Neovisni novinarski portal
27.9.2021.
KOMENTARI
Jasmila Žbanić (Foto: Facebook)

Odjeci iz BiH:
Žbanićkino “marš kući” Milanoviću

Jasmila Žbanić (Foto: Facebook)

Poznata BiH redateljica Jasmila Žbanić, posjet Zorana Milanovića Mostaru, u povodu eskalacije nereda i ponajprije socijalnog bunta, u susjednoj državi, ispratila je bujicom žuči. – Milanović je došao u Mostar a ne u Tuzlu. Domaćin mu je bio predsjendik HDZ-a, poznat kao jedan od najvećih lopova protiv kojih se demonstranti bore!?! Kad god je Hrvatska u Bosni smirivala situaciju, a za svoje saveznike imala nacionaliste i mafiju, građani su patili, a zemlja bila rasturena. Milanoviću, marš kući !!!  Kakva jezikova juha za hrvatskog premijera!?

Jasmila Žbanić (Foto: Facebook)

Jasmila Žbanić (Foto: Facebook)

Da, morao je Milanović znati da neće na dobro kad o njegovoj mostarskoj misiji Tomislav Karamarko ima samo riječi hvale. I da, Milanović je pogriješio što nije otišao, osim u Mostar i u Sarajevo. Zašto ne u Tuzlu, gdje je uostalom gradonačelnik Jasmin Imamović član SDP-a, osvjedočeni prijatelj hrvatskih socijaldemokrata. A u Tuzli je, nota bene, sve i počelo. I da, pogrešno je , uz političku i ratnu poputbinu koju baštine Hrvati i Bošnjaci iz recentne prošlosti, u ovakvim eksplozivnim okolnostima obići samo mostarsko sjedište HDZ-a, ali ne i SDA. Dakle, bio je to nedovoljno promišljen, impulzivan posjet, ali besumnje s pozitivnim motivima. I ma što čovjek mislio o njemu, napose na domaćem terenu, nije Zoran Milanović zaslužio ovakvu porciju nekotroliranog bijesa i pokuda. Pa, zar baš marš premijeru koji ničim dosad nije pokazao da je zagovornik politike kontinuiteta podjele Bosne i baštinik “tuđmanističkih aspiracija” na BiH teritorij?! Dobru zamisao preventivnog djelovanja na hrvatski narod u Bosni nije artikulirao na pravi način, ostao je tek na pola puta, i umjesto da pritajene nacionalističke tenzije smiri, samo ih je uskovitlao. Ali, Milanović zasigurno nije došao nacionalizam ni poticati ni ohrabrivati. Naprotiv! Problem je u njegovom deficitu političkog talenta.

Predsjednik hrvatske Vlade izjavio je u Mostaru da je došao u BiH dati potporu smirivanju strasti u toj nesretnoj, napaćenoj i opustošenoj zemlji. – Došao sam podignuti strasti za jednu drugu temu, a to je europska putanja BiH – poručio je iz Mostara, ali na žalost, ostao tek na Karamarkovoj putanji…

Premijer Zoran Milanović (Foto: Facebook)

Premijer Zoran Milanović (Foto: Facebook)

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI