Neovisni novinarski portal
18.10.2021.
POLITIKA / Portreti
Portret tjedna: Marina Lovrić Merzel, sisačko-moslavačka županica: Dama s – lisicama

Portret tjedna:
Marina Lovrić Merzel, sisačko-moslavačka županica:
Dama s – lisicama

marina_lovric_portret_tjedna

Marina Lovrić Merzel (51). Zanima li vas uopće ta persona? Ta o njoj ste u zadnjih godinu dana čuli ili pročitali više negoli prosječan „mentalni probavni trakt“ može konzumirati. Možda da vas ipak podsjetim na ovaj osebujni „primjerak“ iz antologijske zbirke hrvatske političke elite, čisto radi „upute za postupanje na izborima“? Dama možda neće biti u prilici staviti vas uskoro na izbornu kušnju, ali može poslužiti lakšem prepoznavanju lažnjaka.Jer, dojučer su joj mnogi vjerovali. Njezin stranački šef vjeruje joj čak i danas. A dokad će, ne zna se…

Sisačko-moslavačka županica u trećem mandatu, dojučer najmoćnija žena trenutno vladajućeg SDP-a, zbog „monstroznih laži aktivistice HDZ-a Jasmine Jovev i čiste političke hajke koja je poprimila nacionalne razmjere“, bogme je završila, bar na mjesec dana,  s onu stranu brave. USKOK je objelodanio da je tereti za niz kaznenih djela zloupotrebe položaja i ovlasti u kojima je, sumnja se, oštetila skroman proračun najsiromašnije sisačko-moslavačke županije za preko 10 milijuna kuna. Nije posrijedi samo već poslovična rastrošnost žene kojoj je novac, osobito tuđi, lako curio kroz prste, kako se već neko vrijeme govori. Predmetom istrage je i pogodovanje tajkunu Željku Žužiću kod prodaje tvrtke Ceste Sisak, preplaćena zgrada Zavoda za hitnu medicinu u Sisku , a samo u ta dva kaznena djela županijsku je kasu „skratila“ za 4,4 milijuna kuna. K tomu, za cijeli buljuk nepotrebnih savjetnika, koji su za svoj posao već primali naknadu ili plaću, potpuno neopravdano je isplaćivala mjesečno po pet tisuća kuna svakom angažiranom „konzultantu bez pokrića” i proračun oštetila, kako se sumnja, za šest milijuna kuna. A nije lijepa sisačka županica ni štedjela službenu karticu za privatne potrebe, ni županijski budžet za privatne zabave, proslave, rođendanske fešte, domjenke, druženja… I nekako, greškom, ruka joj je zapela u tegli meda, pa se, izgleda, dala uhvatiti „ u sumnji“… Ali, sve je to samo zato što je „lijepa i moćna žena“, kako je onomad govorila braneći se od sve sile „zlobnih i konstruiranih“ optužbi za grijehe u kojima je doista pokazala prvorazredan talent i – širinu. Ako se dokaže i pet posto svega što joj se kroz zadnjih godinu dana imputiralo, bit će to previše. Ako ne za ambicije i apetite Lovrić Merzel koja je možebitno prekinuta u naponu snage i „kreativnosti“, ali za obraz „poštenog“ SDP-a svakako nepodnošljiva šteta!

Žena koja je voljela luksuz – na tuđi račun!

Posljedice devetogodišnje vladavine sisačke gubernatorice bez premca teško će sanirati i odredi za dezinsekciju i deratizaciju. Jer ne radi se ovdje više o liposukciji kojom se, kako se svojedobno u medijima spekuliralo dok dvjema novinarkama nije u svom kabinetu pokazala ožiljke medicinskih a ne estetskih zahvata, počastila na račun županije. Ovo daleko nadmašuje i primitivni skorojevićevski luksuz koji je demonstrirala kupnjom ultraskupog službenog audija A6 s kožnim sjedalima, automatskim mjenjačem sa sedam brzina, deset zvučnika, MP3 playerom itd. i platila ga preko 430 tisuća kuna.Nekmoli tričavih nekoliko tisuća kuna koje je prikrila fingirajući da prima plaću od 14 a ne 19 tisuća mjesečno. Ovo što se stavlja kao krimen na dušu Marine Lovrić Merzel već smo viđali kod „nekih drugih“, za koje se tvrdilo da imaju ekskluzivnu licencu na lopovluk. Asanacija socijaldemokratskog imidža bit će uistinu teška, pogotovo što vrh stranke, pače njezin šef Zoran Milanović, ne želi čuti, ne želi vidjeti, on vjeruje, dok sud pravomoćno ne dokaže Marininu krivnju. A do tada, neka bude potop!

Pobjeda nad Brodarcem prometnula je u SDP-ovu heroinu

Budimo realni: žena ima šarm, atraktivnost, elokvenciju, ili preciznije- slatkorječivost, samouvjerenost, „zna znanje i političko delanje“. Došla je niotkud i osvojila sve. Poslije školovanja u kemijskoj školi zaposlila se kao servirka u sisačkoj bolnici gdje je radila šest godina, a kasnije redovito isticala da je bila medicinska sestra. U politiku je ušla s 42 godine. Fakultet prometnih znanosti u Zagrebu završila je 2003., s 40 godina, baš u vrijeme najskandaloznijeg „indexiranog“ aferaštva ove visokoškolske ustanove. Da bi riječ rekli…

Onog trenutka kada je 2005.g. uspjela s trona sisačko-moslavačke županije „skinuti“, vjerovalo se – vječitog, Đuru Brodarca, kupila je kartu u elitno političko društvo koje više nije imalo potrebu propitkivati njezin životni i profesionalni, za pravo reći, ni moralni background. Bila je stranačka heroina, snažna žena za velike podvige i moćne prijatelje. Okružila se samo „kapitalcima“, političkim prvokategornicima koji su joj , dosad uspješno, čuvali bokove. I ugled. Pa su se povremene otrovne strijele odapete prema liku i djelu prigrljene županice učas pretvarale u ubod komarca koji bi bio saniran i prije negoli izazove i najmanji otek.

Jesu li se pokajali što su “kumovali”?

Bila je vrlo bliska s bivšim predsjednikom Stipom Mesićem, a prijateljstvo je dijelila i s aktualnim šefom države Ivom Josipovićem. Ministar financija Slavko Linić je njezin kum, ona je , pak, kuma ministru rada Mirandu Mrsiću. A kažu da su kumske veze za sva vremena… Jesu li se pokajali što su „kumovali“?

Prava je enigma je li ova rasna političarka pedantnim odabirom prijatelja pripremala teren za „velika (ne)djela“, ili se pod njihovim patronatom osjećala toliko sigurnom i važnom da je izgubila busolu, i vjerovala da je, kako to obično kod ove kvarne kaste biva, nedodirljiva?

 

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI