Neovisni novinarski portal
17.5.2021.
POLITIKA
Ante Šparica: Obećanja načelnika Gulama važila su 30 dana od izbora

Ante Šparica:
Obećanja načelnika Gulama važila su 30 dana od izbora

U Pirovcu traje kriza vlasti. Načelnik Ivan Gulam (HNS) nema potporu većine u Općinskom vijeću od posljednje sjednice kada je predsjednica Ljubica Selman Šinkić (NL Loza) odbila glasovati za njegove prijedloge i od kada traju naizmjenične javne opužbe obiju tabora. O situaciji u Pirovcu oglasio se konačno i Ante Šparica (HSS), bivši načelnik i sadašnji vijećnik, preko čijih leđa su išle dosadašnje optužbe.

Bivši načelnik Općine Pirovac Ante Šparica (Foto H. Pavić) (5)

– Nisam dosad htio istupati kako bih mladom načelniku i donačelniku ostavio vremena da se snađu, ali sad moram, s obzirom na sve optužbe na moj račun i na činjenicu da se na posljednjoj sjednici dogodio presedan u politici da je sjednicu vijeća napustila vlast, četiri vijećnika HNS-a i SDP-a zajedno s načelnikom koji je predlagatelj većine točaka s dnevnog reda – rekao je Šparica i uzvratio načelniku Gulamu da je građane Pirovca u kampanji lagalo o svojoj nezavisnosti, obrazovanju i radnom iskustvu.

– Sva predizborna obećanja i nezavisnost trajala su 30 dana od izbora, a onda su krenuli raditi po napucima političkih mentora i nastavili s lažima, od optužbi do prisvajanja zasluga za sitnice, pa i za velike stvari poput marine – rekao je Šparica.

Na otvaranje radova na marini nisu pozvali ni Šparicu, koji je u 12 godina koliko je bio načelnik, odradio sav posao i završio projekt, kao ni nikoga od vijećnika i drugih koji su sudjelovali.  Na koncu su, kaže Šparica, pokušali investitoru marine dati popust veći od 50 posto na komunalni doprinos, na što on nije mogao pristati jer bi to bila nepravda prema općini i prema ostalim ponuditeljima koji su se natjecali za koncesiju.

– Osim toga, za investiciju od 70 milijuna kuna to nije bitna stavka, a za malo mjesto poput Pirovca to je velik novac – rekao je Šparica. Izrazio je i zabrinutost jer je vlast je izrotirala poredak faza izgradnje marine, pa je već postavljen ponton i tamo je vezano 30-ak jedrilica. Nadalje, zabrinut je i što je iz vlasništva i upravljačke strukture tvrtke Adriatic Charter, koja je dobila koncesiju za marinu, izašao glavni čovjek čovjek koji je do sada vodio posao, vodički poduzetnik Slavio Skočić.

Za optužbe da je pokrao 400 do 500 tisuća donacija građana rekao je da su ne samo uvredljive nego i neozbiljne, jer sve uplate prolaze preko računa općine i lako ih je provjeriti, a Pirovac je, osim toga, malo mjesto i sve se brzo može doznati.

Optužio je aktualnu vlast da za svog čovjeka, predsjednika OO SDP-a Igora Meića, namještaju izbor za direktora turističke zajednice. Posljednih mjeseci, kaže Šparica, iz političkih ili nekih drugih razloga smijenili su ili otpustili tri žene, a jednu su izložili mobingu. Ani Morić iz Odsjeka za turizam i društvene djelatnosti ukinuli su odsjek i osnivaju pododsjek, kako bi zaposlili svoju osobu koja nema uvjete da bude voditeljica odsjeka. Smijenili su Tončicu Štuku iz uprave komunalnog poduzeća Vrilo i njegovu suprugu Mariju Šparicu s mjesta direktorice Turističke zajednice Pirovca, dok su sestru predsjednice Općinskog vijeća mobingom otjerali na bolovanje.

S Antom Šparicom u 11-članom Općinskom vijeću Pirovca još su dva HSS-ovca, po dva vijećnika HDZ-a, HNS-a i SDP-a, te jedan vijećnik s NL Stipe Petrine i nezavisna predsjednica vijeća iz Loze. Koaliciji HNS-SDP, odnosno načelniku Ivanu Gulamu i donačelniku Anti Čubriću, u ovako zategnutoj situaciji neće biti lako voditi općinu, pa će biti zanimljivo vidjeti  na koji način će pokušati ‘premostiti’ svađu s predsjednicom vijeća i formirati većinu.

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI