Neovisni novinarski portal
3.8.2021.
POLITIKA
Šibenski SDP traži ukidanje odluke o komunalnoj naknadi: To je novi udar na standard građana!

Šibenski SDP traži ukidanje odluke o komunalnoj naknadi:
To je novi udar na standard građana!

Šibenski SDP tražit će na prvoj sjednici Gradskog vijeća ukidanje odluke o komunalnoj naknadi jer je drži nerazumnim, nehumanim i ishitrenim udarom na ionako nizak standard građana. Najavili su to danas na konferenciji za novinare, potpredsjednik šibenskog SDP-a Krešimir Šakić i predsjednik SDP-ova kluba vijećnika u GV Joško Šupe. Za njih je, kako su kazali, apsolutno neprihvatljivo obrazloženje gradonačelnika da Šibenik ima komunalnu naknadu među najnižima u Hrvatskoj. A istodobno se poručuje kako u Šibeniku investitori imaju punu podršku. Ovo nije poticanje investicija, nego izigravanje predizbornih obećanja – ocijenio je  Šupe.

Krešo Šakić i Joško Šupe 069

Gradska uprava je, naime, donijela novu odluku o izračunu komunalne naknade kojom se građanima, primjerice u prvoj zoni, taj namet povećava s 24 na 48 lipa po kvadratu, odnosno sto posto, dok se, recimo u staroj gradskoj jezgri ( gdje je najmanje stanovnika!) smanjuje. U osnovi, tvrdi Šupe, građanima će se komunalna naknada povećati od nekoliko desetina do nekoliko stotina kuna godišnje, a gospodarstvu čak za nekoliko stotina tisuća kuna! Ako je lani Grad planirao od komunalne naknade oko 20 milijuna kuna( a naplatio oko 12 milijuna) ove godine, na temelju zaduženja, planira se čak 41 milijun kuna.

Protivno tome, u SDP-u drže da skupljom komunalnom naknadom  gradska uprava neće profitirati,  jer će se i dio građana koji su dosad uredno plaćali, priključiti neplatišama, pa će Grad ponovo doći u priliku da taj proračunski prihod osigurava novim poskupljenjem.

– Ovo je i udar na fiksne troškove gospodarstva, jer  je nova cijena komunalne naknade dosegla 20 posto, ili petinu godišnje brutto plaće radnika, a povećanje je ravno 61 brutto plaći radnika. Radnicima se za račun skuplje komunalne naknade oduzima štruca kruha i litra mlijeka, a istodobno nema nikakvog projekta koji bi to opravdao. Ovdje se samo radi o pokriću aneksa ugovora- kaže Šupe, a radi čega će SDP tražiti da Gradsko vijeće naknadu vrati “na staro”.

SDP je glasao protiv ove odluke i na sjednici GV-a na kojoj je donesena. – A ovo nije pokušaj neodgovorne oporbe koja svaku nepopularnu mjeru koristi za ubiranje jeftinih političkih bodova- napominje Šakić, dodajući kako je aktualna HDZ-ova vlast svojedobno iz populističkih razloga glasala protiv skuplje vodne naknade iako će se zahvaljujući tome ubuduće 40 tisuća građana moći priključiti na kolektor. – A  mi bismo podržali i ovu mjeru da je donesena sa svrhovitim i racionalnim obrazloženjem. No, nakon izdvajanja Bikarca iz Gradske čistoće,  zavrzlama oko POS- ovih stanova i Poljane , ovo je samo još jedan od čireva koji pomalo izbijaju na ušminkanom licu šibenske gradske uprave- zaključuje  Šakić.

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI