Neovisni novinarski portal
13.5.2021.
EKOLOGIJA
Velebitska degenija, endemska biljčica po kojoj je nagrada dobila ime

Velebitska degenija Marini Kelava za reportažu:
Zajedničko upravljanje je moguće

Velebitska degenija, endemska biljčica po kojoj je nagrada dobila ime
Velebitska degenija, endemska biljčica po kojoj je nagrada dobila ime

Velebitska degenija, endemska biljčica po kojoj je nagrada dobila ime

Marini Kelava pripala je nagrada “Velebitska degenija” koju Zbor novinara za okoliš Hrvatskog novinarskog društva svake godine dodjeljuje za najbolje novinarske radove posvećene ekološkim temama. Ova vijest objavljena je danas poslije 11 sati, povodom Dana planeta Zemlje, na svečanosti održanoj u zagrebačkom Novinarskom domu. O tome se može pročitati i na stranicama HND-a  ili na H-Alteru.

Najprestižniju nagradu koja se kod nas dodjeljuje za okolišno novinarstvo Marina je dobila u kategoriji “tisak, Internet, portal i agencija” jednoglasnom odlukom povjerenstva, za reportažu Zajedničko upravljanje je moguće, objavljenu 12. lipnja prošle godine na H-Alteru. Evo prilike da je pročitaju oni koji još nisu.

– Reportaža Marine Kelava slikovito ispisuje priču o velikom angažmanu lokalnog stanovništva, mahom starijih ljudi, da se izbore s birokracijom i da dobiju poljoprivredne poticaje na koje imaju pravo. Autorica sugerira da nažalost ni europska regulativa ne prepoznaje sustav zajedničkog upravljanja, pa se ne treba čuditi slijepoj prepisci iz Bruxellesa, na koju smo navikli u svim sektorima. Ljudi i životinje iz Kelavine priče žive savršen suživot s majkom prirodom koja im to obilato vraća. Nadamo se da će dočekati da im i vlast, kroz poticaje, prizna da je tako dobro za sve – piše u obrazloženju odluke o dodjeli nagrade. Evi i dijelića reportaže:

…Moguće je zajednički i uspješno upravljati prirodnim resursom, dokazuju stanovnici sela Oprisavci i Poljanci, dvadesetak kilometara udaljenih od Slavonskog Broda. Na 280 hektara pašnjaka Gajna između Oprisavaca i rijeke Save slobodno šetaju i miješaju se podolska goveda raznih vlasnika, krave drugih pasmina, posavski konji, slavonske crne svinje a i jedna turopoljska…

Marina Kelava– Marina je jedna od osnivača i osnivačica H-Altera, autorica s najduljim popisom naslova objavljenih na njemu. Profesionalna je novinarka, odlična fotografkinja, biciklistica, ekološka aktivistica. Velebitsku degeniju itekako je zaslužila i neizmjerno se radujemo što je nagrada ove godine došla u njezine ruke – kažu na H-Alteru.

 

Degenija za radijsko novinarstvo pripala je kolegi Matiji Tonkoviću s Radija Otočac, za temu Gacka, rijeka koja nestaje. Nagrada za televizijske priloge ove godine nije dodijeljena.

Čestitke Marini i Matiji.

U nastavku, klikom  na Obrazlozenja_nagrade_Velebitska_degenija_(2)  možete pročitati cjelovito HND-ovo obrazloženje o dodjeli nagrada, te druge pojedinosti o dosadašnjim dobitnicima, sastavu ovogodišnje komisije za dodjelu nagrada i drugo.

 


VEZANE VIJESTI