Neovisni novinarski portal
15.5.2021.
KULTURA
Mnogima je knjiga najljepše utočište (foto: facebook GK Juraj Šižgorić)

Na 92. rođendan knjižnice svečano i radno, a zakasnina je – besplatna

Mnogima je knjiga najljepše utočište (foto: facebook GK Juraj Šižgorić)
Mnogima je knjiga najljepše utočište (foto: facebook GK Juraj Šižgorić)

Mnogima je knjiga najljepše utočište (foto: facebook GK Juraj Šižgorić)

Na današnji dan, 17. veljače šibenska knjižnica obilježava svoj 92. rođendan, podsjeća Vilijam Lakić, ravnatelj Gradske knjižnice Juraj Šižgorić.  Gradska knjižnica “Juraj Šižgorić” Šibenik, utemeljena 17. veljače 1922., obilježit će svoj dan svečano i radno, kako se to obično kaže, budući da se za danas priređuje niz događanja.

– U u 13 sati predstavljanja se knjiga Uspomene iz Perzije Ivana Simonića, koju je Knjižnica objavila u nizu Bašćina u prosincu 2013. Riječ je o prijevodu s ruskoga uspomena koje je general Simonić, pripadnik šibenske plemićke obitelji kojemu je ruski car dodijelio naslov grofa, napisao nakon povratka s perzijskog dvora, na kojem je desetljećima službovao kao veleposlanik Ruskoga Carstva u Teheranu. Knjigu će predstaviti Darko Gulin, priređivač, i dr. sc. Goran Budeč iz Zavoda za povijesne znanosti HAZU – kaže ravnatelj Lakić.

Nakon predstavljanja knjige bit će otvorene dvije izložbe: u 13.45 sati u galeriji izložba Libri Zdenke Bilušić, a u 14 sati na prvome katu izložba Okvir za portret Ante Zorića, na kojoj će biti izložen dio građe iz obiteljske zbirke Željka Zorića. Dakako, bit će nagrađeni najvjerniji  članovi knjižnice.

– Navečer u 18 sati Knjižnica će darovati knjigu i besplatan upis svojim najvjernijim čitateljima u 2013. godini (po kategorijama korisnika: Tjaši Barišić (djetetu do tri godine), Eleni Matošin (predškolcu), Iri Gojanović (osnovnoškolcu), Krešimiru Crnjaku (srednjoškolcu), Marineli Marčić (studentici), Zoranu Markoviću (umirovljeniku) i Toniju Grandešu (u kategoriji ostali) – ističe Lakić.

Evo i jedne dobre vijesti za one koji svake godine željno očekuju rođendan knjižnice, budući da su nekoć davno zaboravili vratiti posuđenu knjigu ili drugu građu koju su posudili (CD-e, DVD-i).

Naime, u ponedjeljak, utorak i srijedu, 17., 18. i 19. veljače Knjižnica, koja obilježava svoju 92. obljetnicu, neće naplaćivati zakasninu.

– Stoga molimo korisnike da iskoriste priliku i vrate građu koju duguju- poziva ravnatelj 92-godišnje ustanove.

knjiznicaŠibenik je i ranije imao bogate knjižnice

Na koncu, evo i nekoliko crtica iz povijesti šibenske knjižnice. Kako se ističe, o svijesti starih Šibenčana o knjizi i potrebi za knjigom govore i brojne samostanske i privatne knjižnice među kojima se po veličini i vrijednosti fonda izdvaja knjižnica samostana sv. Frane  s oko 150 kodeksa, 161 inkunabulom i mnogim starim i rijetkim knjigama.

– Bogat kulturni život i stvaralaštvo odlikuje i 19. stoljeće pa je tako kanonik Josip Mrkica, narodnjak i pučki pisac, pokrenuo osnivanje Narodne slavjanske čitaonice, da bi se okupljali domoljubi i gajila narodna, hrvatska riječ. Čitaonica je otvorena 29. siječnja 1866. godine a djelovala je uspješno sve do 1914., odnosno do početka Prvoga svjetskog rata. U tom razdoblju djeluje i knjižnica Hrvatskoga sokola, osnovana 1899., također javnog karaktera. Prva školska knjižnica osnovana je u Gradskoj pučkoj školi 1872., a kao darovatelji istaknuli su se Šibenčani Robert Visiani i Nikola Tommaseo. Godine 1917. Katoličko akademsko društvo osnovalo je knjižnicu “Pavlinović”, s fondom od 5 000 naslova. To je bila prva stručno vođena knjižnica u našem gradu, a djelovala je do početka Drugoga svjetskog rata. Na inicijativu dr. Borisa Novaka i dr. Miloša Škarice 17. veljače 1922. osnovana je Gradska knjižnica. Onodobni tisak izvješćuje o mnogim darovateljima i narastanju knjižnoga fonda. Naime, knjižnica je u početku imala fond od 1105 knjiga i 26 članova. Međutim, u veljači 1923. bilo je već 406 Šibenčana koji su plaćali članarinu, a fond je povećan na 2 681 knjigu – ističu povijesne podatke u šibenskoj knjižnici.

Zgrada šibenske knjižnice prije 2. svjetskog rata

Zgrada šibenske knjižnice prije 2. svjetskog rata

 

 

 

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI