Neovisni novinarski portal
18.5.2021.
KULTURA / POLITIKA
Stigla odluka: EU financira projekt Barone s milijun eura

Stigla odluka:
EU financira projekt Barone s milijun eura

Evaluacijska komisija Središnje agencije za financiranje i ugovaranje izvijestila je danas Grad Šibenik kako je projekt  Barone u potpunosti prihvaćen sukladno prijavi. Procijenjena vrijednost projekta iznosi 1.385.645 eura, od čega će EU platiti milijun, što je ujedno i najveći iznos koji se mogao odobriti, dok će preostali dio sredstava osigurati Grad Šibenik – javljaju iz gradske uprave.

.Barone (1)

– Naša vizija stavljanja u funkciju fortifikacijskog sustava ostvaruje se sustavno, korak po korak. Ponosan sam na naš EU gradski tim predvođen mojim zamjenikom mr.sc. Danijelom Miletom i pročelnikom Matijom Bumbakom, a posebnu zahvalu upućujem Društvu za očuvanje šibenske baštine Juraj Dalmatinac koji nam je u pripremi projekta bio velika podrška i naš partner –  kazao je gradonačelnik dr. Željko Burić.
Projekt uređenja tvrđave Barone uključuje restauraciju, revitalizaciju i održivo korištenje ovog spomenika kulturne baštine na dobrobit i korist svih građana Šibenika. Prema projektu na tvrđavi Barone  će se nalaziti visokotehnološki muzej koji koristi augmented reality tehnologiju (tehnologiju „proširene stvarnosti“) za prezentaciju „postava“. Na taj način posjetitelji putem smart-phonea, tableta (ili u budućnosti AR naočala) mogu promatrati i istraživati sadržaje iz bogate šibenske povijesti, a prvenstveno iz razdoblja Kandijskog rata. Posebna atrakcija bit će pogled s vidikovca na panoramu Šibenika kakav je bio u 17. stoljeću. Tvrđava će se obnoviti, bedemi sanirati i nadograditi kako bi se što više približili izvornom obliku te kako bi se spriječilo dalje propadanje. Postojeći objekt će se ukloniti i izgradit će se novi koji će biti podijeljen na gastro – kulturni dio, suvenirnicu, lounge zonu i sanitarni čvor. Objekt će biti ostakljen kako bi zadržao funkciju vidikovca.
Uz sami objekt, iskoristit će se prirodni pad terena i napraviti amfiteatar za manje manifestacije i predavanja kapaciteta do 100 posjetitelja. U zapadnom kutu tvrđave urediti će se i igralište za naše najmlađe sugrađane.

Barone (2)

 

 

 

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI