Neovisni novinarski portal
11.5.2021.
GOSPODARSTVO
EBRD: Hrvatska i Ukrajina jedine zemlje koje ostaju u recesiji u ovoj godini!

EBRD:
Hrvatska i Ukrajina jedine zemlje koje ostaju u recesiji u ovoj godini!

Nakon što je potpredsjednik Vlade RH Branko Grčić pompozno najavio kako je moguće očekivati rast BDP-a u prvom ovogodišnjem kvartalu što je uistinu bila ugoda za uho, najnovije izviješće i prognoza Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) ponovo nas je vratio u surovu stvarnost. Ova banka  je, naime snizila svoju prognozu gospodarskog rasta iz siječnja ove godine kada je prognozirala rast od 1 posto, dok nove prognoze govore o padu BDP-a za 0,5 posto u ovoj godini.

Hrvatsko gospodarstvo, očito nikako ne uspjela sjesti na „zelenu granu“, a stručnjaci EBRD-a kažu da su glavne razloge tomu vidjeli u nekonkurentnosti ovdašnjeg gospodarstva, nabujalom javnom sektoru i poslovnom okruženju koje je takvo da ne privlači investitore. Precizirali su i posebno spomenuli razinu nenaplativih zajmova, problematičnim kreditima, značajnom padu investicija…Oporavak očekuju tek dogodine i to na gotovo simboličnoj razini od 0,5 posto, ukoliko do kraja godine, ponovo u negativi, ne promijene svoje prognoze. Zasad smo, tako uz Ukrajinu jedina zemlja u regiji tranzicijskog gospodarstva koja ostaje u recesiji.

Valja podsjetiti da smo od siječnja ove godine zbog nagomilanog i rastućeg javnog duga koji iznosi gotovo 60 posto BDP-a u proceduri prekomjernog deficita. U proceduri smo završili i zbog proračunskog deficita koji premašuje 3 posto.

Posljednjih su nas dana statističari uvjervali u mini-pomake nabolje, međutim brzo se pokazalo da je riječ o pomacima na gotovo simboličnoj razini, ali i kao takve nas vesele.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nakon pozitivnih brojki o izvozu, porastu industrijske proizvodnje, rastu maloprodaje i povećanja odobrenja za građenje, tračak optimizma ponudile su nam i najnovije brojke o zapošljavanju u obrtništvu i djelatnostima slobodnih profesija. Prema najnovijim analizama Državnog zavoda za statistiku, u ožujku se broj zaposlenih u ovim djelatnostima, u odnosu na veljaču, povećao za  0,9 posto. Zapošljavala se pretežito muška radna snaga.

Pad broja zaposlenih registriran je u pet područja djelatnosti i kreće se od 1,3 posto u sektoru informiranja i komunikacija do 0,2 posto u poslovanju s nekretninama.

Porast broja zaposlenih evidentiran je je u čak 16 područja i kreće se od 0,1 posto u trgovini na malo i veliko, djelatnosti popravka strojeva i vozila, do 5 posto u djelatnosti rudarstva i vađenja.

Ako se uspoređuju podaci po županijama vidljivo je da je pad zabilježen u 4 županije i kreće se od 0,1 posto u vukovarsko-srijemskoj do 0,3 posto u Brodsko-posavskoj i Gradu Zagrebu.

Porast je ostvaren u 17 županija i kreće se od 0,5 posto u Sisačko-moslavačkoj do najviše 4,1 posto u Virovitičko-podravskoj županiji.

Danas je u obrtništvu i djelatnostima slobodnih profesija zaposleno ukupno 189 878 radnika od čega je njih 82 968 žena. Dakako, najveći broj zaposlenih je u prerađivačkoj industriji-29 453, zatim u  djelatnosti pružanja usluga smještaja i hrane-27 848, trgovini na veliko i malo-25 999, građevinarstvu-20 584,  stručnim znanstvenim i tehničkim djelatnostima-15 506, prijevozu i skladištenju 12 600…

Statistički podaci za ožujak govore i o rastu količina prikupljenog kravljeg mlijeka za 6,7 posto, te mlijeka proizvedenog za piće za 7,5 posto.

Turizam je u ožujku bio lošiji od prethodnog mjeseca, ali je za očekivati da će travanjske brojke pokazati bolje rezultate u pogledu dolazaka i noćenja gostiju.

Najnovije brojke iz različitih sektora su u svakom slučaju ohrabrujuće i moguće  najavljuju skorašnje  mini „svjetlo u tunelu“ koje se, inače nije naziralo više od pet kriznih i recesijskih godina.

Ministar Branko GrčićI dok se dio ekonomskih analitičara slaže s ocjenom da su i ovako mali postoci povećanja rasta ohrabrujući, te da mogu dovesti do pozitive o kojoj je ovih dana govorio i potpredsjednik Vlade Branko Grčić, većina ih ipak smatra kako bez značajnijeg povećanja proizvodnje neće biti ni izlaska iz krize. Ključ rješenja, ističe se, nije u smanjenju potrošnje na čemu se dosad kontinuirano radilo.

Najave novog ministra financija Borisa Lalovca koji je u prvom obraćanju najavio kako se u ovoj godini neće biti novih poreza ni novog opterećenja gospodasrtva, ulijevaju nadu da će se gospodarstvo barem u drugoj polovici godine početi kretati uzlaznom putanjom.


VEZANE VIJESTI