Neovisni novinarski portal
15.5.2021.
EKOLOGIJA / POLITIKA
Prosvjed nije donio rezultata (foto: Zelena akcija)

‘Uvaženi zastupnici’ usvojili novi prostorni plan Plitvičkih jezera, unatoč brojnim prosvjedima

Prosvjed nije donio rezultata (foto: Zelena akcija)
Prosvjed nije donio rezultata (foto: Zelena akcija)

Prosvjed nije donio rezultata (foto: Zelena akcija)

Hrvatski sabornici su usvojili novi Prostorni plan područja posebnih obilježja (PP PPO) Nacionalnog parka Plitvička jezera, unatoč protivljenjima dijela javnosti, ekoloških udruga i prigovorima na njegov sadržaj koje su prethodno upućivali Državni zavod za zaštitu prirode (DZZP) i Javna ustanova NP Plitvička jezera. Prosvjedne akcije na Markovom trgu sa slikovitim fotomontažama plitvičkih ljepota na kojima kamioni-mješalice za beton u bistre slapove istresaju svježi beton nisu pokolebale ‘uvažene zastupnike’, kako se međusobno najčešće oslovljavaju. Njih 95 podiglo je jučer ruke ‘za’, a 12 ih je bilo ‘protiv’.

Rasprava oko ovog prijedloga odvijala se pred žalobno polupraznom dvoranom dva dana ranije i trajala je svega sat vremena 50 minuta i 28 sekundi, od čega su najdulje trajala izlaganja ministrice graditeljstva i prostornog uređenja Anke Mrak Taritaš. Očekivano, protiv ovog dokumenta najviše je istupala zastupnica Mirela Holy, bivša ministrica zaštite okoliša, no svojim nastupom, čitajući pripremljeni tekst iz računala,  nije baš impresionirala malobrojne kolege. Rezultat:
– Rasprava je zaključena 2. travnja 2014. Odluka je donesena na 12. sjednici 4. travnja 2014. (95 glasova “za”, 12 “protiv”) – stoji u obavijesti na stranicama Hrvatskog sabora , a ako koga nekim slučajem zanima video snimka spomenute rasprave moći će ju pogledati klikom  OVDJE.
Evo i cjelovita dokumentacija  i _PPO_PLITVICKA_JEZERA u PDF-u.

 

Saborski sfumato (foto: www.sabor.hr)

Saborski sfumato (foto: www.sabor.hr)

 

O ovoj temi smo nedavno pisali i na TRIS-u u tekstu Tko je ovdje lud: na Plitvicama planiraju apartmanizaciju, dalekovode, repetitore…
A evo što su aktivisti Zelene akcije 28. ožujka, sedam dana prije, poručivali s prosvjedne akcije ispred Hrvatskog sabora kako bi se usprotivili usvajanju novog Prostornog plana područja posebnih obilježja (PP PPO) Nacionalnog parka Plitvička jezera.
–  Smatramo kako bi zahvati dozvoljeni ovim planom mogli ugroziti temeljni fenomen zbog kojeg je ovo područje proglašeno nacionalnim parkom, a u pitanje bi mogao biti doveden i položaj Plitvičkih jezera na UNESCO-voj listi svjetske baštine. Planom se predviđa izgradnja novih objekata u nekim od najosjetljivijih područja parka, a dopušta se i značajno proširenje turističke infrastrukture, poput gradnje uslužnih objekata, novih cesta, parkirališta, objekata za smještaj turističkog vlaka, objekata koji se koriste pri prijevozu putnika te pristaništa za brodove. Također je predviđena i izgradnja nove bazne postaje mobilne telefonije (repetitora) te novog dalekovoda.
Ono što posebno zabrinjava jest činjenica da pri izradi konačnog prijedloga prostornog plana nisu uvaženi komentari koje su, tijekom druge ponovne javne rasprave o prijedlogu PP PPO Plitvička jezera, dostavile dvije najrelevantnije institucije: Državni zavod za zaštitu prirode (DZZP) i Javna ustanova (JU) koja upravlja NP Plitvička jezera. Njihovi komentari čak nisu niti javno objavljeni unatoč činjenici da ih je JU dostavila čak 56, dok je DZZP eksplicitno zatražio odbacivanje prostornog plana u njegovom trenutnom obliku i jasno poručio kako turizam nije i ne smije bi primarna funkcija nacionalnog parka, nego je to zaštita prirodnih vrijednosti.
Svjesni smo činjenice da na području NP nije moguće zabraniti sve gospodarske aktivnosti, no smatramo da se one moraju odvijati u skladu s načelima održivog razvoja te ih je potrebno ograničiti na tradicijsku poljoprivredu i obrte te ekoturizam u okviru seoskih domaćinstava (osim već postojećih turističkih kapaciteta).
Očito je kako sve češći nasrtaji na prirodne resurse nisu zaobišli ni jedno od naših najvećih prirodnih bogatstava, NP Plitvička jezera. Donošenje ovakvog prostornog plana postalo bi opasan presedan koji bi mogao otvoriti vrata za slične intervencije u drugim zaštićenim područjima. Nastojat ćemo onemogućiti ovakav trend te očuvati zaštićene dijelove prirode – rekli su tada Zeleni akcijaši.
Na koncu, sve i da je usvojeni dokument najblistaviji primjer pametnog promišljanja i upravljanja prirodnim fenomenom koji je proglašen svjetskom baštinom, opet ostaje pitanje kako je doista moguće da u trenucima saborske rasprave o tom nacionalno (i šire) strateški važnom dokumentu  u sabornici sjedi –  jedva trećina ‘uvaženih zastupnika’? Je li moguće da ih baš toliko ne zanima o čemu se radi, sve da i znaju kako moraju podići ruku za ili protiv?
Bilo je vrijeme ručka, kažu.
Apartmani? (foto: NP Plitvička jezera)

Apartmani? (foto: NP Plitvička jezera)

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI