Neovisni novinarski portal
5.5.2021.
EKOLOGIJA / POLITIKA
Spasimo naše šume i polja – biste li radije pojeli golf lopticu ili zeleni kupus?

Spasimo naše šume i polja – biste li radije pojeli golf lopticu ili zeleni kupus?

Golferi vole gledati more dok vitlaju golf palicom

Golferi vole gledati more dok vitlaju golf palicom

Smatramo nedopustivom odluku saborskih zastupnika o prihvaćanju primjene hitnog postupka za usvajanje Zakona o izmjenama i dopunama zakona o šumama. Ovim Zakonom se otvara prostor prenamjeni šuma i šumskog zemljišta u igrališta za golf, kampove, ali i u druge namjene, ukoliko je to predviđeno prostornim planom. Time se na mala vrata žele legalizirati odredbe neustavnog i ukinutog Zakona o igralištima za golf i prenamjeniti šume u igrališta za golf čak i mimo redovne saborske procedure – kažu u Zelenoj akciji.

Ekološka udruga Zelena akcija / FoE Croatia (članica svjetske asocijacije Prijatelji okoliša), odaslala je otvoreno pismo javnosti i pokrenula peticiju kojem želi spriječiti pokušaje da vrijedne šumske i druge površine budu olako pretvorene u golf igrališta, čime se izravno pogoduje raznoraznim investitorima, ali i ozbiljno ugrožavaju hrvatski prirodni resursi.

spasimoSUme

ZA: Golfišta nisu ‘šume posebne namjene’

– Ovakvu odredbu smatramo iznimno štetnom za očuvanje šuma, ali i za vladavinu prava jer se ponovno radi o neustavnim odredbama. Stoga pozivamo građane Hrvatske, da pošalju prosvjedno pismo Saboru RH da izbaci ove izmjene iz Prijedloga zakona te da se cijeli postupak provede u redovnoj proceduri uz adekvatnu javnu raspravu o ovoj bitnoj temi. Pismo će biti poslano svim klubovima zastupnika u Saboru te Vladi RH – najavljuju u Zelenoj akciji.

Evo što Zelena akcija / FoE Croatia traži od Sabora RH: izbacivanje spomenutog Prijedloga zakona iz hitnog u redovni postupak za usvajanje zakona, te provedbu javne rasprave.

– Tražimo da se iz Prijedloga zakona izbace odredbe kojima se igrališta za golf i kampovi proglašavaju šumama posebne namjene. Igrališta za golf i kampovi nikako ne mogu biti klasificirani kao šume posebne namjene, već jedino kao rekreacijske i turističke zone kako je to i definirano prostornim planovima. Nedopustivo je da šume posebne namjene proglašava Ministarstvo dekretom, te smatramo kako je potrebno u donošenje takve odluke uključiti i županijske skupštine. Neprihvatljivo je vrijedne šume i šumska zemljišta prenamijenjivati u građevinske parcele, a ovakva izmjena Zakona stvara idealnu podlogu za vrlo jednostavnim daljnjim prenamjenama šuma i šumskih zemljišta u građevinska. Također smatramo da iz Zakona treba izbaciti odredbu da se opožarene površine šuma mogu privesti drugoj kulturi 5 godina od opožarenja – nabrojili su zahtjeve u ZA-i.

Na svojim internetskim stranicama su postavili i peticiju koju je do sada, kako se tvrdi, potpisao veliki broj građana koji se protive uništavanju šuma i drugog vrijednog prostora. Peticija se može pronaći ovdje: http://zelena-akcija.hr/hr/peticije/spasimo_nase_sume.

Slika govori više od riječi

Slika govori više od riječi

Istra probodena zastavicama

Već dugi niz godina brojne svjetske i domaće ekološke udruge i znanstvenici upozoravaju na štetne posljedice gradnje golf igrališta uz koje redovito idu i brojni drugi sadržaji: hoteli, apartmanska naselja itd. U svrhu stjecanja profita nepovratno se izmjenjuju izvorni krajolici i grubo intervenira u postojeće ekosustave, upozorava se. Golf tereni zahtijevaju nebulozno veliku potrošnju pitke vode, a osim toga radi održavanja travnatih površina rabe se goleme količine pesticida, umjetnih gnojiva, insekticida i i drugih kemijskih sredstava koji pogubno utječu na okolne poljoprivredne i šumske površine, a zagađuju se i vodotokovi i pitka voda. Takvo što je posebno izraženo u našim južnijim krajevima, primjerice Istri i Dalmaciji, gdje je krško tlo vrlo osjetljivo na zagađenja ove vrsti.

no-golf-in-istra

Već odavno se od Istre namjerava načiniti svojevrsni golf poligon, ističu već godinama tamnošnji aktivisti, podsjećajući na činjenicu kako je političar Ivan Jakovčić ujedno i dugogodišnji predsjednik Hrvatske golf udruge. Moćni golferski lobi uporno pokušava dovesti palice, rupe i loptice na najatraktivnije dijelove naše obale, o čemu najbolje svjedoči nedavni primjer brda Srđ kod Dubrovnika. U Istri se planira ni manje ni više nego 23 golf terena, što se najbolje vidi po kartama Istre na kojem je sugestivno zabodeno na desetke zastavica. U Istri se s tim projektima ne slažu svi, što se može zaključiti iz brojnih akcija i tekstova na tu temu, među kojima je i ovaj koji je objavljen prije više godina na portalu www.ekologija.hr.

 Lady_golfer

Osamnaest rupa na otoku sreće

Inače, golf je igra u kojoj igrač nastoji lopticu sa što manje udaraca ubaciti u rupu, u skladu s pravilima – osnovna je definicija igre nazvane golf. U toj igri posebno odjeveni, uglavnom bogatiji pojedinci, vitlaju štapovima ne bi li s određene udaljenosti udarcem u lopticu istu ubacili u 18 rupica, dok tešku opremu za golferima nose pomoćnici, uglavnom manje bogati pojedinci. Ta, nekoć dobro zamišljena igra na otvorenom, na svježem zraku, postala je u posljednje vrijeme sinonim za sport koji je namijenjen samo bogatijem življu. A takvi su često željni svega i svačega, pa tako iznova novih i novih golf igrališta. Nisu im dovoljne zelene šume i livade, već bi se okušali u ciljanju rupe na vrhu vulkana, na bisernim otočićima sreće nasred Pacifika ili Jadrana, u Hrvatskoj s pogledom na dubrovačke zidine, u fjordovima, u prašumama, željeli bi da cijela Istra bude golf teren – zamahivali bi rado palicama na mogućim i nemogućim, lijepim, zabačenim i egzotičnim mjestima diljem svijeta. U tome im pomaže uglavnom osiromašeno stanovništvo potencijalnih golfišta, a još više lokalni političari koji se, gle čuda, najgorljivije zalažu za loptice i palice na mjestima gdje su njihovi očevi i djedovi donedavno marljivo motikama, a ne palicama obrađivali ‘škrtu zemlju’.

Kao jednu od takvih svjetski podobnih golf-država takvu su razni bjelosvjetski tzv. investitori na globusu osjenčili i Hrvatsku. Sjena golferskih interesa mogla bi dugoročno nanijeti veliku štetu našoj zemlji kojoj su jedini preostali resurs još uvijek dobro očuvane prirodne vrijednosti, drže protivnici ‘golfizacije’ Hrvatske.

majmun golfSpasimo naše šume i polja! – upozorava plakat Zelene akcije na kojoj su slikovito prikazani zelena stabla i golf palice, glavice kupusa i golf loptice.

Što bi ste radije pojeli kad ste gladni, kao da sugerira plakat: zeleni kupus ili bijelu plastičnu lopticu?


VEZANE VIJESTI