Neovisni novinarski portal
27.9.2021.
EKOLOGIJA / POLITIKA
Smrtno je stradala jedna lisica, kažu

Nakon lovačke akcije na Murteru:
za policiju nije bilo elemenata kaznenog djela

Smrtno je stradala jedna lisica, kažu
Smrtno je stradala jedna lisica, kažu

Smrtno je stradala jedna lisica, kažu

Nedavna akcija lokalnih lovaca s otoka Murtera, kada su krenuli uklanjati lisice, pse lutalice i mačke po otočnim šumarcima i vrtačama, nije bila pucanj u prazno: uskomešala je i uznemirila otočnu, ali i hrvatsku javnost. Tako nas je kontaktiralo više mještana s otoka Murtera, ali i tzv. vikendaša, ponajprije Zagrepčana koji tamo imaju kuće za odmor. Navikli na ponešto ‘uljuđeniji’ odnos prema životinanjama u svojoj sredini, neki od njih, ujedno i vlasnici kućnih ljubimaca, zgrozili su se kada su na otočnim stupovima javne rasvjete i drugdje uočili plakat ne kojem piše ‘OBAVJEST’.

– Obavještavamo sve građane otoka Murtera da će Lovačko društvo Kamenjarka Tisno vršiti uklanjanje mačaka i pasa lutalica na otoku te lisica sve u svrhu spriječavanja moguće bjesnoće na otoku. Zato molimo sve građane koji imaju kućne ljubimce da ih zatvore u odgovarajući prostor kako ne bi iste uklonili s otoka. Svaka životinja koja se zateče preko 300 metara od naselja, a ista bude bez vlasnika smatrat će se lutalicom i ista će biti uklonjena s otoka – pisalo je na plakatu koji je najavljivao lovačku akciju za prošlu nedjelju, uz obrazloženje: ‘kako bi naš otok bio još sigurniji za našu djecu na otoku te sve građane i turiste’.

plakat2_1

Premda vjerovatno dobronamjerna, lovačka najava puškaranja po otoku i naredba o zatvaranju ljubimaca ‘u odgovarajuće prostore’ šokirala je pojedine otočane, a među njima je izazvala reakciju i tišnjanskog općinskog načelnika i SDP-ovog saborskog zastupnika Ivana Klarina. On je ‘ispalio hitac’ i usprotivio lovačkom poduhvatu te najavio prijave nadležnim inspekcijama, budući da je ustvrdio kako nije u nadležnosti lovaca da uklanjaju pse lutalice i mačke. Dakako, na to je ‘repetirao’ Nediljko Dujić (HDZ), gradonačelnik Skradina, predsjednik šibensko-kninske Županijske skupštine i župansijskog Lovačkog saveza, naciljavši i spominjući pritom za internetski portal sibenik.in neke davnašnje jugoslavenske dužnosnike i 1948. godinu. Uzburkala su se brojna društva za zaštitu i prijateljstvo sa životinjama, naoštrile su se razne lovačke udruge, utvrđujući kako su najavama zabrane odstrijela životinja ugrožena njihova temeljna lovačka (i time ljudska) prava. Bilo kako bilo, veterinarska inspekcija je utvrdila kako lovci nisu smjeli niti namjeriti ubijati pse i mačke, budući da to nije u njihovoj nadležnosti. A neki su građani isti slučaj prijavili policiji, tražeći zaštitu od lovaca.
Evo što su nam rekli u policiji o slučaju ‘murterski psi, mačke i lisice’.

Policija: nije bilo kaznenog djela

– Obavještavamo Vas da smo uvidom u naše evidencije utvrdili da je dana 23. veljače oko 12 sati u Policijskoj postaji Vodice od strane predstavnica Udruga za zaštitu životinja podnijeta prijava protiv lovačkog društva „Kamjenjarka“ iz Tisnog, zbog toga što to lovačko društvo toga dana u vremenu od 9-13 sati na području otoka Murtera vrši uklanjanje mačaka, pasa lutalica i lisica. Postupajući po predmetnoj prijavi, kroz obavijesne razgovore, prikupljena su saznanja i obavijesti da je to lovačko društvo 23. veljače u vremenu od 9-13 sati na području otoka Murtera organiziralo skupni lov radi uklanjanja mačaka i pasa lutalica, a sve s ciljem sprječavanja moguće bjesnoće na tom području. O toj akciji lovačkog društva posebnom Obavijesti je blagovremeno obaviješteno stanovništvo otoka Murtera, a posebno građani koji imaju kućne ljubimce da ih u tom vremenu zatvore, jer će svaka životinja koja se zateče preko 300 metara od naselja bez vlasnika smatrati lutalicom i biti će uklonjena s otoka. Tom prilikom u lovištu je zatečena jedna lisica, koja je uklonjena, dok uklanjanja drugih životinja nije bilo. Kako se nadalje sitiče, ‘predstavnici lovačkog društva su posebno istakli da su postupali sukladno odredbama članka 55 stavaka 3  Zakona o lovstvu,koji propisuje da lovoovlaštenik ima pravo ukloniti pse i mačke koje se kreću lovištem bez nadzora na udaljenosti 300 metara od nastabme vlasnika, bez naknade vlasniku psa ili mačke, pa i pored ove zakonske odredbe, lovci lovačkog društva ovom prilikom nisu pribjegli ovoj mjeri. Obzirom na naprijed navedeno, prema do sada prikupljenim saznanjima i obavijestima, u ovom postupanju nismo utvrđili elemente nekog od kaznenog djela niti prekršaja – kazala nam je Marica Kosor, glasnogovornica Policijske uprave šibensko-kninske.

Lovac

I dok lovci ne razumiju zbog čega se neki na njih ljute, drugi pak upozoravaju kako je besmisleno da se u današnjim vremenima uokolo kuća kreću ljudi naoružani puškama, te pucaju u blizini domova, polja, vrtova itd, u vrijeme šetnji po prirodi, biciklizma, branja šparoga, rezidbe u maslinicima i vinogradima i sl. Udruge za zaštitu životinja tvrde kako su naoružani pojedinci u prirodi uvijek potencijalna opasnost, pa i sam iza sebe, što dokazuju i vrlo česti incidenti gdje lovci u nesretnim slučajevima ranjavaju jedan drugoga, a i neki slučajevi u kojima su neki lovci ubijali zakonom zaštićene ptice, pse čuvare (slučaj talijanskih ‘uvoznih’ lovaca kod Knina) itd. Imaju li u šibeensko-kninskoj policiji kakva saznanja oko toga?

U godini dana odstrijelili 1150 životinja

– Uvidom u evidencije utvrdili smo da je tijekom protekle godine evidentirano jedno kazneno djelo dovođenje u opasnost života i imovine opće opasnom radnjom ili sredstvom na području Drniša, gdje je prilikom lova lakše ozlijeđen lovac prilikom pucanja iz vatrenog oružja drugog lovca, dok nismo zabilježili prijave građana da su lovci pri lovu slučajno ustrijelili kućne ljubimce, pse čuvare ili druge životinje, jer građani u pravilu znaju kada su dani lova i u to vrijeme imaju poseban nadzor nad kućnim ljubimcima i drugim životinjama, kako se ne bi dogodilo da se i to vrijeme nađu u lovištu bez nadzora – kako nam je nakon provjere lanjske policijske evidencije kazala Marica Kosor.

Na kraju, završimo tekst s podacima s internetske stranice tišnjanskog lovačkog društva, na kojoj ističu kako su u jednoj godini odstijelili 1150 komada divljači: 105 zečeva, 373 fazana, 98 kamenjarki, 79 trčaka, 80 prepelica, šljuka komada 88, 50 golubova, 14 divljih svinja, a stradalo je i 120 divljih kunića, šest jazavaca, 12 čagljeva, 16 lisica, 15 kuna, 28 vrana, 25 svraka i 16 šojki.
Ipak, iz LD-a kažu kako se ‘u lovište svake godine po potrebi ispuštala divljač kako bi se održala određena brojnost i radi unosa nove krvi, pa smo prošle godine ispustili 500 fazana, 50 trčki i 10 zečeva.’

U prošlonedjeljnoj akciji je smrtno stradala samo jedna lisica, kako se tvrdi.

Tags: , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI