Neovisni novinarski portal
11.5.2021.
GOSPODARSTVO
Nakon “neradnog petka” stigao “neradni četvrtak”: V. Gotovac: “Sa jednom kapi vode gasi se požar”

Nakon “neradnog petka” stigao “neradni četvrtak”:
V. Gotovac:
“Sa jednom kapi vode gasi se požar”

Vlada je radnicima ponovo ponudila mogućnost korištenja skraćenog radnog tjedna za dva dana. Neradni petak dobio je „blizanca“ u neradnom četvrtku, a kako je krenulo, sutra nas čeka moguća neradna srijeda, utroak, cijeli tjedan. Država će radnicima koji se odluče na skraćeni radni tjedan nadoknaditi razliku u plaći koja ne smije prelaziti iznos minimalnog iznosa plaće u RH koji trenutačno iznosi 3 tisuće kuna.

Ministar Mirando Mrsić uvjerio je premijera i ostatak Vlade u ispravnost ove odluke koja će, kako je izjavio na sjednici, spasiti 2000 radnih mjesta. Za ovaj je potez dobio i potporu socijalnih partnera koji su, očito u Vladinim potporama za očuvanje radnih mjesta vidjeli dobrobit za radnike i njihova radna mjesta.

Potpora bi trebala omogućiti poslodavcima u poteškoćama ostvarivanje prava na kraće zapošljavanje radnika, ali pod uvjetom da imaju „čisto“ poslovanje, tj. da nisu porezni dužnici, zatim da ne duguju za prireze… Uz to, moraju predočiti program oporavka, program za očuvanje radnih mjesta, predstaviti svoj sporazum s radničkim vijeće, sindikatom…

Komentirajući za portal Tris najnoviju odluku Vlade o uvođenju neradnog četvrtka kojemu je prethodio neradni petak, doc.dr. sc. Viktor Gotovac, profesor na Pravnom fakultetu u Zagrebu ističe kako ova odluka nema nikakvu vrijednost ni težinu jer ne nudi prostor da se o njoj kao nečemu relevantnom uopće razmišlja.

gotovac_viktorrr

Nisam siguran da je ovakva potpora uopće dobra uloga države. Učinak odluke o neradnom petku je simboličan jer se spominje brojka od 900 radnika koji su do sada koristili takav vid potpore, a kakva može biti nova odluka o neradnom četvrtku ako se navodi da je Vlada za tu namjenu u ovoj godini osigurala 5 milijuna kuna. To bi značilo da će se mjesečno doznačivati 400  tisuća kuna i sada se pitam o kakvoj se to realnoj mogućnosti potpore radnicima radi. Dakle, ovakva mjera nije uopće bila nužna i njezini će učinci bili jako mali, gotovo beznačajni. Vlada se, očito gubi i donijela je odluku čiji značaj naprosto ne vidim. Ponavljam, odluka je beznačajna i tek će vrlo malom broju poslodavaca nešto značiti. U usporedbi sa onim što danas trebamo, to je kao da sa „jednom kapi vode gasimo požar“.

Vlada, unatoč naporima i pregovaranju sa socijalnim partnerima ne uspjeva donijeti novi Zakon o radu. Umjesto da se raspravlja o meritumu stvari koji opterećuju današnje gospodarstvo i tržište rada, Vlada skreće pozornost s pravih tema, na, očito one beznačajne.

Država je ta koja će morati presjeći i donijeti novi Zakon o radu koji zasigurno svima neće biti po volji, ali je na njoj da presječe i odluči kada će ga i kakvog usvojiti. Činjenica je da se sa donošenjem odugovlači, mrcvari, međutim mora se znati da Zakon, bez obzira kakav bude u konačnici, neće riješiti naše probleme.U ovom trneutku uopće ne vidim odlučnosti u rješavanju problema, a upravo nam treba odlučnosti u donošenju zakona kao i nove ideje. Sada imamo atmosferu u kojoj je teško predviđati, davati kvalitetne ocjene i iznositi meritorne stavove. Ta mrcvavljenje oko pregovaranja predugo traje i opterećuje. Uvijek je bolje kada takvi procesi traju kraće nego kada smo svi dugo u iščekivanju.

Hrvatska je od 2003.g. omogućila rad Agencijama za povremeno zapošljavanje, ali je i njezin učinak gotovo simboličan. Sa tom se ocjenom slaže i prof. Gotovac navodeći kako Agencija ne predstavlja sustavno rješenje što potvrđuje i njezin učinak na tržištu od svega 1 posto. Najbolje su one mjere koje rezultiraju povećanjem broja zaposlenih i smanjenjem broja nezapsolenih, na kraju će ovaj stručnjak za radno i socijalno pravo.


VEZANE VIJESTI