Neovisni novinarski portal
31.7.2021.
KOMENTARI / POLITIKA / Portreti
Portret tjedna / Tonino Picula, hrvatski zastupnik EU parlamenta: Restaurator socijaldemokracije ili eurobirokrat

Portret tjedna / Tonino Picula, hrvatski zastupnik EU parlamenta:
Restaurator socijaldemokracije ili eurobirokrat

portret_tjedna_picula

Detonacija s riječkog Korza snažno je zatresla SDP. Slavko Linić, čovjek-bomba, ispraznio je svoje eksplozivno punjenje i po svoj prilici – “poginuo”. Glavna meta je pogođena, i mada je Zoran Milanović još na nogama, pitanje je koliko dugo će na njima izdržati. Do sjednice Glavnog odbora SDP-a ili do parlamentarnih izbora? Svakako, njegov se odlazak čini izvjestan. I bez Linićeve rafalne paljbe. A kad padne, tko će ga zamijeniti? Tko će u taj rasklimani SDP-ov stolac sjesti? Tonino Picula? Je li to jedini adut socijaldemokrata, jedini koji je iz poraza na izborima za europarlament izašao s uvjerljivom pobjedom? Milanoviću unatoč. Je li to dovoljan kapital za šefa stranke? Per fin, ima li Picula uopće ambicije, s već osvojenim mandatom eurozastupnika, voditi destruirani, rastočeni SDP?

Prije  Linićevog aktiviranja „eksploziva“, sve je govorilo da bi njegov obračun s premijerom mogao završiti klasičnim, oportunističkim “polaganjem oružja” radi viših stranačkih ciljeva. Uostalom, nije baš uobičajeno da se Vlada urušava iznutra, da joj fitilj potpaljuju „njezini“. I to tek nakon što su i sami “otpisani”. A o svim “spletkama i podmetanjima” do svoje smjene su lojalno i (ne)solidarno šutjeli. S  obzirom na SDP-ove “standarde” i prevladavajući politički profil, i nakon “velikog praska” nije nerealno očekivati da se na Glavnom odboru zaključi kako premijeru i Vladi treba osigurati da mandat odrade do kraja, radi “kontrole štete” za SDP i parlamentarnih izbora koji su vrlo blizu. Iako, u ovim okolnostima, s ovakvom “poputbinom”  potpunog neuspjeha SDP-ove vlade i teretom žestokih međusobnih obračuna stranačkih kapitalaca,  šteta je neizbježna i nepopravljiva. Protivno Milanovićevu optimizmu, izgledi da SDP dobije parlamentarne izbore, ravni su onima da uskoro doživimo hrvatski gospodarski preporod.

Što donosi 7.svibnja i sjednica Glavnog odbora SDP-a?

Čak su i Riječani Vojko Obersnel i Zlatko Komadina, kao jezgro „pobune“, nakon početnog ohrabrivanja kolege Linića, pribjegli opreznom taktiziranju, izbjegavajući mjesto “odlučujućeg obračuna”. Neke insajderske informacije govore da u Glavnom odboru SDP-a „antimilanovićeva“ frakcija nema dovoljan broj ruku za svrgavanje šefa Partije. No, ako je i samo dio Linićevih optužbi utemeljen, ako se pokaže točnim da je premijer zloupotrebljavao tajne službe za obračun s neistomišljenicima (Slavkom Linićem i tko zna da li s kim još!), da je, dakle, podrivao sam sustav i temelje demokracije, da je zloupotrebljavao položaj i ovlasti, spletkario i štitio interese svoje obitelji, prijatelja i određenih interesnih skupina, može li itko častan stati u njegovu obranu? Hoće li stoga Glavni odbor SDP-a 7.lipnja biti u poziciji da otvoreno razgovara ne samo o povjerenju Zoranu Milanoviću, nego i o potencijalnim kandidatima za novog predsjednika SDP-a?

Ovog trenutka Tonino Picula (53) je jedino ime koje u javnosti figurira kao moguća „snaga za promjene“. Što definitivno govori o SDP-ovoj kadrovskoj podkapacitiranosti. Implicite i deficitu demokratičnosti u unutarstranačkim odnosima koji su, pod kapom Zorana Milanovića, sustavno autoritarizirani.  Činjenica je da se Milanović, nakon što je temeljito pomeo iskusne,  stranci odane i ideološki artikulirane pripadnike „stare garde“, okružio “poletarcima“ čije su atribucije dominantno poltronstvo i ambicioznost, oslobođena svake ideologije, osim karijerizma. U tako restrukturiranom stranačkom rezervoaru, koji je s vremenom, zbog obaveza u Vladi, šef Partije potpuno zapustio, teško je mogla izrasti zdrava, respektabilna politička figura.  Ne računajući Milanovićeve pretorijance koji su za volju gazde bili spremni učiniti sve, anticipirajući dobit koju bi i sami mogli s vremenom kapitalizirati, dio uglednih SDP-ovaca se posve distancirao i pasivizirao, a dio stoički gutao nezadovoljstvo očekujući da bi agoniji uskoro mogao doći „prirodni kraj“.

Odnos s Milanovićem, referentna vrijednost za novog lidera stranke…

Ergo, je li Picula, koji ima znatno duži prekid na vezama sa svojim stranačkim šefom (više od godinu dana) negoli Linić (od kraja siječnja ove godine),  doista izgledan kandidat za predsjednika SDP-a? Što bi značilo da je odnos s Milanovićem referentna vrijednost za novog lidera SDP-a. Kada bi bilo tako, Zoran Milanović bi već bio politički mrtav. No, treba sačekati Glavni odbor i vidjeti kako doista u SDP-u stvari stoje i koje su snage u većini.  Pitanje je, svakako, i je li bivši Račanov ministar vanjskih poslova uopće zainteresiran zamijeniti ugodan europarlamentarni stolac za onaj užareni partijski, ili mu sva ta pompa oko njegova izbornog uspjeha i licitiranja s njegovim preuzimanjem stranke, naprosto imponira? Treba imati na umu da je Picula, ne dvojeći da u SDP-u nešto treba urgentno mijenjati, vratiti se korijenima socijaldemokracije, ipak dao na znanje kako on nije rješenje, nego tek dio rješenja. Naposlijetku, iako se spekuliralo kako bi mu riječka baza dala vjetar u krila u eventualnoj kandidaturi, indikativno je da je Zlatko Komadina izjavio kako predsjednik stranke mora biti u Zagrebu, a ne u Bruxellesu. Što Piculi ne daje puno prostora, osim ukoliko je spreman odreći se mandata u EU parlamentu. A to baš nije vjerojatno…

Tonino Picula ima serioznost, umjerenost, komunikacijsku i diplomatsku kulturu, sve što Milanoviću nedostaje. Ali, svojim dosadašnjim političkim radom formatirao se više kao solist u politici negoli kao timski igrač. Njegovoj prirodi, reklo bi se, nije imanentna pragmatičnost i operativno djelovanje, on je solidan izaslanik, respektabilan zastupnik svoje države koji se etablirao i u Bruxellesu. Za njegovu karijeru prirodniji bi put i okruženje bilo ono u EU parlamentu, ili Europskoj komisiji, negoli u hrvatskom buretu baruta s kojim bi se teško nosio i u kojemu bi brzo „poginuo“. Kao racionalan političar koji poznaje svoje domete i slijedi svoje preferencije, ma koliko mu godilo što ga mnogi danas apostrofiraju kao možebitnog „spasitelja“ hrvatske restaurirane socijaldemokracije, teško da će preći taj „rubikon“.

Šibenčanin “račanovske ” političke provenijencije

Iako je rođen u Malom Lošinju, veći broj svojih formativnih godina proveo je u Šibeniku, kojemu se često vraća kao zavičaju. Diplomirao je sociologiju , bio je sudionik Domovisnkog rata, tajnik za međunarodne odnose u SDP-u do trećesiječanjskih izbora 2000., predsjednik GO SDP-a Velike Gorice, član Županijske skupštine Zagrebačke, a nakon pobjede Račanove koalicije 2000.  postaje ministar vanjskih poslova u Vladi Ivice Račana. Od 2004. do 2008. obnašao je dužnost predsjednika Glavnog odbora SDP-a, a nakon toga je bio i član Predsjedništva stranke. Od 2000.  je biran za saborskog zastupnika na svim parlamentranim izborima. Bio je (od 2003.) voditelj izaslanstva Hrvatskog sabora u Parlamentranoj skupštini OESS-a u kojoj je angažiran zadnjih deset godina. Imenovan je za posebnog koordinatora i voditelja promatračkih misija OESS-a na parlamentranim i predsjedničkim izborima u Moldaviji, Kazahstanu, Rusiji, Gruziji, Armeniji. Za gradonačelnika Velike Gorice izabran je 2005.  Tu je dužnost obnašao do 2009.. Na prvim hrvatskim izborima za Europski parlament 2013. izabran je s najvećim brojem preferencijskih glasova, što se ponovilo i na ovim, svibanjskim izborima, kada je apsolutno trijumfirao s najuvjerljivijom potporom birača, iako ga je Milanović smjestio, „po kazni“, tek na peto mjesto koalicijske liste.

Tonino Picula nema profil političkog, stranačkog lidera, ali  ima privilegiju da radi ono što najbolje zna i bila bi šteta da ponesen euforijom recentnog izbornog uspjeha i medijskim forsiranjem njegove kandidature za novog šefa SDP-a, podlegne izazovu i ojačanom egu, pa sav svoj politički kapital potroši u misiji restauriranja hrvatske socijaldemokracije, kratkog daha i dvojbenog uspjeha. SDP je s Milanovićem vjerovao da igra na sigurnu, dobitnu kartu. Možda ovog puta rizik bude isplativiji…

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI