Neovisni novinarski portal
9.5.2021.
EKOLOGIJA / POLITIKA
Apartmani? (foto: NP Plitvička jezera)

Tko je ovdje lud:
na Plitvicama planiraju apartmanizaciju, dalekovode, repetitore…

Apartmani? (foto: NP Plitvička jezera)

ZA, ekološka udruga Zelena akcija, hrvatska  članica svjetske asocijacije Prijatelja Zemlje (Friends od the Earth International), ne miruje. Ne može i da hoće, budući da joj događaji u nizu, poticani i od državnog vrha, ne daju vremena za predah. Tako nakon prosvjednih akcija protiv namjere da se šumske i poljoprivredne površine olako pretvaraju u golf  igralište (poveznica), te protiv nastojanja da hrvatski Jadran potencijalno postane polje naftnih bušotina (tekst na TRIS-u), upravo za Svjetski dan voda upozoravaju javnost što se sprema Plitivičkim jezerima, jednoj od najljepših i najdojmljivijih prirodnih atrakcija na svijetu, k tome zaštićenom od UNESCO-a.

Apartmani? (foto: NP Plitvička jezera)

Apartmani? (foto: NP Plitvička jezera)

Prekrasna prirodna oaza u Europi svakodnevno privlači Australce, Japance, Kanađane, Južnoafrikance… no očito to nije dovoljan signal prostornim planerima koji su od toga namjerili načiniti svojevrsni Lakes Plitvice Resort ili sličnu štetnu nebulozu pripadajućeg engleskog nazivlja. Novim prjedlogom tamnošnjeg Prostornog plana planiraju se apartmani, hoteli, dalekovodi, bazne postaje teklekomunikacijskih kompanija itd. Nevjerovatno, no istinito. Evo što kažu u Zelenoj akciji:

Dalekovodi preko jezera?(foto: NP Plitvička jezera)

Dalekovodi preko jezera?(foto: NP Plitvička jezera)

Apartmani, dalekovodi, repetitori?!

– Uoči Svjetskog dana voda, Zelena akcija je uputila apel Saboru RH da ne usvoji Prijedlog odluke o donošenju Prostornog plana područja posebnih obilježja (PP PPO) Nacionalnog parka Plitvička jezera (koga zanima, evo i linka op.a.). Ovaj prijedlog predviđa apartmanizaciju i daljnju komercijalizaciju jezera, predviđa se izgradnja novih objekata u nekim od najosjetljivijih područja parka, a dopušta se i značajno proširenje turističke infrastrukture. Planom je predviđena i izgradnja nove bazne postaje mobilne telefonije (repetitora) te novog dalekovoda čija bi trasa prolazila teritorijem nacionalnog parka – upozoravaju hrvatsku javnost i političare u Zelenoj akciji.

Posebno ih zabrinjava činjenica kako u trenutni prijedlog prostornog plana nisu uvršteni komentari koje su, tijekom druge ponovne javne rasprave o prijedlogu PP PPO Plitvička jezera, dostavili Državni zavod za zaštitu prirode (DZZP) i Javna ustanova (JU) koja upravlja NP Plitvička jezera. Je li moguća da država odbija usvojiti prijedloge institucija koje je osnovala upravo država, a kojoj je cilj stručni nadzor nad takvim neprocjenjivim državnim i svjetskim resursima? Moguće je, čini se.

– Pritom je JU dostavila čak 56 komentara, od kojih gotovo niti jedan nije usvojen, dok je DZZP eksplicitno zatražio odbacivanje prostornog plana u njegovom trenutnom obliku. Zanemarujući ovu činjenicu, navedeni prijedlog Prostornog plana je saborski Odbor za zaštitu okoliša i prirode na sjednici 19. ožujka 2014. uputio u saborsku proceduru. Zelena akcija smatra kako bi donošenje ovakvog prostornog plana moglo ugroziti temeljni fenomen zbog kojeg je ovo područje proglašeno nacionalnim parkom, a u pitanje bi mogao biti doveden i položaj Plitvičkih jezera na UNESCO-voj listi svjetske baštine. Primarna funkcija nacionalnog parka mora biti zaštita prirode, a ne izgradnja apartmana. Sukladno tome zahtjevamo da se u prijedlog prostornog plana uvrste komentari DZZP-a te JU NP Plitvička jezera, ili da se prijedlog prostornog plana u potpunosti odbaci – izričiti su Zeleni aktivisti.

Zimska idila na Plitvicama (foto: NP Plitvička jezera)

Zimska idila na Plitvicama (foto: NP Plitvička jezera)

Hrvatska: 5. mjesto po vodnim zalihama, a prvo po…

ZA podsjeća kako je Opća skupština UN-a rezolucijom iz 1993. odlučila da se 22. ožujka svake godine obilježi kao Svjetski dan voda, pa se na taj datum iznova diljem svijeta pozornost usmjerava na probleme vezane za vodu i vodne resurse koje, između ostalog, ugrožavaju ubrzani porast ljudske populacije, industrijsko i poljoprivredno onečišćenje, klimatske promjene te porast potrošnje vezan uz povećanje životnog standarda stanovništva. Prema istraživanjima UNESCO-a iz 2003. godine, Hrvatska je po dostupnosti i bogatstvu vodenih izvora na vrlo visokom 5. mjestu u Europi, a na 42. u svijetu. Obnovljive zalihe podzemnih voda u Republici Hrvatskoj procjenjuju se na oko 9 milijardi m3/godišnje (koristi se oko 4,5% zaliha, odnosno oko 400.000.000 m3 godišnje), kako kažu podaci. Kad je riječ o nerazumijevanju vrijednosti s kojima raspolažemo, Hrvatska bi mogla zauzeti i visoko prvo mjesto.

– Nažalost, u posljednje vrijeme svjedoci smo sve većih nasrtaja na prirodna bogatstva, pa tako i vode, a od ugroženosti nisu pošteđena niti najosjetljivija i najvrijednija područja kao što su Plitvička jezera, svakako jedan od najznačajnijih vodnih resursa Republike Hrvatske. Tvorbom sedre i prirodnim pregrađivanjem riječnog korita, nastao je niz od 16 Plitvičkih jezera koja predstavljaju veličanstven arhitektonski fenomen prirode, te su zbog svoje ljepote i posebnosti uvrštena na popis UNESCO-ve svjetske baštine. Stoga ove godine, na Svjetski dan voda, javnost želimo upozoriti na opasnost koja prijeti Nacionalnom parku Plitvička jezera – zaključuju u ZA-i.

U međuvremenu, dok budemo pratili kako će vrli sabornici nadalje tretirati ovaj slučaj, možemo makar na temelju fotografija posuđenima sa stranice NP Plitvička jezera  dobiti odgovor na pitanje:  ‘Tko je ovdje lud?’

Tags: ,

VEZANE VIJESTI