Neovisni novinarski portal
9.5.2021.
IZDVOJENO
‘Živi zid’ štiti Biličane od ‘bankstera’

‘Živi zid’ štiti Biličane od ‘bankstera’

Aktivisti udruge građana Živi zid iz Istre i Kvarnera, Zagreba i okolice, pa čak i Slavonije, će danas u 11 sati u Bilicama pokušati svojim tijelima spriječiti deložaciju obitelji Slavica.

zivi-zid-tv-BIG

– Želim vas ovim putem obavijestiti o pokušaju deložacije koji će se 15. travnja dogoditi u Bilicama, u režiji bankstera Jadranske banke, a koji će ujutro u 11 sati pokušati oteti dom obitelji Slavica. Već u ovim trenucima kada Vam ovo pišem, naši aktivisti su se skupili u domu ove obitelji, poučeni prijašnjih iskustvima da u nekim slučajevima interventna policija već u ranim jutarnjim satima blokira prilaze tzv. “predmetnoj nekretnini” kako bi onemogućila prolaz ljudima koji se žele solidarizirati s nesretnim obiteljima. Aktivisti su došli iz Istre i Kvarnera, Zagreba i okolice, pa čak i Slavonije (naša aktivistica iz Slavonskog Broda, koja je bila dragovoljka Domovinskog rata, a kojoj je pri nasilnoj deložaciji u Pitomači interventna policija oštetila kralježnicu, i od tada hoda uz pomoć štaka, što je javnost nedavno vidjela u prilogu RTL televizije) – stoji u priopćenju koje je jutros odaslao aktivist Živog zida Hrvoje Runtić koji poziva Šibenčane na solidarnost s obitelji Slavica.

– O razlozima zbog kojih Živi zid brani obitelji širom Hrvatske od deložacija, te o tome zašto su krediti matematički neotplativi, pa su samim time prijevara neviđenih razmjera, izvijestit će Vas naši aktivisti na licu mjesta. U ovoj poruci Vam samo želim skrenuti pozornost na zastrašujuću činjenicu da je 2006. godine u Hrvatskoj bilo oko 300 ovrha nad nekretninama, a u 2013. godini taj broj je narastao na zapanjujućih oko 6770 ovrha, što je porast od oko 2100%! Ovim problemom pogođeni su svi slojevi društva, a javnost mora znati što se događa, kako bi se kod građana probudila svijest o ovom strašnom problemu, koji država ne želi riješiti. Živi zid, baš kao i Ustavni sud RH u presudi s kraja ožujka ove godine, tvrdi kako Članak 34. stavak 1. Ustava Republike Hrvatske je smisao sam za sebe, a on kaže “Dom je nepovrediv”. Mi smatramo da dom zaista mora postati nepovrediv, i da se zakoni moraju prilagoditi ovoj ustavnoj odredbi, i bezuvjetno zaštititi jedinu / prvu nekretninu koja ljudima koji u njoj žive predstavlja dom – stoji u priopćenju Živog zida.otpor-002-V

 

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI