulje previsoka.

No posrijedi je mijenjanje čitavih sklopova na rasvjetnim mjestima, a ne samo žarulje, ističe Mileta, dodaje kako je na koncu odabrana ponuda s nižom cijenom nego ranije,

Dok jednome ne smrkne…

I na koncu, evo i spiska ulica koje će uživati u višemilijunskim žaruljama: Ulica 8. Dalmatinske udarne brigade, Ulica Stjepana Radića, Ulica Kralja Zvonimira, Ulica Bribirskih knezova, Ulica Antuna Mihanovića, Ulica Bana Josipa Jelačića, Bosanska ulica, Obala prvoboraca, Obala palih omladinaca, Obala dr. Franje Tuđmana i dionica magistrale kroz Brodaricu.

S obzirom na ovaj popis, čini se kako će neki dijelovi Varoši, dakle središta grada, i dalje biti nedovoljno osvijetljeni, odnosno ‘u mraku’, kako nas je nedavno upozorila jedna čitateljica koja se počela baviti iznajmljivanjem soba za turiste.

– Već dulje vrijeme upozoravam kako su dijelovi Varoši u mraku, te kako bi trebalo postaviti rasvjetu u neke mračne ulice u središtu grada, no zasad bez uspjeha, što ja teško mogu objasniti svojim gostima – kazala nam je tada.

Dok jednome ne smrkne, drugome ne svane, kaže narodna izreka koja se ne može primijeniti  za neke dijelove Šibenika u kojima rasvjeta još ne sviće, a neće ni nakon grandiozne ‘velike modernizacije javne rasvjete u Šibeniku’.

 

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI