Neovisni novinarski portal
15.5.2021.
KULTURA
Nagrađena hrvatska arhitektura – izložba koja bi mogla koristiti novovjekim investitorima

Nagrađena hrvatska arhitektura – izložba koja bi mogla koristiti novovjekim investitorima

69-89

„Nagrađena Hrvatska arhitektura 1961-1989″ naziv je izložbe autora Miljenka Bernfesta koja se otvara večeras u 19 sati u Gradskoj knjižnici Juraj Šižgorić, u organizaciji Udruženja hrvatskih arhitekata i Društva arhitekata Šibenik. Izložba će se moći razgledati do 19.travnja. Evo i nekoliko pojedinosti o izložbi, koja bi mogla korisno poslužiti i kao vrijedno saznanje i vrelo inspiracije za neke novovjeke investitore i graditelje. Dakako, građani će moći uvidjeti kako se u ta gotovo četiri desetljeća lijepo gradilo u Hrvatskoj, a koristi će imati zasigurno i neki iz aktualne generacije djelujućih arhitekata.

– Izložba NAGRAĐENA HRVATSKA ARHITEKTURA 1961.-1989. dokumentira i predstavlja nagrađene arhitektonske realizacije u razdoblju od 1961.-1989., a kako bi se hrvatskoj i internacionalnoj javnosti mogli pokazati dosezi hrvatske arhitekture kroz projekte koji su reprezentativni, valorizirani od strane struke i koji su postali važne točke razvoja moderne i suvremene hrvatske arhitekture. Arhitektonska
ostvarenja obuhvaćena ovom izložbom nagrađena su najprestižnijim nacionalnim nagradama:Viktor Kovačić, Drago Galić, Bernardo Bernardi, koje svake godine dodjeljuje Udruženje hrvatskih arhitekata, i nagradom Ministarstva kulture, Vladimir Nazor. Predstavljeni su i radovi koji su dobili najveće priznanje u Jugoslaviji, Nagradu lista Borba (savezna i republičke nagrade) – najavljuju organizatori.

Kako se pojašnjava, izložba se nadovezuje na projekt knjige i izložbe Nagrađena hrvatska arhitektura 1990.-2009. realiziran 2010./2011. u kojemu je dokumentirana i predstavljena nagrađena arhitektura u posljednih dvadeset godina. Današnje stanje svih nagrađenih arhitektonskih projekata zabilježio je konzistentnim autorskim rukopisom ugledni arhitekt i fotograf Miljenko Bernfest, pokazujući ne samo arhitektonsku zamisao, nego i načine na koji građevine stare, prihvaćaju život i mijenjaju se sukladno potrebama građana, a ponekad bivaju i pregrađene i zapuštene zbog nerazumijevanja ili nebrige.

Inače, Udruženje hrvatskih arhitekata (UHA) kao poticaj stvaralaštvu s područja arhitekture, urbanizma i dizajna te kao poticaj javnoj afirmaciji misli i djela hrvatskih arhitekata, dodjeljuje svake godine slijedeće nagrade za najuspješnija arhitektonska ostvarenja:

nagradu “VIKTOR KOVAČIĆ” za najuspješnije ostvarenje u svim područjima
arhitektonskog stvaralaštva za proteklu kalendarsku godinu (od 1961.);

nagradu “DRAGO GALIĆ” za najuspješnije ostvarenje na području stambene
arhitekture za proteklu kalendarsku godinu (od 1983.);

nagradu “BERNARDO BERNARDI” za najuspješnije ostvarenje na području
oblikovanja i unutrašnjeg uređenja za proteklu kalendarsku godinu (od
1988.);

nagradu “BORBA”, koja se dodjeljivala za najuspješnije arhitektonsko
ostvarenje u Jugoslaviji (od 1965)

U periodu od 1961. do 1989. 41 arhitektonsko ostvarenje nagrađeno je ovim najprestižnijim strukovnim nagradama. Uz nagrade UHA-e svake godine dodjeljuje se i nagrada RH ”VLADIMIR NAZOR” za najbolje
umjetničko ostvarenje na području arhitekture i urbanizma. Nagrada je ustanovljena 1959. a za arhitekturu i urbanizam dojeljuje se od 1965.Od 1965.-1989. 24 arhitektonska ostvarenja nagrađena su ovom nagradom.
Na izložbi je prezentirano sveukupno 66 nagrađenih arhitektonskih ostvarenja od 1961.-1989.
Izložba je nastavak prethodne izložbe Nagrađena hrvatska arhitektonska ostvarenja 1990-2009 koja je dokumentirala nagrađena arhitektonska ostvarenja u periodu od 1990.-2009. Na kojoj je bilo prikazano ukupno 85 nagrađenih arhitektonskih djela – ističu u UHA-i i DAŠ-u.


VEZANE VIJESTI