Neovisni novinarski portal
5.8.2021.
GOSPODARSTVO
Slavko Kulić: “Nitko nam više ne može pomoći, pa ni Bog!

Slavko Kulić:
“Nitko nam više ne može pomoći, pa ni Bog!

Hrvatsko gospodarstvo sve dublje tone u glib, a sa njim i ukupna državna ekonomija. MMF upravo je izišao u javnost s prognozama i projekcijama koje lagani mogući oporavak najavljuju tek za iduću godinu.

kulic_slavko_2_screenshot_youtube

Ranije projekcije o rastu gospodarstva za 1,5 posto su se izjalovile pa umjesto brojki u pozitivi danas svjedočimo minusima i to onima debelima od kojih svakog normalnog čovjeka zaboli glava. Dakle, umjesto najave rasta koji je budio kakav-takav optimizam sada nam svjetski ekonomski stručnjaci najavljuju pad gospodarskih aktivnosti od 0,6 posto u ovoj godini.

MMF-ovo oštro snižavanje prognoza za hrvatsko gospodarstvo temelji se na  značajnom padu aktivnosti od 0,6 posto dok se u 2015.g. očekuje blagi oporavak od svega 0,4 posto. Još je uvijek riječ o minusu kojeg ćemo se, očito teško osloboditi. U prošloj godini, kažu stručnjaci MMF-a,  aktivnosti su se smanjile  za 1 posto. Svjetski ekonomski stručnjaci okupljeni u MMF-u snizili su i prognoze za inflaciju na 0,5 posto dok su ranije govorili o 2,5 posto. Nadalje,  procjene govore o poboljšanju bilance tekućih računa plaćanja, te o pogoršanju procjena o nezaposlenosti koja bi u idućoj godini mogla iznositi 17,1 posto, a u ovoj je dosegla brojku od 16,8 posto.

Prof.dr.Slavko Kulić, ekonomski analitičar prilično je rezigniran kad su u pitanju projekcije MMF-a. Bez ustručavanja podsjeća javnost kako je ta svjetska organizacija u Hrvatskoj prisutna još od  1949.g., dakle od njezina osnivanja.

Njihovi stručnjaci pomno prate sva zbivanja i dobro znaju što će i kada simulirati. Oni su jedini koji znaju što se kod nas točno događa dok smo mi i dalje okrenuti psihologiji traženja pomoći od raznoraznih fondova u kojima mnogi vide spas, a spasa od fondova nema, reći će za portal TRIS svjetski priznati stručnjak dr. Slavko Kulić.

Smatra kako Hrvatska, odnosno njezini građani  u ovom trenutku još nisu svjesni težine situacije.

Naši problemi, naime nisu pojavni već su sadržani u konstruktu društva. Javnost se ne bi smjela držati u neznanju o tome gdje smo u financijskom, gospodarskom i ekonomskom , odnosno ukupnom stanju danas. Na žalost, u ovom trenutku nemamo ozbiljnu osobu ni u jednom području. Ne vidim je ni u politici, ekonomiji, kulturi, znanosti pa ni u crkvi. Nigdje. Nitko nam ne može pomoći, pa ni Bog, pesimistički će dr. Kulić koji, očito puno realnije od nas sagledava hrvatski aktualni trenutak.

Zamoljen da konkretnije prokomentira najnovije ocjene MMF-a koje govore o odgodi oporavka, dr. Kulić kaže kako se uopće ne može govoriti u terminima-znakovi oporavka kako u proizvodnji tako ni u potrošnji. BDP, po njemu, više nije kriterij za ništa jer se sa njime manipulira. Procjenitelji točno znaju što nam brojkama i prognozama žele simulirati-proizvodnju, potrošnju… Rast BBP-a kao ni njegov pad zasigurno ne znači ništa za našu sadašnjost ali ni za našu budućnost, kategorički će Trisov sugovornik koji jedan od razloga lošeg stanja u zemlji vidi u dužništvu prema  Njemačkoj, Engleskoj, Francuskoj i Italiji. U kolaps je zemlju, kaže, između ostalog, gurnulo  nepostojanje monetarnog sustava. Podsjeća kako je samo na računima inozemnih banaka 337 milijardi kuna.

Znamo li kakve kamate zaračunavaju banke, a kako se prema njima odnosi država? Ne zna ovaj jadni narod da smo u vrlo ozbiljnim problemima, na kraju će dr. Kulić.

Tags: ,

VEZANE VIJESTI