Neovisni novinarski portal
31.7.2021.
EKOLOGIJA / KULTURA
Izložba o Burnumu

Otkriće u Puljanima:
Nepoznata Krka i skrivena blaga gornjeg toka rijeke Krke

Izložba o Burnumu
Izložba o Burnumu

Izložba o Burnumu

Nepoznata Krka: skrivena blaga gornjeg toka rijeke Krke – projekt je koji će sutra u Puljanima predstaviti ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović. Kako kažu u Nacionalnom parku Krka, ministar Zmajlović će u 12 sati u Puljanima boraviti povodom prijave projekta Nepoznata Krka: skrivena blaga gornjeg toka rijeke Krke, čiji je glavni rezultat uređenje posjetiteljskog Centra Puljani i poučno-pješačkih staza, za strukturne fondove Europske unije. Projekt se zasniva na razvoju kapaciteta Centra Puljani za edukativni prihvat djece i mladih koji se prostire na površini od 49 227 m2, a vrijednost mu je oko 40 milijuna kuna.

– Do sada su uređene zgrade za arheološku i prirodoslovnu zbirku. Arheološka zbirka otvorena je za posjetitelje 2010. Ispred nje je 2013. uređen prostor za održavanje Male škole arheologije. Uređena je i opremljena višenamjenska dvorana, koja može primiti stotinjak osoba, i objekt za smještaj predavača/voditelja – doznajemo od  Katie Župan, rukovoditeljice Odsjeka za odnose s javnošću Javna ustanova “Nacionalni park Krka”.

Nekadašnji rimski logor već osvajaju posjetitelji

Nekadašnji rimski logor već osvajaju posjetitelji

Djeca, istraživači, laboratoriji, poučne staze među slapovima…

Inače, Projekt Nepoznata Krka: skrivena blaga gornjeg toka rijeke Krke obuhvaća:  uređenje unutarnjeg prostora prirodoslovne zbirke,  izgradnju objekta i uređenje unutarnjeg postava interpretacijskog centra Laboratorij
prirode za djecu osnovnoškolskog uzrasta.

– Predviđa se i  uređenje volonterskog centra s priručnim laboratorijima (smještajni kapaciteti hostelskog tipa, Internet-centar i blagovaonica) namijenjenih prijamu djece, mladih, studenata, znanstvenika, istraživača i volontera,  uređenje vanjskog prostora i komunalnih sadržaja Centra Puljani, uređenje dviju poučno-pješačkih staza između slapa Brljan i Manojlovačkih slapova (na lijevoj i desnoj obali Krke), te obnova luka nad istraženim i konzerviranim istočnim ulazom amfiteatra u Burnumu. Projekt valorizira edukaciju o prirodi u prirodi kao jednu od osnovnih misija Nacionalnog parka „Krka“ i dio je sveobuhvatne posjetiteljske infrastrukture i djelatnosti vezanih za istraživanje i prezentaciju prirodnih i kulturnih osobitosti porječja Krke – kako napominje ravnatelj NP Krka Tonči Restović.

Možda bude riječi i o Vranskom jezeru, te o zagađivanju Krke u Kninu

I opstanak Visovačkog jezera ovisi hoće li netko nesmetano zagađivati vode u Kninu jezero ovisi o tome hoće li se

I opstanak Visovačkog jezera ovisi hoće li netko nesmetano zagađivati vode u Kninu

Pretpostavlja se kako će ministar Zmajlović, izuzev o ovome projektu, iznijeti svoje stajalište o najavljenoj inicijativi o preseljenju uprave Parka prirode Vransko jezero iz Biograda u Betinu. Vjeruje se se kako bi moglo biti riječi i o učestalom zagađivanju kninskih vodotoka otpadnim tekućinama i mineralnim uljima iz tvorničkih postrojenja u Kninu, a koji vrlo ozbiljno, posebice u uvjetima aktualnih poplava,  prijete rijeci Krki, pitkoj vodi za žitelje županije, osjetljivom biološkom sustavu rijeke Krke i nacionalnog parka, čime bi se mogle dogoditi dugoročne štete po ekološke i ekonomske prilike u ovom dijelu Hrvatske.

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI